Tranzacționarea indicilor este o modalitate populară pentru traderi de a obține expunere pe piețele financiare fără a fi nevoiți să investească direct în acțiuni, obligațiuni, mărfuri sau alte active ale companiilor individuale.

Investitorii începători pe piețele financiare încep adesea cu indici bursieri. Asta înseamnă că tranzacționează un instrument care agregă prețul mai multor active, cum ar fi, de exemplu, un fond care urmărește un indice sau un coș de acțiuni, în loc să cumpere și să vândă acțiuni ale unor companii individuale.

Prin monitorizarea performanței unui grup mare de acțiuni, un indice bursier încearcă să reflecte starea unei piețe mai largi, de exemplu, piața bursieră a unei țări sau a unui anumit sector. Din acest motiv, indicii tind să fie diversificați.

Există mai multe tipuri diferite de indici bursieri care răspund nevoilor traderilor: globali, regionali, naționali, bazați pe bursă, pe industrie, pe monedă și pe sentiment.

Indicii care măsoară performanța unor segmente largi de piață pot include doar companii care au o capitalizare bursieră consistentă. Alternativ, acestea pot fi selectate de un comitet de experți sau pot reprezenta, pur și simplu, toate acțiunile care se tranzacționează la o anumită bursă de valori.

Pe lângă tranzacționarea indicilor de acțiuni, pot fi tranzacționați și indici care agregă mărfuri sau obligațiuni. Indicii care urmăresc mărfurile tind să urmărească contractele spot sau contractele futures care reprezintă prețul unei mărfuri, cum ar fi țițeiul, aurul, argintul, cuprul, cafeaua, zahărul. Există, de asemenea, indici bursieri legați de mărfuri care reprezintă acțiuni ale companiilor implicate în sectorul materiilor prime, cum ar fi companiile miniere sau producătorii de petrol și gaze.

Obligațiunile sunt titluri cu venit fix. Atunci când investitorii cumpără obligațiuni, ei împrumută, în esență, bani emitentului de obligațiuni, cu o dobândă inclusă în rambursări. Indicii de obligațiuni sunt concepuți pentru a măsura performanța anumitor sectoare ale pieței obligațiunilor, cum ar fi obligațiunile corporative, obligațiunile guvernamentale și municipale.

Citește articolul integral pe site-ul wall-street.ro.