Bitpanda este o platformă care permite utilizatorilor să plaseze investiții în diferite tipuri de asset-uri digitale. Astfel, utilizatorii pot investi în criptomonede, acțiuni, ETF-uri sau metale prețioase, fiind o companie reglementată în Austria.

În luna februarie a acestui an Bitpanda a anunțat că deschide un Talent Hub la București, condus de Rareș Huțanu în calitate de Director of Engineering. Startup-ul primise anterior o investiție de 263 de milioane de dolari și vrea să consolideze echipa de programatori la București cu 70 de persoane până la finalul anului. Rareș e unul dintre primii developeri ai Bitpanda, pe vremea când unicornul era doar într-un apartament din Viena și ne-a povestit în cadrul unui interviu video despre evoluția sa și a companiei.

Talent Hub-ul este situat în clădirea de birouri Unirii View, la doar câțiva pași de centrul Bucureștiului, iar deschiderea acestuia face parte din strategia Bitpanda de a atrage continuu cele mai bune talente din domeniul tech pentru a sprijini dezvoltarea companiei. Echipa locală va construi tehnologii de ultimă generație, cu accent pe creșterea platformei Bitpanda B2B2C White Label, și în același timp, va susține extinderea operațiunilor pentru a oferi o experiență integrată.

Rareș Huțanu a început la Bitpanda acum multă vreme, în 2017, pe vremea când startup-ul nu era unicorn, sediul era într-un apartament, iar el era primul programator backend.

„A fost o poveste challenging și intensă. Relația cu programarea a început de mai bine de 15 ani, din liceu, când dezvoltam proiecte ca freelancer. Apoi am urmat Facultatea de Informatică la Universitatea Transilvania din Brașov, am lucrat ca programator backend, apoi m-am mutat în Viena pentru a-mi continua studiile de master în Internet Technologies. Am rămas în Austria și am continuat ca programator backend”, spune Huțanu.

A ales Bitpanda chiar dacă avea oferte mult mai bune din punct de vedere financiar, atras de mirajul startup-ului și de dezvoltarea de la zero a unui produs.

„3 ani de zile am lucrat la o firmă din domeniul studiilor clinice. În paralel am dezvoltat ca și consultant diferite proiecte și apoi am considerat că experiența mea a ajuns la un nivel destul de matur ca să o pot valorifica într-un domeniu plăcut și unde pot crește mai accelerat. Am avut privilegiul în 2017 să aleg dintre mai multe oferte. Nu am ales oferta cea mai atractivă financiar sau cu beneficiile cele mai bune pe termen scurt. Am ales o companie într-un domeniu nou, o companie mică, un startup, adică Bitpanda”, explică Huțanu în cadrul interviului.

Erau sub 10 angajați și era primul programator backend care a ajutat la dezvoltarea platformei. Au început să scaleze, să primească investiții și să coordoneze 14 programatori în momentul de față.

Spune că a ales să lucreze pentru un startup, în dauna unui venit imediat mult mai mare, datorită fondatorilor. „Datorită fondatorilor și a culturii companiei, mereu am avut siguranța că alegerea este cea corectă. Fondatorii știau că vom ajunge să devenim una dintre platformele de top pe plan european și global al investițiilor. Atunci totul a venit natural, aș putea spune”, explică Rareș Huțanu.

Trecerea de la startup de apartament la creștere accelerată

Pentru un startup creșterea accelerată, așa-numitul „hypergrowth”, poate fi un moment șocant, pentru că toate lucrurile se schimbă, relația cu investitorii, relația cu clienții, dar și cu echipa proprie care crește peste noapte. Rareș spune că a fost o provocare, pentru că lucrurile sunt furtunoase, dar a contat mult cultura internă.

„Nu a fost o tranziție ușoară. În hyper growth lucrurile sunt furtunoase într-un startup. Ce a făcut diferența e cultura sănătoasă pe care am reușit să o menținem de-a lungul anilor. Am vrut să fim atenți la big picture, să ne mișcăm rapid, e unul dintre prinicipalele calități ale noastre și mișcându-ne rapid avem posibilitatea de a ne adapta pe parcurs. Chiar în cazul în care nu pornim pe direcția perfectă, reușim să ne reorganizăm și să repornim în direcția corectă”, explică Rareș Huțanu.

Talent Hub-ul din București este al patrulea birou pentru dezvoltare, după Viena, Barcelona și Cracovia și a fost un pas natural.

„Am preluat poziția de Technical Program Manager, unde lucram îndeaproape cu CTO-ul nostru, eu fiind responsabil să coordonez echipele de la distanță. Fiind backend tech lead pe parcursul primilor ani, m-a ajutat să cunosc soluția foarte bine tehnic și să pot aduce programatori noi de la distanță. Am colaborat cu echipe din România și adaptabilitatea pe care aceștia au arătat-o la cultura Bitpanda, buna comunicare și rezultatele lor ne-au dat siguranța că deschiderea unui talent hub în România este un pas bun pentru noi, natural aș spune”, spune Huțanu.

70 de oameni până la finalul anului

Bitpanda vrea să aibă 70 de oameni în Talent Hub-ul din București până la finalul anului, după un model de lucru hibrid.

„Ne dorim să continuăm dezvoltarea soluțiilor Bitpanda în ariile de produs unde sunt responsabil. Înainte de a fi Director of Engineering, am fost Head of Development, fiind responsabil cu 3 arii de produs: bank services, Bitpanda card și Bitpanda whitelabel. Preferatul este Bitpanda Whitelabel, îl consider un produs revoluționar, cu o estimare de creștere foarte mare și sunt mândru că am adus dezvoltarea acestuia aici. Vreau să dezvolt echipe în România care să ajute la această evoluție și adițional să dezvoltăm operațiunile Bitpanda”, explică Rareș Huțanu tehnologiile la care se va lucra la București.

„Avem momentan 20 de angajați, suntem în plin proces de recrutare, un lucru nu atât de ușor pe piața din România, datorită faptului că este o piață cu potențial, o piață cu programatori buni care au demonstrat de-a lungul timpului faptul că pot ajuta o companie să crească de la faza de startup”, mai spune acesta.

Deși piața de programatori din România e provocatoare, Rareș spune că sunt 3 avantaje pentru cei care vor să se angajeze la Bitpanda.

În primul rând, menționează el, Bitpanda e un unicorn fintech prin care cei care lucrează pot înțelege mai bine cum funcționează investițiile, piața bursieră, volatilitatea crypto.

De asemenea, spune el, se lucrează pe tehnologii foarte moderne.

„Tehnologic Bitpanda e o companie relativ nouă, avem 8 ani pe piață, folosim tehnologii moderne, ne adaptăm rapid și avem o arhitectură de microservicii de tip reactive care este top notch pentru specialiștii IT. Sper că acest lucru îi motivează dacă le place să facă ceea ce fac. În al treilea rând, aș spune că avem o creștere accelerată”, explică Huțanu.

Dincolo de munca hibridă, Bitpanda oferă 60 de zile posibilitatea de a lucra dintr-o locație la alegere din cele 10 birouri din Europa. De asemenea, compania a introdus de curând și concediul de odihnă nelimitat, plus o pauză de o săptămână pentru mental wellbeing și 20 de săptămâni de concediu maternal și paternal.

„În primele 2 săptămâni angajații au parte de virtual bootcamps. În prima săptămână învață despre procesele companiei, iar în a doua săptămână vor fi bootcamp-uri orientate spre specialiatea lor. Ulterior în primele 3 luni există un proces continuu de onboarding în cadrul echipei din care fac parte. Echipa are responsabilitatea de a ajuta și de a face ramp up angajatului, ca mai apoi să se ajute pe sine pentru rezultate mai bune”, spune specialistul.