Dragnea a condiționat eliminarea declarației de găsirea unei soluții pentru că persoanele fizice care ar fi trebuit să depună Declarația 600 să rămână asigurați în sistemul de asigurări, scrie wall-street.ro.
"Am solicitat ca pe 31 ianuarie, în prima ședință de guvern, să se adopte o ordonanță de urgență pentru amânarea termenului de depunere pentru 1 martie, pentru a le da posibilitatea ca în perioada imediat următoare să meargă până la eliminarea declarației, cu condiția să găsească soluția ca persoanele fizice care trebuiau să plăteacă aceste contribuții să rămână asigurați în sistemul de asigurări", a spus Dragnea, înainte de a intra în sediul PSD, unde are loc o ședință a conducerii partidului.
Anterior, în presă a apărut informația potrivit căreia declarația 600 ar putea suferi modificări.
Cine depune Formularul 600?
Formularul 600 se depune doar de către persoanele care realizează venituri cel puțin egale cu plafoanele minime menționate. Persoanele fizice care obțin venituri sub plafon nu au obligația depunerii declarației, dar pot opta pentru depunerea acesteia în vederea asigurării în sistemele sociale.
Românii vor datora maximum 190 de lei pe lună, pentru contribuția la CASS. Cei care vor avea venituri din chirii care depășesc 22.800 de lei pe an, adică 1.900 de lei pe lună, vor plăti 190 de lei pe lună la Sănătate. Cu toate acestea, oricine dorește să depună declarațiile o poate face pentru asigurarea în sistemele sociale.
De asemenea, pentru cei care au contracte pe drepturi de autor, suma poate fi diferită. Dacă un contribuabil are mai multe contracte pe drepturi de autor, dar contractele nu trebuie să fie mai mici de 1.900 de lei pe lună.
Începând din data de 15 ianuarie 2018, Formularul 600 să poată fi transmis și în format electronic, de pe portalul www.anaf.ro. Începând cu 1 ianuarie 2018, indiferent de numărul activităților desfășurate și de nivelul venitului realizat, când acesta este cel puțin egal cu plafonul minim, CAS (25%) se datorează la un venit ales cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară (1.900 lei în anul 2018), iar CASS (10%) se datorează la salariul de bază minim brut pe țară.