Fiind implicat în FreshBlood (una din organizațiile non-profit ce a primit un grant de susținere a ecosistemului românesc de startupuri în sănătate prin ramura EIT Health) am urmărit într-o bună măsură dezvoltarea EIT în ultimii ani.

Iar în România activitățile EIT sunt implementate, în rolul de Regional Innovation Hubs, de următoarele organizații

 • Impact Hub pentru EIT Food
 • Iceberg pentru EIT InnoEnergy, EIT Manufacturing si EIT Urban Mobility
 • Camera de Comert, Industrie si Agricultura pentru EIT Climate-KIC
 • FreshBlood pentru EIT Health

Deși EIT este o organizație complexă, cu foarte multe ramuri, efectele au fost benefice și de impact si pentru ecosistemul românesc.


Pe sănătate am văzut următoarele contribuții din partea EIT Health:

 • Finanțări pentru startupuri de sanatate din România, astfel în 2020 Oncochain, I’m Fine, VoxiKids și MSing with Trauma au primit câte €25K în cadrul programului Innostars Awards, în care in 2019 Femyo a beneficiat de aceeași sumă. .Lumen a primit un grant in valoare de €50K în cadrul EITHealth Catapult iar Re.flex un grant de €30K pentru a-și extinde startupul la nivel internațional.
 • Proiecte de cercetare cu dimensiune academică au fost finanțate cu pâna la €75K in 2020, 4 astfel de echipe din România au beneficiat astfel de sprijin și conectare la nivel european.
 • Organizarea programului EIT Jumpstarter la nivel de Europa de Est și Sud inclusiv pentru România, cu implicarea de echipe inovatoare care pot evolua rapid către startupuri
 • Susținerea incepand cu 2018 a hackathonului anual EITHealth Innovation Days ce se desfășoară conectat la nivel european în fiecare an în luna octombrie, și ai cărui castigători participă la finală europeană, organizat în colaborare cu Departamentul de Sănătate Publică al UBB Cluj.

Urmare a activitătii FreshBlood HealthTech a primit premiul “Innovation Community Leadership Award”, oferit în cadrul unui eveniment organizat în colaborare cu Forbes România.

EIT Food prin parteneriatul local cu Impact Hub Bucharest va oferi începând cu 2021 o serie de oportunități pentru antreprenori și inovatori, precum Team-up, Test Farms, Challenge Labs (adresate în principal antreprenorilor tineri într-un stadiu incipient), Regional Innovation Scheme Research Institution Network (pentru centrele de cercetare), dar și Agrifood Innovation Summit, pe 26 mai.

Trebuie sa mentionăm și programul Empowering Women in Agrifood este un program de educație antreprenorială, derulat în fiecare an, adresat femeilor antreprenor în agrifood, dezvoltat de EIT Food și livrat în parteneriat cu Impact Hub Bucharest.


CCIA Timiș coordoneaza activitatea EIT Climate KIC HUB in Romania, cu cei 6 membri (UrbanizeHub, Valea Jiului Development Society Project, ADR N-E, Impact Hub Bucuresti si Fundația Oeconomica Timisiensis).

Iar acțiunile EIT Climate KIC au fost pe următoarele zone:


EIT Manufacturing Hub România își propune să acționeze ca un punct de interacțiune între EIT Manufacturing și actorii locali din ecosistemul românesc. Hubul din România este coordonat de compania de consultanță în inovare și transfer tehnologic Iceberg.

Iar din septembrie 2019 avem și un hub în România al EIT InnoEnergy, condus de Iceberg și completat de Green Energy Innovative Biomass Cluster, Repom și PATRES și poziționată ca cel mai mare accelerator de eco-tehnologii din lume, cu proiecte precum competiția PowerUp! Challenge și pre-acceleratorul Primer.

În acest articol, oferim o vedere de ansamblu asupra organizării EIT și a oportunităților oferite și pentru ecosistemul nostru local.

Institutul European pentru Inovare și Tehnologie (EIT) este o agenție a Uniunii Europene înființată în 2008 cu scopul de a consolida capacitatea Europei de a inova. EIT face parte integrantă din programul-cadru al UE pentru cercetare și inovare, Horizon Europe.

EIT este formată asa-zisele “Innovation Communities”, fiecare fiind dedicată încurajării și sprijinirii soluțiilor la provocările globale într-o arie specifică.

Acestea dezvoltă produse și servicii inovatoare, înființează noi companii și contribuie la formarea generațiilor de antreprenori pentru a dezvolta noi servicii și produse inovative, cu impact pozitiv.

În fiecare EIT se regasesc ca membri diverse startupuri, organizații non-profit, universități, centre de cercetare si corporații ce lucrează la diverse parteneriate transfrontaliere

Aceste “Innovation Communities” sunt urmatoarele, iar mai jos le detaliem:

EIT Digital are în focus inovarea digitală și educație antreprenorială care poate conduce transformarea digitală a Europei, prin încurajarea startupurilor, produselor si serviciile care contribuie la aceasta direcție.

EIT Climate-KIC contribuie la crearea unei societăți prospere, incluzive, rezistente la schimbările climatice, cu o economie circulară si emisii reduse de carbon. EIT Climate-KIC susține dezvoltarea experimentelor de inovare relevante și strategice pentru a genera modele industriale și de afaceri alternative care acționează în direcția acestei viziuni.

EIT InnoEnergy adresează sustenabilitatea adevărată în domeniul energiei, incurajand o industrie viabilă din punct de vedere comercial, inovatoare și competitivă pe piața globală. EIT InnoEnergy se implica in adoptarea de noi tehnologii, de la mobilitate pana la construcție, de la surse de energie regenerabile la stocare mai inteligentă.

EIT Health este plasat în mod unic la punctul de întâlnire al afacerilor, cercetării și educației pentru a aduce pe piață soluții inovatoare în sănătate și pentru a spori sănătatea cetățenilor. Are ca obiectiv consolidarea sistemelor de sănătate în Europa, promovarea unei sănătăți mai bune pentru cetățeni și contribuția la o economie durabilă a sănătății în Europa.

EIT Raw Materials are viziunea de a încuraja inovarea in dezvoltarea materiilor prime pentru beneficiul Europei, iar misiunea este de a permite competitivitatea durabilă a sectorului european în minerale, metale și materiale de-a lungul lanțului valoric, prin stimularea inovației, educației și antreprenoriatului în fazele de explorare, extracție, procesare, reciclare și substituție durabilă)

EIT Food cu focus pe inovație în alimentatie și în sistemul alimentar (mai durabil, sănătos și de încredere) si cu obiectivul de a susține startupuri din zona agrifood, de a ajuta la dezvoltarea cercetării si la lansarea de noi produse inovatoare si ingrediente alimentare sanatoare si de a implica publicul în contribuție activă la îmbunătățirea industriei.

EIT Manufacturing are misiunea de a aduce actorii producători împreună în procese de inovare care adaugă valoare unică produselor, proceselor și serviciilor europene și inspiră crearea unei producții competitive și durabile la nivel global.

EIT Urban Mobility acționează pentru a accelera schimbarea in bine a mobilității si pentru a face spațiile urbane mai locuibile prin punerea în practică a unor noi soluții de mobilitate si recuperarea spațiului public pentru uz public

În plus, EIT Alumni este o comunitate pentru toți participanții în programele EIT de educație și accelerare, indiferent de domeniu sau regiune. Această comunitate reunește antreprenori, cercetători și oameni interesați de inovare care împărtășesc o viziune comună pentru crearea unui impact pozitiv asupra societății prin inovare și antreprenoriat, devenind astfel o rețea interdisciplinară și multiculturală care reunește profesioniști din diferite țări și sectoare

Ce au în comun aceste organizații:

 • Promovează startupurile ce au nevoie de crește
 • Susțin formarea de parteneriate între startupuri și universități si corporații
 • Au programe de validare a ideilor pentru antreprenori
 • Acordă premii si granturi pentru startupuri
 • Ajută startupurile sa obțină finanțare
 • Organizează programe de educație antreprenoriala
 • Oferă granturi si sprijina organizatii locale ce sunt aliniate cu misiunea EIT

Dacă dorești să te ținem la curent cu oportunitățile EIT, te poți abona la newsletterul saptamanal Activize’s Startups League în care includem astfel de oportunități pentru startupuri. De asemenea de curand am lansat cateva newslettere tematice pe healthtech, agrifood, edutech și fintech.