Acest articol a fost publicat prima oară în rubrica „Nota redacției” din newsletter-ul start-up.ro din data de 6 septembrie 2022.


O mentalitate fără frică.

Despre neajunsurile școlii s-a vorbit mult și, de asemenea, am dezbătut mult și despre ce învață cei mici acolo. Iar azi vreau să mă concentrez pe un skill pentru viață.

Știți voi, atunci când am ieșit din școală, după liceu și după facultate, mi-am dat seama de un lucru pe care nu l-am conștientizat atunci când eram în clasă. Că școala era un spațiu protector. Că oricât de dificil era, oricât de complicat era la anumite materii, școala îmi oferea un spațiu în care să mă exprim care în marele context al vieții, îmi oferea un spațiu în care să cad. Să experimentez.

Bineînțeles nu am făcut-o așa cum trebuia. Bineînțeles că mi-a fost frică de multe ori în școală. De mine, de profesori, de părerile mele.

Iar acest lucru aș vrea să fie conștientizat și de cei care construiesc o parte din viitorul elevilor. Miniștri, secretari de stat, directori, profesori.

Școala ar trebui să fie acel spațiul protector în care frica să nu existe. Pentru că viața va construi destulă frică pentru noi toți, dar școala, pe lângă a te învăța, îți poate construi o mentalitate lipsită de frică.

Acest lucru ar putea influența atitudinea elevilor, ar putea să-i transforme în adulți cărora nu le este teamă să se implice și să vorbească, să devină oameni activi și implicați social.

Fără frică ar însemna ca mai departe adulții să nu se teamă. Să nu ne îngrozim de eșec. Să ne ridicăm și să mergem mai departe.

Asta aș vrea să văd de la școala din România, iar dacă profesorii ar putea să facă acest lucru, în timp ce respectă și programa și le oferă și informații elevilor, ar fi extraordinar. Pentru că nu este complicat. Lăsați elevii să se exprime și să greșească. Învățați-i despre responsabilitatea acțiunilor lor, dar faceți-o fără spaimă, fără să se teamă.

De-a lungul vieții mele i-am respectat cel mai mult pe superiorii mei care îmi impuneau respect. Țin minte acum mulți ani, pe când scriam la Adevărul, că aveam un șef în fața căruia nu mi-era teamă, ci pur și simplu îmi impunea atât de mult respect prin exemplul propriu încât mi-era jenă să mă prezint cu ceva mediocru în fața sa.

Așa și la școală. Frica e mai slabă decât respectul, atunci când mentalitatea e construită corect.

Așadar, pentru părinți, profesori, directori, elevi: anul acesta... fără frică!