Lectură de 2 min

Despre succesul perceput și așteptările depășite

Abonează-te pe  
Astăzi vreau să abordez două teme adiacente antreprenoriatului care pot avea un impact major asupra modului în care ești privit de către parteneri, investitori, clienți, colegi sau de către management.
Despre succesul perceput și așteptările depășite

Află opiniile specialiștilor din comunitatea start-up.ro

Textele publicate în categoria Subiectiv sunt responsabilitatea autorilor, fiind opinii asumate de aceștia. Dacă vrei să afli mai multe opinii ale specialiștilor, urmărește categoria Subiectiv.

Urmărește specialiștii!

Articolul acesta a apărut în secțiunea „Nota redacției” din newsletter-ul start-up.ro de marți, 25 ianuarie. Puteți să vă abonați la newsletter aici.

Prima temă ține de modul în care îți ambalezi reușitele și eșecurile. Nu de puține ori mi s-a întâmplat ca, după interviuri, să simt nevoia să ridic în slăvi anumiți fondatori de startupuri, cu toate că rezultatele efective ale business-urilor lor erau aproximativ inexistente. Dar acei oameni aveau abilitatea de a transforma cea mai mică reușită (cum ar fi participarea la o competiție de pitch-uri, de exemplu) într-un moment pozitiv definitoriu pentru traiectoria viitoare a startupului lor. ”Nu am câștigat, dar am învățat atât de multe de la investitorii din juriu și am început deja să aplicăm cele învățate. În plus, acum avem o relație foarte bună cu ei și i-am rugat să ne fie mentori”. Au acceptat să le fie mentori? Nu neapărat. Dar contează percepția. Restul vine de la sine.

Sunt multe cazuri de ”fake it till you make it” în ecosistemul de startupuri (fie el local sau global) și sunt foarte multe povești de succes scrise înainte de a se adeveri. Abilitatea unui fondator de a crede în abilitățile lui și a echipei lui uneori poate conta mai mult decât abilitățile în sine. Există, bineînțeles, și cazuri în care vorbele mari nu se transformă niciodată în acțiuni pe măsura așteptărilor și atunci efectele sunt dezastruoase.

Ceea ce mă duce la cel de-al doilea subiect. Depășirea așteptărilor. Știți de unde vine fericirea? Din așteptări depășite. Pur și simplu creierul uman este programat să trateze orice lucru care e mai bun decât fusese preconizat inițial ca pe o doză mare din cel mai puternic drog existent. Ceri o mărire și ți se oferă un pic mai mult decât ai cerut? Rai, instant. Negociezi o ofertă cu un furnizor și ți se oferă un discount neașteptat? Dragoste la prima negociere. Un angajat sau un colaborator îți livrează mai bine și mai repede decât a promis inițial? Atârni imediat un portret cu ”angajatul lunii, în fiecare lună” pe pereții minții tale. Și există moduri relativ ușoare de a depăși așteptările - de exemplu, promite deadline-uri realiste și notează-ți în calendarul personal termenul limită cu o zi înainte de data comunicată oficial. Dar e important să îți respecți promisiunile - în business și în viață, în general. Din păcate, și reversul medaliei se aplică. Așteptările neîmplinite provoacă sentimente profund negative.

E important să știi cum să-ți ambalezi micile reușite drept pași mari către succes și eșecurile ca lecții importante pentru reușite viitoare. Și sunt mulți care trăiesc destul de mult timp doar din succesul perceput, dar cei care chiar au un impact major - asupra companiei în care lucrează, asupra ecosistemului sau societății - sunt cei care și reușesc nu doar să atingă așteptările pe care le creează, ci chiar să le depășească. E ca mersul pe sârmă și nu toți putem fi campioni la echilibristică.

Abonează-te la start-up.ro

Ca sa primesti prin email cele mai noi articole.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: