Founder Institute este un program lansat în Silicon Valley unde antreprenorii aspiranți intră doar dacă trec de un test care demonstrează dacă ai skill-urile de afaceri necesare pentru management. Programul are filiale, așa numite chapters (capitole) în mai multe orașe din toată lumea și, după o încercare eșuată în 2009, se va lansa și în București.
Peter Barta, antreprenor în serie și fost CEO al Fundației Post-Privatizare, cu studii la Harvard Business School, a fost invitatul nostru e la emisiunea "Ziua Zero" pentru a vorbi despre această oportunitate.
Reluăm mai jos ceea ce am discutat cu Peter Barta, chiar în cuvintele acestuia. El este unul dintre cei care a pornit capitolul din România, alături de Dan Mihăescu, Marius Mitroi și Alex Dascălu.
Ce este Founder Institute?
Noi spunem că Founder Institute nu e un program de educație antreprenorială. E un program de accelerare de 3 luni și jumătate în care ne concentrăm pe cele 3 elemente cheie ale unei inițiative antreprenoriale. Ne gândim la idee, la antreprenor în sine, să vedem dacă are capacitatea să-și ducă ideea la bun sfârșit, ne gândim la echipă și ne gândim la procesul în sine. Sunt 3 elemente esențiale.
Din start pleci cu o analiză a aptitudinilor tale, care are o acuratețe de 85%, și îți spune dacă tu, ca antreprenor, ai ce trebuie. Noi îți spunem dacă ai aceste aptitudini sau nu. Acest test ADN să fie făcut de către echipă.
În funcție de rezultatele obținute, lucrăm pe idee, pe modelarea echipei și pe tot procesul de iterație. Deja din ziua zero, odată ce ai trecut acest test, ai un picior în Silicon Valley. Îți oferim acces la o bază de mentori, de la CEO-ul Evernote, până la foști absolvenți, cum sunt cei de la Udemy. Poți să-i întâlnești în diverse stadii, fie direct, fie la evenimente din afara Founder Institute în Europa, la care ai acces. O bază materială care a fost concepută de antreprenori de succes, care au experiență și care au realizat exituri de sute de milioane de dolari din afacerile lor.
Primești documentare de la tot ce îți trebuie ca să identifici un client, până la a măsura piața, tot ce înseamnă documente legale. Se bazează totul pe munca ta. În diverse faze ale acestui proces, de la idee, la planificare și implementare, ai câte o sesiune de pitching în care ai câteva livrabile. Dacă nu le ai, ești eliminat din program. E un program foarte dur în care absolvă mai puțin de 35% din cei care intră. Dar din cei care au trecut, peste 20% au ridicat cu succes finanțări de la seed, până la Series A și așa mai departe.
Publicul țintă - cine poate aplica?
Ne interesează oamenii din zona corporate. Ne interesează cei care consideră antreprenoriatul ca o nouă carieră. Acest gen de persoană ne interesează cu precădere. Pe ei îi targetăm în primul rând. Asta nu înseamnă că nu acceptăm alți antreprenori. E un program potrivit atât timp cât ești dispus și dedicat la nivel de timp. Programul necesită un efort de 35 de ore pe săptămână de muncă efectivă. Dacă nu livrezi, programul își rezervă dreptul de a te da afară. Programul e foarte hands on. Ne interesează oamenii dedicați.
Există o taxă de înscriere redusă, în jur de 400 de euro. Dacă vei termina programul, există o componentă în care programul în sine te va ajuta să-ți incorporezi business-ul și va obține procent din companie.
Testul acordă o atenție deosebită riscului, stresului, lucrurilor neașteptate, cum îți planifici timpul. E un test aproape psihometric în care se uită la diverse abilități de care ai nevoie pentru a-ți implementa cu succes afacerea. E un test care-ți spune ce să îmbunătățești ca să devii o mai bună versiune a ta.
Așteptăm 75 de persoane care să se înscrie să dea testul. Din estimarea noastră, vor rămâne cam jumătate, 30-35 de participanți în prima cohortă de program. Vom avea 2-3 sesiuni de recrutare ca să ajungem la un număr optim pentru cei care să dea testul efectiv. Testul e gratuit.
Nu ne focusăm pe oamenii cu business pornit. Nu ne focusăm în primă fază pe idee. Succesul unui startup depinde de fondatori. Dacă în rândul fondatorilor nu există acele abilități necesare, degeaba vorbim de proces. După ce ai dat acest test, afacerea ta va fi clarificată. O vei lua deja de la zero.
Lipsurile pieței românești de startup-uri
Unul dintre lipsurile pieței este lipsa finanțării. Există diverse programe, doar că, programe ca Start-Up Nation, nu încurajează antreprenoriatul, ci îl face dependent de un anumit instrument. Ne lipsește zona de suport pentru antreprenori. Suportul nu vine doar de la partea financiară. Sunt mulți antreprenori la început de drum și singuri își pun o piedică pentru că au impresia că nu au acces la bani.
România de-abia acum va anunța primul fond de risc pentru zona de early stage financing și growth, ceea ce e puțin în urmă față de vecinii noștri. Ne lipsesc scheme de sprijin, fie că vorbim de o rețea de business angel sau alte vehicule de follow up. Angelii trebuie sprijiniți ulterior de fonduri de seed și growth care să poată facă o finanțare mai mare.
Ce înseamnă să investești în tine? Aș adăuga faptul că noi, la nivel de cultură antreprenorială, avem destul de muncit. Nu ne uităm la formare și educație ca la o componentă importantă. Dacă citim câteva tutoriale pe internet, credem că știm să le facem pe toate. Componenta de coaching aduce un plus față de partea de tutoriale online. Trebuie văzută ca o investiție. Costă, absolut. Dacă consideri educația ca fiind scumpă, atunci gândește-te la ignoranță și analizează din punctul ăsta de vedere.