Companiile românești vor putea beneficia de consultanță și finanțări europene în următorii ani pentru a dezvolta produse și servicii inovatoare și competitive, prin cele două inițiative ale Comisiei Europene (CE).

”Pentru România, dezvoltarea inovației în IT/tehnologie/hi-tech, unde menținem în continuare o serie de avantaje competitive, poate fi biletul de acces în nucleul european. Țara noastră are ocazia să se poziționeze în perioada următoare ca un pol de inovație și dezvoltare tehnologică în regiune, cu impact major asupra economiei și a calității vieții românilor”, a spus Dan Nechita, președintele Smart Everything Everywhere.

Aflat la a doua ediție, Digital Romania International Forum II -- "Startups in 4.0 Industries" reunește lideri ai sectorului guvernamental și de business, cu scopul de a găsi soluții punctuale prin care România să contribuie și să beneficieze, la nivel european, de transformarea digitală a industriilor, economiei și societății. Temele abordate în cadrul evenimentului sunt: eHealth, Smart Manufacturing, Smart Cities, Smart Defense și Rolul industriei și al antreprenoriatului în cadrul Președinției României la Consiliul UE.

Deși există un consens în privința potențialului său digital, România se află pe ultimul loc în Indexul economiei și societății digitale (DESI) . Mai mult, cu toate că zonele urbane sunt acoperite de conexiuni în bandă largă de mare viteză și suntem pe locul 2 în UE în privința proporției de abonamente, rata de digitalizare a economiei, inclusiv a serviciilor publice, și nivelul competențelor digitale rămân scăzute.

De asemenea, chiar dacă România a făcut progrese semnificative în ceea ce privește disponibilitatea datelor deschise, potrivit DESI, oferta și utilizarea serviciilor de e-guvernare rămân scăzute.

Hub-urile Digitale de Inovație sunt o inițiativă a CE ce funcționează ca centre de resurse, ce ajută companiile să devină mai competitive prin utilizarea tehnologiilor digitale. Ele oferă acces la cele mai recente instrumente, informații și expertiză pentru a testa și dezvolta inovații digitale, precum și suport financiar și consultanță pentru implementarea acestora. DIH funcționează ca centre regionale de cooperare între parteneri din domenii diferite (centre de cercetare, universități, asociații din industrie, camere de comerț, acceleratoare, agenții regionale de dezvoltare sau agenții guvernamentale). Scopul DIH este de a susține inițiativele industriale europene, indiferent de mărime și domeniu, pentru a profita de oportunitățile digitalizării.

Innovation Radar este o inițiativă a CE de identificare a principalilor actori și organizații cu potențial mare de inovație prin intermediul mecanismelor financiare ce susțin cercetarea, creșterea competitivității și crearea de locuri de muncă la nivelul UE.

Photo by Ari He on Unsplash