Google a anunțat cele 30 de startup-uri din regiunea EMEA ce vor face parte din programul Google for Startups Growth Academy: AI for Health. Din selecție face parte și startup-ul medical românesc Rayscape, un asistent digital care folosește inteligența artificială pentru a ajuta medicii radiologi la interpretarea imaginilor medicale.
Google for Startups Growth Academy: AI for Health face parte din angajamentul Google de a sprijini inovația tehnologică și ecosistemul startup-urilor din regiunea EMEA.
Acesta este primul dintr-o serie de programe prin intermediul cărora experți Google vor oferi mentorat fondatorilor de startup-uri care folosesc inteligența artificială pentru a rezolva unele dintre cele mai mari provocări ale societății.
Programul Google for Startups Growth Academy: AI for Health va începe pe 27 septembrie și va dura trei luni. Pe parcursul programului, startup-urile selectate vor participa la o serie de ateliere personalizate și vor colabora cu mentorii Google și experți din industrie pentru a găsi soluții care să-i ajute să-și crească afacerile și să dezvolte în mod responsabil soluții de asistență medicală cu ajutorul AI.
Lista completă a celor 30 de startup-uri selectate în program poate fi consultată aici.
Rayscape este o platformă medicală bazată pe algoritmi de inteligență artificială, care dezvoltă produse pentru a-i sprijini pe medicii radiologi în analiza și interpretarea imaginilor medicale, și-a schimbat identitatea de brand și a devenit Rayscape în 2022.
Produsele Rayscape, ce folosesc inteligența artificială pentru analiză imagistică, sunt folosite în prezent de către 100 de instituții publice și private România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Croația. Printre clienți se numără companii importante din sectorul privat precum Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria și Sistemul Medical Medlife, dar și din sfera publică Spartanska Institute, Kopernik Hospital Lodz din Polonia sau Semmelweis University din Ungaria.
Compania păstrează în portofoliu său cele două produse existente dedicate analizei radiografiilor de torace și analizei CT-urilor de plămâni și plănuiește totodată dezvoltarea de noi produse dedicate imagisticii oncologice.
Zaya AI, românii din cohorta inaugurală a Google AI First
Totodată, Google a anunțat și cele 13 startup-uri ce vor face parte din primul său acelerator pentru startup-uri, AI First. Din selecție face parte și startup-ul românesc Zaya AI, ce oferă soluții digitale care ajută medicii la stabilirea unui diagnostic.
Zaya AI este un startup românesc care a creat o platformă de telepatologie dedicată medicilor și care oferă soluții asistate de inteligență artificială pentru diagnosticul în anatomia patologică.
Zaya AI este un startup fondat în 2020 la București de Cristian Mogodici (MBA și antreprenor în serie), Sabina Zurac (profesor dr. patologist), Mihai Trăscău (expert AI și lector AI la Universitatea Politehnica din București) și alții. Echipa numără 16 profesioniști, de la cercetători în anatomie patologică, ingineri de machine learning și dezvoltatori de software.
Cu ajutorul Zaya AI, viziunea este de a crea o inteligență artificială virtuală care să funcționeze ca un expert specializat în patologie care sporește capacitatea experților de a oferi diagnostic rapid și precis de la distanță. Compania îmbină știința patologiei cu inteligența artificială și tehnologii de deep learning pentru a diagnostica mai bine bolile și reduce timpul de diagnosticare.
Primul accelerator Google for Startups: AI First este o colaborare între echipele Google Cloud și AI și are scopul de a sprijini startup-urile aflate în stadiu incipient.
Acest program hibrid de 10 săptămâni va reuni 13 startup-uri din Europa și din Israel, care folosesc AI pentru a rezolva unele dintre cele mai presante probleme din lume (de la utilizarea inteligenței artificiale pentru a îmbunătăți asistența medicală până la dezvoltarea de noi modalități de combatere a schimbărilor climatice).
Pe lângă faptul că vor primi un mentorat de top și acces la tehnologia Google, startup-urile selectate vor avea în plus oportunitatea de a se alătura unei comunități de antreprenori cu interese similare, ce le va oferi sprijin, sfaturi și oportunități de colaborare și le va ajuta să-și accelereze creșterea. Lista completă a celor 13 startup-uri selectate poate fi accesată aici.