Evenimentul a avut loc în stațiunea montană Rânca, pe pârtia Păpușa, la poalele vârfului cu același nume. Pe lângă concurenții salvamontiști au participat și reprezentanți Salvamont România, printre care președintele Salvamont România, Sabin Cornoiu, dar și pompieri din cadrul ISU Gorj.

Chiar și prietenii patrupezi ai salvamontiștilor au participat voios la competiție și s-au bucurat de cerul senin și de temperaturile relativ ridicate, de 3 grade Celsius.

Țările care au trimis concurenți pentru a participa la eveniment au fost Austria, Cehia, Germania, Italia, Spania, Polonia, Serbia, Slovacia și România.

Prima probă a competiției International Mountain Rescue Race, de alt fel și cea surpriză, a constat în salvarea unei persoane rănite dintr-o râpă improvizată.

Unul dintre reprezentanții fiecărei echipe a trebuit să joace acest rol, în vreme ce restul participanților aveau misiunea de a „salva” persoana respectivă. Pentru a finaliza cu succes proba, participanții salvamontiști trebuiau să ducă victima într-un loc de unde aceasta putea fi preluată cu ambulanța.

Deși evenimentul, aflat la ce-a de-a doua ediție după cea pilot de anul trecut, este considerat a fi un concurs, rapiditatea nu este cea care aduce victoria, iar mai degrabă se pune accent pe siguranță și precizie. Astfel, 75% din eforturile echipelor au ținut de aptitudinile profesionale și doar 25% de cele sportive.

Niciunul dintre concurenți nu a știut dinainte de începerea evenimentului ce probe se vor desfășura, însă toate acestea au făcut parte din domeniul lor de activitate.

Vremea mai mohorâtă pe alocuri nu i-a oprit pe concurenți, care au trecut repede și bine de la o probă la alta, o altă activitate fiind aceea de coborâre a persoanei „rănite” cu targa pe pârtie. Câinii special antrenați au participat și ei la eveniment, mai exact în proba de căutare a persoanelor dispărute în avalanșă.

La competiția International Mountain Rescue Race a fost adus și un elicopter SMURD din cadrul ISU Gorj pentru a demonstra salvarea în condiții speciale a persoanelor rănite.

„De la anul vom mai avea patru elicoptere de salvare și vom ajunge undeva la 7-8 elicoptere de salvare la nivel național și cu siguranță atunci vom reduce și timpii de intervenție, care și acum sunt buni pentru că putem ajunge în orice zonă din munte în maxim 30 de minute”, a declarat Sabin Cornoiu.

Parteneriatul pentru tehnologie dintre Salvamont România și Vodafone

Vodafone și Fundația Vodafone s-au alăturat serviciului Salvamont din România în anul 2004, iar de atunci, toate entitățile au lucrat pentru a oferi servicii care să contribuie la salvarea de vieți omenești.

Peste 600 de salvamontiști sunt zilnic la datorie în România, iar de la începutul acestui an au fost salvate 2700 de persoane aflate pe munte în situații de risc.

„Vedetele” acestui eveniment au fost dronele din dotarea serviciului Salvamont din România, puse la dispoziție de către Vodafone, atât în ce privește aparatura, cât și serviciile necesare funcționării acesteia.

Există mai multe tipuri de drone pe care salvamontiștii le folosesc, în funcție de situația meteorologică sau de zona de acțiune.

Sabin Cornoiu a menționat că „anul trecut am avut cam 70 de intervenții cu dronele, dar vreau să vă spun că am introdus dronele în activitatea de căutare-salvare doar în ultimii doi ani. Ne bucurăm că România, alături de partenerul nostru de tehnologie este pionier în activitatea de salvare cu drone la nivel mondial.”

Aplicația Salvamont, disponibilă gratuit atât pe Android, cât și pe iOS, a fost deja descărcată de peste 100.000 de utilizatori și este un element foarte important în cadrul serviciului Salvamont România.

„Cel care se află pe munte, atunci când își dă acceptul, putem vedea în ce loc se află, la ce altitudine, câtă baterie mai are în telefon, care sunt coordonatele și putem să ajungem la el foarte repede sau putem intra în legătură directă cu el și să discutăm pentru a vedea ce probleme are”, a adăugat președintele Salvamont România.

În prezent, 16 dintre județele din România au în dotare drone pe care le pot utiliza la operațiunile de salvare pe munte, iar anul acesta au fost deja deschise listele de investiție și pentru echipele din celelalte județe. Astfel, până la finalul lui 2023 vor fi 24 de județe care vor beneficia de tehnologie de ultimă generație pentru asistarea și salvarea drumeților rătăciți sau răniți pe munte.

Citește continuarea integrală a materialului pe Green Start-Up.