Ascultă interviul integrat cu Emmett King pe platforma ta de streaming favorită. Te poți abona direct aici la podcastul nostru.


De asemenea, poți asculta interviul în clipul de mai sus.

Emmett King a înțeles cumva drumul antreprenoriatului de mic. Spune că voia să fie antreprenor de la 10 ani și că voia să vadă lumea. “După facultate am intrat în lumea contabilității și a administrării afacerilor. Am fost parte din echipele fondatoare a 10 afaceri din 8 industrii din 1988 până în 2003”, spune King.

S-a mutat în România în 2003. A venit în vizită prima oară în anul 2000, și-a cunoscut viitoarea soție și apoi și-a făcut o casă din Cluj-Napoca.

A descoperit în anii 2000 multă frustrare pentru că România nu era setată pentru afaceri. Era vremea când dura o lună să deschizi o firmă. Să umbli după ștampile, să vizitezi 6 instituții la rând. Astăzi e mai bine. A început să înțeleagă lumea de aici, a intrat în primul său business local chiar în 2003.

Astăzi este implicat în Transylvania Angels Network, un colectiv de investitori, e membru al board-ului și fondator în startup-ul de sănătate Telios Care, care oferă o platformă de digitalizare a consultațiilor, e implicat într-un startup de cybersecurity numit D3Cyber, dar e investitor și în companii precum AiVA sau Tully în zona de healthcare. În trecut, între 2013 și 2022, a fost Chief Operating Officer în compania daneză Wirtek, cu birouri în Cluj-Napoca.

Prima lui investiție a fost în Telios în 2018, unde este și membru al board-ului și acționar. E un investor atipic, pentru că oferă din timpul său. De exemplu, la AiVA oferă 20 de ore pe lună pentru business development, colaborări strategice și alte planuri.

Cum e împărțit timpul său? 25% Transylvania Angels Network, 25% AiVa, iar acum 50% în D3Cyber.

Ecosistemul din Cluj-Napoca de la an la an

Emmett consideră că startup-urile devin din ce în ce mai bune de la an la an.

“Una dintre misiunile noastre la Transylvania Angels Network e să-i învățăm pe oameni despre investițiile angel, dar și să tratăm startup-urile cu respect, chiar dacă nu vom investi în ele și să le oferim cele mai bune sfaturi”, spune cofondatorul TAN.

“În 2023 am investit mai mult ca în 2022. Astfel, am investit peste 1 milion de euro, iar în 2022 am investit aproape jumătate de milion de euro”, spune Emmett King. Transylvania Angels Network nu investește sume mari în startup-uri, dar le ajută și cu mentorat și implicare operațională atunci când e cazul.

Unul dintre startup-urile în care TAN a investit constant a fost Telios Care. Prima investiție pentru ei a fost de 200.000 de euro, urmată de una de 800.000 de euro, iar în 2023 una de 700.000 de euro.

Un investitor care caută echipa

Emmett se uită foarte mult la echipă. E numărul 1 pentru el când vine vorba să investească.

“Caut pasiune, curiozitate, abilitatea de a învăța, un ego puternic, dar nu prea puternic”, spune Emmett.

Pe lângă acest lucru, Emmett încearcă să vadă cum interacționează echipa, dacă știu piața, dacă au experiență, dacă sunt foarte pasionați de domeniu.

“Gândește-te că pentru Philip Choban, fondatorul Telios, ideea a pornit de la soția sa care a dezvoltat Alzheimer și a trebuit să se lupte cu sistemul medical de aici din România. A fost frustrant. Și aceasta a fost motivația lui ca să dezvolte Telios”, spune Emmett King.

Dar cofondatorul Transylvania Angels Network acceptă că e foarte greu pentru startup-urile din România să crească global sau mai ales european.

“Germanii vor să cumpere de la germani, francezii de la francezi. De asta se duc oamenii în America. Pentru majoritatea domeniilor te duci și ai o piață de 400 de milioane de oameni cu aceleași reguli”, spune antreprenorul.

Emmett consideră că România se află astăzi în Liga a 3-a sau LIga a 4-a, dacă ar fi să comparăm lucrurile cu structura fotbalulului din Anglia. Iar tranziția din Liga a 3-a mai departe e extrem de dificilă și necesită timp.

“Dar nu toate companiile trebuie să fie internaționale. Acum câțiva ani Marius Ghenea a spus pe scenă la Techsylvania că este în regulă dacă o companie este de succes doar în România. Așa cum e în regulă să ai o companie globală. Nu caut unicorni în România. Caut echipe bune cu afaceri bune. Ce contează că nu pot scala? Uită-te la Telios care va face 500.000 de clienți plătitori anul viitor aici în România și suntem ok cu asta”, explică Emmett viziunea sa.

Investitor-jucător

Relația dintre startup și investitor e una care depinde de ambele părți și de nevoile reciproce. Unii investitori stau deoparte și așteaptă rezultate, alții sunt la firul ierbii.

Emmett are până acum 15 investiții de tip angel. Nu e la fel de implicat în toate companiile. De la unii așteaptă doar rapoartele, lucru ce-l face să remarce ceva în timpul interviului.

“Unul dintre cele mai slabe lucruri în ecosistemul nostru e că fondatorii nu sunt foarte buni să întocmească acele rapoarte trimestriale către investitori”, spune Emmett.

Dar altfel, el consideră că relația startup-investitor trebuie să depindă de ambele părți.

“Pot să-i ajut? Știu industria? Știu oameni din industrie? Au nevoie de sfatul meu? E interesant cât de puține startup-uri au un Board of Advisors care să stea cu ei în tranșee o dată pe lună sau o dată pe trimestru. Acesta e un alt lucru local - românii nu știu să ceară ajutorul”, spune Emmett King. Sfatul lui pentru startup-uri e să-și facă un Board of Advisors.

Acest board nu este unul decizional, ci are rol de consultare și de a pune la aceeași masă mai multe minți.

Perspectivele lui 2024

Pentru 2024 Emmett nu se așteaptă la schimbări majore de perspectivă, ci la precauție.

“Oamenii sunt încă îngrijorați. 2023 a adus la scăderi în sectorul IT, dar oamenii stau pe bani în lumea investițiilor și în companii. Totul e despre precauție. Pentru mine e importantă precauția în sensul de a vedea că firmele în care investesc pot trece peste momente dificile”, spune Emmett.

El menționează că un exemplu bun a fost în documentarul Romanian Startups: Roaring Tigers of Europe, produs de start-up.ro și VideoCorp, în care se menționa că firmele din anii 2017-2018 au fost foarte puternice pentru că au rezistat unor perioade dificile, fără prea multe investiții.

“Prea mulți bani nu sunt mereu buni. Lipsa lor poate duce ca lucrurile să se întâmple”, spune cofondatorul Transylvania Angels Network. În plus, Emmett se uită foarte mult la echipă, chiar dacă piața e complicată, dar și la impactul pe care-l poate avea o investiție în ecosistem.