Dacă numele Erasmus vă sună cunoscut din facultate, și chiar v-ați numărat printre studenții care au studiat în afara granițelor, programul Erasmus for Young Entrepreneurs va fi o experiență similară, cu rezultate cel puțin la fel de plăcute. În esență, veți putea călători în afara României și veți învăța să faceți afaceri de la oameni care au experiență de business.

Acest program se derulează în 36 de țări și face parte din proiectul PRACTYCE IV, susținut de Comisia Europeană, prin care se dorește sporirea competitivității antreprenoriatului, a microintreprinderilor și întreprinderilor mici din Europa datorită relațiilor transfrontaliere create între noii antreprenori și antreprenorii gazdă.

Prin intermediul proiectului Erasmus for Young Entrepreneurs li se va oferi antreprenorilor motivați, care au firme nou înființate sau care aspiră să creeze propriul business, o formare la locul de muncă într-o altă țară europeană pentru a-și dezvolta și îmbunătăți perspectivele de afaceri într-un cadru internațional.

Și dacă numele programului vă duce cu gândul că este o anumită limită de vârstă pentru antreprenorii participanți, trebuie să știți că înscrierea nu este condiționată de acest aspect. ”Poate fi un tânăr antreprenor și de peste 40 de ani. Ideea e să fie la început de drum în afaceri”, ne-au spus reprezentanții CNIPMMR, precizând că scopul programului este de a-i ajuta pe antreprenori să-și îmbogățească afacerile cu idei noi, creative și să dezvolte noi colaborări.

Proiectul va fi implementat în perioada 1 februarie 2017 – 31 ianuarie 2019.

Erasmus for Young Entrepreneurs - cum poți aplica în calitate de antreprenor?

Nou antreprenor (NE) este acea persoană care doreşte să-şi dezvolte propria afacere sau care conduce deja o afacere de mai puţin de 3 ani la data aplicării pentru program.

Paşii pe care trebuie să-i urmeze noii antreprenori (NEs) pentru a aplica pentru Pogramul Erasmus pentru Tinerii Antreprenori:

  • Înregistrarea că nou antreprenor (NE) pe ECAS (Sistemul de Autentificare al Comisiei Europene).

Pentru acest lucru trebuie să urmaţi instrucţiunile din ghidul pus la dispoziţie pe website-ul programului.

  • Înregistrarea aplicaţiei propriu-zise

Pentru înregistrarea aplicației trebuie completați toți pașii indicați. Pentru a vă familiariza cu procedura de înscriere puteți consulta ghidul de înregistrare.

Înainte de completarea aplicaţiei online trebuie să pregătiţi:

  • CV-ul în format Europass (pdf), redactat în limba engleză;
  • Motivaţia participării la Programul Erasmus pentru Tinerii Antreprenori;
  • Un plan de afaceri, redactat în limba engleză, care să includă, obligatoriu, o descriere detaliată a produsului sau serviciului oferit; o analiză a pieţei, care să includă şi o descriere a potenţialilor clienţi şi a competiţiei, precum şi planul de marketing propus; un plan financiar, care să includă cel puţin bugetul de venituri şi cheltuieli pentru următorii doi ani şi o analiză a pragului de rentabilitate (break even analysis).
  • un rezumat în limba engleză al planului de afaceri (maximum 400 cuvinte).

După completarea aplicaţiei şi apăsarea butonului SUBMIT, în decurs de maximum 2 săptămâni, organizația intermediară va analiza aplicaţia şi vă va înştiinţa asupra rezultatului evaluării acesteia. După ce aplicaţia va fi procesată şi acceptată de către organizaţia intermediară, informaţiile furnizate de către persoanele care doresc să participe în acest program vor intra într-un catalog online al candidaţilor acceptaţi.

Catalogul va fi accesibil tuturor organizaţiilor intermediare şi Antreprenorilor Gazdă (HEs), precum şi Noilor Antreprenori (NEs) acceptaţi. Excepţie face planul de afaceri în varianta completă. Acesta este un document confidenţial care poate fi citit doar de către organizaţia intermediară aleasă de către participanți.

NEs care nu vor fi acceptaţi/ selectaţi vor intra în baza de date a PTIR în vederea unor viitoare colaborări.

Cum poți participa ca antreprenor gazdă?

Antreprenorul gazdă (HE) este acea persoană care administrează propria afacere de minim 3 ani la data aplicării pentru program şi îşi manifestă disponibilitatea de a lucra cu un NE. Afacerea respectivă trebuie să se încadreze din punct de vedere legal în categoria Întreprinderilor Mici și Mijlocii. În plus, antreprenorul gazdă trebuie demonstreze că poate oferi oportunități relevante de învățare pentru noul antreprenor și că este dispus să joace rolul de mentor pentru acesta.

Paşii pe care trebuie să-i urmeze antreprenorii gazdă (HEs) pentru a aplica pentru Programul Erasmus pentru Tinerii Antreprenori:

  • Înregistrarea ca antreprenor gazdă (HE) pe ECAS (Sistemul de Autentificare al Comisiei Europene).

Pentru acest lucru urmaţi instrucţiunile din ghidul pus la dispoziţie pe website-ul programului.

  • Înregistrarea aplicaţiei propriu-zise

Și acești antreprenori vor fi nevoiți să urmărească și să completeze toți pașii indicați pentru a putea participa la programul Erasmus for Young Entrepreneurs.

Care este perioada de timp în care antreprenorul pleacă la ”studii”?

Perioada de mobilitate poate fi de minim o lună și maxim 6 luni. Din același motiv NE pot realiza o singură mobilitate. În ceea ce privește HE, acestea pot primi un număr nelimitat de NE, în limita posibilităților.

Erasmus for Young Entrepreneurs - ce faci după acceptarea aplicației

După ce aplicația a fost acceptată de către organizația intermediară, vă puteți loga oricând doriți pe platformă pentru a căuta HEs din alte țări membre ale UE cărora să le propuneți o colaborare.

În cazul în care un NE cunoște un HE dintr-o țară membră cu care dorește să relaționeze dinainte de a aplica, este obligatoriu ca atât NE cât și HE să se înscrie pe platformă.

Pașii pe care trebuie să-i urmați după propunerea de parteneriat sunt:

  • aprobarea parteneriatului de către HE/NE;
  • aprobarea parteneriatului de către Organizațiile Intermediare: Organizația Intermediară a noului antreprenor – NIO și organizația intermediară a antreprenorului gazdă – HIO;
  • aprobarea parteneriatului de către Liderul NIO și Liderul HIO;
  • comunicarea parteneriatului către EC – European Commision – Comisia Europeană.

După ce propunerea de parteneriat este aprobată de către toate părțile implicate (NE, HE, NIO și HIO și EC) se semnează un “Agreement for financial support” între NE și IO-ul la care a aplicat.

La finalul programului, atât noii antreprenori, cât și antreprenorii gazdă, trebuie să completeze, online, un raport final de activitate (formular de feed-back).

Cum primesc ajutor financiar?

Înainte de plecarea în străinătate, NE primește suma corespunzătoare unei luni de ședere în țară respectivă, conform tabelului următor (pentru România suma este de 560 de euro/lună).

Apoi, pe durata stagiului, noului antreprenor i se va transfera lunar suma respectivă, plata corespunzătoare ultimei luni a stagiului făcându-se în termen de 45 de zile de la completarea și predarea raportului final de activitate (formular de feed-back).

Evaluarea aplicațiilor se face pe principiul “primul venit, primul servit”, prin urmare cu cât vă înregistrați mai repede, cu atât cresc șansele ca stagiul în străinătate să se concretizeze.