CEO-ul Ericsson a făcut declarații în cadrul MWC 2019, unde a vorbit despre greutățile și problemele întâlnite implementarea 5G, dar și despre cum se va transforma societatea. “5G va fi coloana vertebrală a societății viitorului”, a spus el.

“Există o discuție privind siguranța națională - noi nu avem niciun cuvânt de spus și nici nu ar trebui să avem vreun cuvânt de spus, fiindcă ține de fiecare țară cum își gestionează securitatea națională”, a declarat Ekholm.

Totuși, a continuat acesta, “există un risc ca Europa să rămână în urmă cu integrarea 5G - problema ține de tarife, taxe și de legislație. Un exemplu bun ține de 4G - Europa are 60% acoperire 4G, față de 75-80% în SUA și Asia - deci nu ne poate mira faptul că marile companii trag către America de Nord și Asia. Avantajul e la cel care se mișcă mai repede. Și astăzi, America și Asia conduc pe implementarea 5G. Mizele nu au fost vreodată mai mari”.

El a atras și atenția operatorilor de telefonie, care nu trebuie să uite că 5G nu e doar pentru utilizatorii obișnuiți. “Primele întrebuințări vor fi pe rețelele pentru consumatori, pentru AR și VR, pentru transmisiuni la rezoluții mari. Dar 5G are un rol enorm pe partea industrială - se vor transforma orașele. Dar operatorii telecom vor trebui să fie pregătiți - aici nu e la fel de simplu ca vândutul cartelelor SIM”, a spus oficialul.

Ekholm a dat și câteva exemple de parteneriate pe care le are în desfășurare, pentru a pregăti societatea viitorului.

Lucrăm cu Deutsche Telekom pentru a realiza roboți ieftini, pe bază de baterie, care vor schimba modul de producție. Lucrăm cu parteneri pentru automobile autonome - am semnat un parteneriat cu Volvo pentru serviciile digitale. În Suedia, am încheiat un parteneriat pentru flote complet autonome”, a declarat CEO-ul Ericsson.

Totuși, Ekholm a ținut să vorbească și despre importanța rețelelor 4G în viitor - acestea nu vor dispărea (și nici nu ar putea să dispară), ci vor fi foarte folosite în următorii 5 ani.

Traficul de date crește cu 80% în fiecare an. Mulți dintre partenerii noștri se vor baza pe 4G pentru a suplini nevoile de date. Prezicem că 60% dintre abonamentele din 2024 vor fi 4G”, a susținut oficialul.

Ericsson lucrează la antene flexibile și de dimensiuni foarte mici. Compania are și echipamente capabile să le permită operatorilor să împartă spectrul 4G cu cel 5G, soluții de cloud 5G și soluții IoT.

“În ultimii ani, ne-am propus să devenim lideri pe piața de tehnologie. Am angajat 4000 de ingineri în centrul de R&D și am tăiat drastic costurile. Am anunțat 10 contracte pentru 5G, mai multe decât orice altă companie. Lansăm rețeaua 5G în America de Nord, Europa, Australia și Asia”, a mai spus Bjodke Ekholm.