Procesul include intrarea ȋn comunitatea Bravva, iar apoi parcurgerea opţiunilor de educaţie, mentoring și investiţie. Grupul de business angels intenţionează să investească tichete de pȃnă la 250.000 EUR per companie, ţintind suma de 10 milioane EUR investită ȋn următorii 5 ani.

Bravva oferă oportunităţi de finanţare, educaţie și networking pentru startup-uri fondate de femei și anunţă că nu va organiza o competiţie de departajare pentru obţinerea fondurilor pre-seed pe modelul acceleratoarelor, ci propune un proces individual și personalizat de acces la investiţii, ȋn contextul unei comunităţi. Un element diferenţiator este modul ȋn care fondatorii și investitorii discută despre business și ȋnvaţă ȋmpreună prin participarea la ȋntȃlniri cu startup-uri și la evenimentul lunar de networking și educatie pentru membrii comunităţii Bravva. Alt element de valoare este alegerea investitorilor pentru fiecare startup pe baza potenţialului de resurse și impactului ȋn creșterea companiei.

Un interes deosebit este acordat soluțiilor digitale la probleme din sănătate, educație, energie verde, mobilitate, productivitate, management financiar sau parenting, businessuri cu potenţial de creștere regională.

Poți aplica direct pe site-ul Bravva pentru a discuta cu investitoarele.

Bravva este o comunitate de business angels fondată de Ilinca Păun, co-fondatoare a Entrepreneurship Academy și investitor Business Angel, cu misiunea de ajuta investitorii să ȋntȃlnească fondatoare cu idei noi, un plan de execuţie excelent și valori puternice. În echipa de membri fondatori ai comunității se găsesc nume cu reputație în business și cu impact în societate – Raluca Fiser, Sonia Năstase, Carmen Sebe, Nevenca Doca, Nina Brătfălean, Simona Lăpușan, Carmen Ivan și Ana Maria Andronic - care vor ghida fondatoarele spre soluţia potrivită.

Accesul în comunitate al investitorilor se realizează printr-un abonament anual ce oferă acces la evenimente și oportunități de educație și investiție, mentoring și networking. Investitorii pot investi ȋntre 5.000 EUR și 50.000 EUR în schimbul unor pachete de acțiuni. Fondatorii Bravva doresc să creeze o comunitate de 300 de angels și să invite anual 30 de fondatoare ȋn procesul de pregătire și finalizare a unei investiţii ȋn faza iniţială de dezvoltare a afacerii. Cei interesaţi pot trimite aplicaţiile pe www.bravva.ro.

„Bravva Angels este visul unor femei de a construi o rețea de investitori pentru companii fondate de femei. Am învățat în timp că cea mai bună modalitate de a da înapoi societății este să transmitem mai departe din experiența și din succesul nostru, împărtășind valorile și competențele acumulate cu o nouă generație de antreprenoare. Femeile excelează atunci când fac afaceri într-un mediu al responsabilităţii, generozității și colaborării. Aș dori să încurajez oamenii de afaceri din Romania să ni se alăture în acest demers și să ȋși creeze un portofoliu de investiţii cu randamente foarte bune. Obiectivul nostru este să identificăm cȃt mai multe startup-uri valoroase pe care să le creștem ȋmpreună, nu să le departajăm prin competiţii. Vrem să plasăm capital de risc care să genereze impact pozitiv și să dezvolte sustenabil ecosistemul antreprenorial”, a declarat Ilinca Păun, fondatoarea Bravva Angels.

Misiunea Bravva este validată global de multe studii, printre care un studiu realizat de un fond de venture capital din SUA ȋn 2015, care a demonstrat că doar 1% din investiţiile la nivel mondial merg către antreprenori femei, și 10% către echipe mixte cu cel puţin o femeie ȋn componenţă. Un alt studiu argumentează că startup-urile fondate de bărbaţi au primit mai multă finanţare decȃt cele fondate de femei, ȋn ciuda faptului ca acestea din urmă performează cu 68% mai bine, ȋn medie. Mai mult, echipele mixte au mai mult succes ȋn crearea unor afaceri inovatoare decȃt cele fondate de bărbaţi.

Studiul relevă că o firmă condusă de o femeie returnează, ȋn medie, 78 cenţi pentru fiecare dolar investit, ȋn comparaţie cu doar 31 de cenţi returnaţi de firmele fondate de bărbaţi. Ȋn Romania, deși numărul de antreprenoare este ȋn creștere, numărul de tranzacţii ȋn companii cu fondatori exclusiv femei rămȃne sub 1%, conform listei de tranzacţii centralizate de How to Web pentru anul 2021.

Bravva propune recuperarea acestui dezechilibru bazat pe gen, facilitând accesul la educaţie al femeilor-fondator, asigurȃndu-le un mediu sigur de ȋnvăţare și creștere, și ȋncurajȃnd investitorii să investească capital și resurse ȋn companiile acestora.

Investitorii Bravva împart riscul investițional cu fondatoarele și se implică în mod activ în viața companiilor, ajutând prin mentorat personalizat, coaching, pregătire pentru investiţii, expertiză și resurse.

„Femeile antreprenor sunt subreprezentate si subfinanţate. Ȋn ciuda tuturor dezavantajelor, femeile-antreprenor au demonstrat că identifică trendurile mai ușor, sunt mai adaptabile la cerinţele clienţilor și au, ȋn general, cunostinţe foarte bune de marketing și vȃnzări. Totodată sunt perseverente și reziliente ȋn faţa obstacolelor, reușind să obţină rezultate foarte bune, dar folosind capital mai mic la ȋnceput. Ȋn perioada de incertitudini pe care o traversează lumea, ȋn care banii și accesul la servicii și bunuri sunt o provocare, oamenii au nevoie de soluţii concrete și pragmatice pentru scăderea costului vieţii, acces la servicii ȋn mod virtual sau digital, siguranţa și stabilitatea familiei și a companiilor. Fondatorii care se vor apleca asupra acestor nevoi vor crește și vor genera randamente excelente pentru investitori”, a adăugat Ilinca Păun.

In iulie 2022, Bravva a anunţat prima sa investiţie, ȋn Glow2Go, prima platformă de servicii de înfrumusețare la domiciliu din România, fondată de două tinere antreprenoare. Un grup de business angels din comunitatea Bravva a investit o parte din suma totală ridicată de 192.000 EUR, o finanţare tip pre-seed pentru extinderea gamei de servicii a companiei și pentru dezvoltarea platformei tehnologice.