Rubik Garage Demo Day este un accelerator realizat în parteneriat cu patru fonduri de investiții, RocaX și Seedblink din România, alături de Global Kinetics din Silicon Valley și Wise Guys din Estonia. Programul de accelerare a presupus patru luni pentru cele 19 startupuri alese, 30 de workshop-uri, 400 de sesiuni 1 la 1 și House of Startups, scolarship for founders, un program în care startup-urile pot alege să se mute la Piatra Neamț și să muncească de la hubul Rubik.

Rubik Garage, după etapele de mentorat și tabără, a avut și momentul mult așteptat de fondatori, și anume Demo Day, în care cele 19 startupuri din program și-au ținut pitchul și au răspuns juriului la întrebări.

Câștigători Demo Day Rubik Garage 2022

Marii câștigători au fost:

  • Tulipr cu 2 premii - cele mai multe voturi ale fondatorilor din cohorta 2022 au mers către TULIPR, platforma care optimizează planificarea evenimentelor pentru companii, agenții și organizatorii de evenimente. TULIPR are deja peste 1000 de clienți, printre care și Deloitte și Best Jobs, și a obținut o finanțare de 150 mii euro, iar ca venituri lunare recurente e la 5500 de euro.
  • Chambr, tot cu 2 premii - startupul care ajută trainerii și alți profesioniști să crească retenția informației prin jocuri de învățare a luat și premiul pentru cel mai bun pitch. Chambr are deja peste 25 de clienți plătitori, . Chambr are 600 euro venituri lunare, dar e în trend de creștere, și în prezent are 25 de clienți plătitori, dintre care și UiPath, și este prezent în peste 23 de țări
  • Bloomcoding, la fel cu 2 premii - școala digitală de programare pentru copii fondată inițial în Moldova, care a fost premiată și ca cel mai bun startup. Bloomcoding are 25.000 de euro venituri lunare și până acum a ridicat finanțări în valoare de 250.000 de euro. În cadrul Rubik Garage, startupul s-a extins cu succes în alte două piețe – Bulgaria și Polonia.

Lista completă a câștigătorilor de la Rubik Garage Demo Day:

  • RocaX prize: PocketIP (Ucraina) - un serviciu web unic pentru gestionarea obiectelor cu drepturi de proprietate intelectuală din întreaga lume dintr-un singur cont online. Gestionarea corectă și rentabilă a portofoliului de mărci comerciale și brevete. Un loc unde găsești tot ce trebuie pentru partea de management și aspectele legale privind proprietatea intelectuală.
  • Cohort award - în urma voturilor de la comunitarea Rubik Garage, 100.000 de euro: Tulipr - one stop shop pentru organizatorii de evenimente și clienții lor.
  • Public award - în urma voturilor din public, onfline și prezent în sală: Chambr, care a strâns 800 de voturi - startupul care are misiunea de: ”making learning stick”
  • Wise Guys prize: Tulipr - platforma care ușurează munca organizatorilor de evenimente, a 5-a categorie care spune că are cel mai stresant job după pompieri, militari, aviatori și poliștiști; Stock estate - un fintech care folosește un model de afaceri inovator care adaptează fondurile participative, principiile de investiții în capital și tokenizarea activelor. Practic, crowdfunding pe piața imobiliarelor, o platformă care găsește acele comori ascunde în real estate.
  • Seedblink prize: Bloomcoding - cel mai mare skill gap e în IT și tot acolo e și viitorul joburilor. Iar o școală digitală de coding cum e Bloomcoding își propune să echilibreze cele două noțiuni.
  • Best Pitch, premiul juriului: Chambr
  • Best Startup, în urma voturilor celor patru fonduri de investiții: Bloomcoding

Din juriu au făcut parte:

  • Alexandru Bogdan, CEO ROCA X
  • Răzvan Șuta, Program Director Startup Wise Guys
  • Alina Georgescu, Investment Manager Catalyst
  • Mircea Ghiță, Investment Manager SeedBlink

Ce îi așteaptă pe câștigători

Premiile oferite de partenerii strategici ai acceleratorului constau în:

  • Startup Wise Guys a oferit premii către două startupuri – stock.estate și TULIPR. Stock.estate este o platforma de crowdfunding în proprietăți imobiliare, care a ajuns deja la un portofoliu de tranzacții de peste 100 milioane de euro. Premiile SWG constau în fast track la un pitch day sau într-un bootcamp pentru unul dintre acceleratoarele SWG și 1 săptămână sau 10 zile de lucru în biroul lor din Estonia, pe durata conferinței Slush. De asemenea, startupurile vor fi conectate cu ecosistemul de startup din Tallinn.
  • Premiul ROCA X, care constă în 12 luni de mentorat, a fost acordat echipei Pocket IP, startupul ucrainean care oferă un one-stop-shop pentru gestionarea proprietății intelectuale. Echipa și-a lansat prototipul în luna august a anului acesta, în zona afectată de război, și are deja primul client plătitor.
  • SeedBlink a ales să ofere premiul startupului Bloomcoding. Dacă va ridica o rundă de investiții prin SeedBlink, acesta va fi scutit de comisionul de setup de 3.000 euro.

Mai mult, 10 startupuri au fost selectate pentru programul Link Point, în care vor primi sprijin personalizat în următoarele 6 luni pentru a ridica o rundă de investiții: Volvero, Chambr, Bloomcoding, Infinity Toy Box, SMSO, TULIPR, Sales Time, Rastel.io, FREYA Recruiting, Foodobox.

Câștigătorii au astfel acces la experții în investiții din echipa și comunitatea Rubik Hub, care îi vor sprijini constant, la fiecare pas, cu partea operațională. Astfel, fondatorii au parte, pentru următoarele 6-18 luni, de un departament de atragere de investiții al startupurilor, vor participa la o serie de workshopuri, un proces intens de match-making cu investitori relevanți și vor primi oportunități exclusive de pitching și sesiuni personalizate de feedback.

Cele 19 startupuri din accelerator înseamnă pentru ecosistemul antreprenorial 1,5 milioane de euro investiții proprii, 1.500.000 de euro încasări până în prezent, 140 de joburi create, 2,6 milioane de euro din finanțările strânse până acum, 23 de investitori și fonduri de investiții care și-au pus încrederea în ideile prezentate, dar și 113.000 venituri lunare recurente.

Mulți fondatori au vorbit în pitchuri despre extinderea în plan internațional. Iar pentru cei care vizează piața din SUA, echipa Rubik Hub tocmai a lansat acceleratorul Alpha Startups, despre care găsiți detaliile aici.

Startupuri pe scena Rubik Garage Demo Day 2022

Pe scena Rubik Garage Demo Day au mai prezentat următoarele startupuri:

  • Carbony - ”we reverse climate change”
    Startup care vrea să elimine 500 de milioane de tone de CO2 din atmosferă până în 2040, prin dezvoltarea unor proiecte unice și catalitice de îndepărtare a carbonului în Europa.
  • Rastel.io- parcări de biciclete digitalizate
    Startup care creează o rețea de adăposturi inteligente și sigure pentru biciclete care pot fi monitorizate și accesate printr-o aplicație mobilă.
  • Foodobox - ”fighting food waste”
    Startup activ în Bulgaria, cu 30.000 useri, 4000 useri activi și 400 parteneri în platformă. O aplicație care reduce risipa de alimente, permițând magazinelor alimentare să-și vândă surplusul de alimente la un preț redus înainte de ora de închidere.
  • Lightpass - ”convert bureaucracy into enjoyable customer experiences”
    Startup care oferă universităților și trainerilor o platformă de gestionare a acreditărilor pentru a comunica și a face schimb de documente cu studenții lor într-un mod simplu, conform și sigur.
  • Silverbacks - ”digital excellence through cloud teams”
    O piață bazată pe inteligență artificială care potrivește echipele cu clienții.
  • Platerq - ”scan, pay and go”
    Soluție tech care rezolvă trei probleme: timpul îndelungat de așteptare pentru primirea notei în restaurante, împărțirea notei la mesele în grupuri și nivelul ridicat de fraudă în restaurante.
  • Driverup - software as a service for transport
    Sistem de management al transportului care se concentrează pe IMM-urile de transport rutier de marfă.
  • Nelma.io - mental health marketplace
    Startup activ în Macedonia, cu 60 de psihologi în platformă, 200 de clienți unici. O piață de sănătate comportamentală care ajută la conectarea psihologilor autorizați cu persoanele care au nevoie de ei. Nelma a atras deja investiții în valoare de 55.000 de euro și are venituri lunare recurente de 3000 de euro.
  • icămin.ro - from taking care of paperwork to taking care of people
    Aplicație web (multiplatformă) creată pentru gestionarea inteligentă a caselor de bătrâni prin limpezirea proceselor birocratice privind casele de bătrâni.
  • Sales Time - platform for electrical distributors
    O companie dinamică de tehnologie care dezvoltă o platformă pentru producătorii și distribuitorii de produse tehnice.
  • SMSO - multi channel platform for communication
    O platformă de comunicare omnicanal pentru afaceri. Soluția este prezentă în 6 țări, are încări totale de 950.000 de euro, peste 1000 de clienți plătitori și are venituri lunare recurente de 48.000 de euro.
  • Infinity Toy Box - renting as easy as buying
    Rezolvă o problemă pe care o întâmpină fiecare părinte – copiii depășesc sau se plictisesc de jucării foarte repede, apoi părinții se deranjează să le depoziteze, să le cadou sau să le vândă. Infinity Toy Box permite părinților sau companiilor (creșe, centre de terapie) să închirieze jucării și jocuri.
  • Palmo - delivery from within the city
    O rețea de logistică urbană pe vehicule electrice ușoare (LEV-uri). Prin agregarea flotelor și utilizarea tehnologiei special concepute (de optimizare), își propun să scadă costul llivrărilor sustenabile din interiorul orașului de 5x+ și la înlocuirea dubelor la scară largă.
  • Volvero - drive the power of sharing
    O aplicație care folosește cea recentă tehnologie pentru a crea o experiență de ride-sharing mai inteligentă și mai sigură, care conectează proprietarii cu oameni care caută o soluție mai bună pentru nevoile lor de transport. Volvero are încasări de 180.000 de euro și 350 de șoferi în platformă.

Pentru startupurile interesate, s-au deschis înscrierile pentru ediție din 2023: aici puteți să faceți pre-înscrierile la Rubik Garage 2023.