EXE Software a pornit acum 16 ani cu gândul de a face produse proprii. Cerințele pieței au fost altele, așa că s-au dus pe zona de custom development și outsourcing, dar și-au dezvoltat și produsele proprii. Compania a ajuns la 80 de angajați și sunt în continuă căutare.

“Ne-am adaptat la tehnologii și la nevoile clienților. Avem clienți de peste 10 ani. Suntem axați pe dezvoltare de software la comandă, custom development, dar oferim și outsourcing. Avem și produsele proprii. A crescut semnificativ cererea de aplicații în Cloud, nu mai oferim în mod special produsele în forma de licență, ci de platformă și servicii pe care clienții le utilizează fără a fi nevoiți să facă investiții extraordinare”, spune Sorin Cosmescu.

Aplicații web și dezvoltare în Cloud

“Când am înființat această companie am vrut să creăm propriile produse. Piața a venit cu altă cerere, zona de custom development și outsourcing și ne-am dus în direcția aceasta. Nu am lăsat deoparte dorința noastră de a avea produsele noastre proprii”, explică Sorin Cosmescu.

“Avem un produs principal, o aplicație mobilă în zona culegerii de date. Poate fi folosită în diverse domenii, de la transport feroviar, până la companii în industria cosmetică, merchandising, sales force automation”, adaugă CEO-ul EXE Software

Activitatea noastră principală sunt aplicațiile web. Lucrăm cu firme mari, multinaționale. Dezvoltăm aplicații web - business, aplicații de business, CRM, document management, workforce automation. Există o cerere mai mare din zona aplicațiilor mobile pe care vrem să o acoperim.

Dezvoltare pe toate continentele

Mare parte din cifra de afaceri se desfășoară în Europa de Vest, 14% se desfășoară în America de Nord și Canada, iar după aceea urmează celelalte, în Africa, America de Sud și Asia (Thailanda, Indonezia, Malaezia).

Cum au ajuns să lucreze cu firme din atâtea continente? “Am avut șansa să lucrăm cu firme multinaționale. Am avut rezultate bune în România și ne-au promovat la HQ și de acolo am reușit să intrăm să fim recomandați către subsidiare din alte continente. Aveam o aplicație care rulează în momentul de față în Japonia. Piața din Asia e interesantă. Din punct de vedere al aplicațiilor nu e foarte mare diferență. În ceea ce privește zona de contractare, negociere, acolo îți trebuie o pregătire mai specială ca să faci față cerințelor de acolo”, explică CEO-ul firmei.

Vânzările se fac din România, dar EXE Software este în discuții pentru deschiderea unui parteneriat în Statele Unite.

Cifră de afaceri în creștere

“Am terminat în creștere 2017, 13-14%. Echipa a crescut, suntem la 80 de oameni în companie. Planurile sunt de extindere. Ne extindem birourile și ne pregătim să aducem noi colegi, pentru că cererea de la clienți și de la potențialele noi ieșiri în piață ne obligă să facem acest lucru”, spune Cosmescu.

Cifra de afaceri este 3,4 milioane de euro. 80% din angajați sunt din zona tehnică.

Dificultatea de a găsi oameni noi

“Pentru a găsi noi talente, acționăm pe mai multe planuri. Avem un departament de HR care face recrutare foarte bine. Pe de altă parte, în fiecare angajăm juniori din facultate. Vin la noi cât pot, câteva ore pe zi sau câteva ore pe săptămână, îi creștem. Ulterior după facultate, marea majoritate va rămâne la noi”, spune Cosmescu.

Extinderea va fi făcută în continuare în București, nu în alte județe.