FabLab-ul „Salt spre Viitor” creat în cadrul Liceului are scop educativ și a fost dotat cu echipamente tehnologice moderne precum imprimante și scannere 3 D, echipamente din zona mecanicii auto, mașini de brodat digitale sau cutter plotter. Scopul este ca mare parte dintre acești tineri să învețe să le folosească și să găsească ulterior slujbe în domeniile aferente (auto, industria medicală sau alimentară). Ei vor proiecta și produce obiecte ei înșiși, vor dezvolta abilități de bază - să lucreze în echipă și să ducă la bun sfârșit proiecte -care le vor fi de mare utilitate pe piața muncii. În special tinerii din Centrul Educațional, care au între 14-23 de ani, au nevoie de acest avantaj în reintegrarea după eliberare.

„Am ales acest tip de educație (FabLab) deoarece acești tineri sunt de multe ori rupți de realitatea profesională și nu acces la niciun fel de tehnologie. În plus, este un mod de învățare intuitiv și atractiv care îi poate atrage mai mult decât altele și deci le poate da o șansă la un job demn ”, spune Marian Dămoc, Project Manager al „Fab Lab Salt spre Viitor” (Fundația Terre des hommes).

Inițial FabLab-ul a fost creat de Fundația Terre des hommes în cadrul unui proiect mai amplu de reabilitare și reintegrare a minorilor aflați în centre educative sau de detenție, dar conceptul a fost extins și pentru elevii de la Liceul Tehnologic din localitate și pentru cei de la Școala de Pregătire a Agenților.

„85% dintre elevii noștri provin provin din zone limitrofe, de la țară, iar situațiile lor familiale sunt dificile -familii dezorganizate, părinți plecați. Cu această pregătire profesională le oferim o motivație foarte importantă să învețe, vor putea chiar să-și ia chiar ei o mașină de cusut, de exemplu, cu bursa și ceva bani în plus”, explică Gabriela Oprea, directoarea Liceului Tehnologic Târgu Ocna.

Sute de măști create de tineri pentru tineri

Scopul acestui FabLab este în principal unul educativ, însă în acest context epidemiologic este nevoie și de echipamente de protecție. În urma inițierii în operarea cu mașini de brodat, de exemplu, elevii FabLab-ului vor crea câteva sute de măști textile de protecție pentru ei și colegii lor - tineri privați de libertate, respectiv elevi – dar și pentru cadrele didactice din cele trei instituții educative.

Proiectul pilotat de Fundația Terre des hommes va fi finalizat în decembrie 2020, dar FabLab-ul este gândit să funcționeze timp de 5 ani în cadrul Liceului Tehnologic din Târgu Ocna. Echipamentele și materialele au costat 55.000 de dolari, finanțare care provine de la Fundația Botnar (Elveția).

În total, până la finalul anului 2020, aproximativ 100 de copii și tineri (între 14 și 23 de ani) vor fi beneficiari ai acestui proiect. Grupele de elevi din cele trei categorii se vor organiza separat pentru cursuri, iar în sală nu vor avea acces mai mult de 10 persoane simultan, pentru a preveni răspândirea Covid 19.

Numele FabLab -Salt spre Viitor- este și o aluzie la produsul pentru care este faimos Târgu Ocna -sarea -cea care a oferit mult timp slujbe localnicilor. De data aceasta, tinerii din diferite categorii au această șansă de a face un „salt spre viitor”.

Context

  • În august 2020, în centrele educative şi centrele de detenţie din sistemul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) se aflau 246 de minori și 275 de tineri.
  • Conform unor estimări ale ANP, 40 % (38.43% în 2019) este gradul de recidivă în rândul persoanelor private de libertate, în lipsa unor șanse pe piața muncii