Facebook este implicat într-un nou scandal privind încălcarea datelor personale, după ce jurnaliștii de la Business Insider au dezvăluit că a colectat contactele de email de la 1,5 milioane de utilizatori fără știința sau consimțământul lor atunci când și-au deschis conturile.

Un cercetător în securitate a observat că Facebook cerea noilor utilizatori parolele de email la înregistrare. Ulterior, cei de la Business Insider au preluat informația și au descoperit că, în momentul în care introduceai parola de email, apărea un mesaj în care Facebook te anunța că îți importă contactele, fără a-ți cere permisiunea în prealabil.

Oficialii Facebook au recunoscut că au colectat „neintenționat” datele de la 1,5 milioane de utilizatori și le-au introdus în sistemele companiei. Acestea erau folosite pentru a-și îmbunătăți targetarea cu reclame, pentru a dezvolta conexiunile sociale și pentru a face recomandări de persoane pe care să-i adaugi în lista de prieteni.

Un purtător de cuvânt al Facebook a declarat că, în mai 2016, platforma oferea utilizatorilor opțiunea de a-și confirma contul folosind parola de email și încărcau voluntar contactele. Între timp, compania a schimbat acest feature, utilizatorii fiind înștiințați, dar funcționalitatea a rămas.

Acesta a mai spus că Facebook nu avut acces la email-urile utilizatorilor și că datele stocate neintenționat sunt șterse.