Ilinca Păun este antreprenoare, investitoare, coach, dar și cofondatoare a facultății Entrepreneurship Academy. Anterior a fost manager în cadrul unor companii mari din domeniul imobiliar din România, iar astăzi a pus la punct primul fond destinat startup-urilor care au cel puțin o fondatoare, Bravva Angels.
Așa cum ne spune Ilinca, domeniul investițional este dominat de bărbați, doar 1-2% din banii investitorilor instituționali fiind alocați startup-urilor fondate de femei. Partea bună: procentul este în schimbare, mai ales că sunt studii care arată faptul că performanța companiilor în care sunt și femei fondator este cu 60% mai bună și generează vânzări mai multe decât cele în care echipa de fondatori este formată doar din bărbați.
Industria investițiilor e nerafinată și va trece prin segmentare
”Este o industrie nerafinată, care va trece printr-un proces de segmentare, de dezvoltare de ecosistem și, în câțiva ani, vor fi multe femei de ambele părți ale mesei. Acum câțiva ani era un club al bărbaților care făceau pariuri pe alți bărbați că vor dezvolta produse - pe valul incredibil al dezvoltării tehnologice. Femeile nu prea joacă la cazinou, din aversiune la risc, și asta le-a înfrânat accesul la venture capital, și ca fondatoare, și ca investitori”, spune Ilinca.
Ea vede un avantaj din faptul că domeniul investițiilor în startup-urile tech s-a democratizat în ultimii ani. ”Cred că educația, sistemele de protecție la risc, precum și coborârea nivelului de bani necesar unui business angel, platformele de crowdfunding, comunitățile de business angels, și mai ales serviciile profesionale oferite industriei de startup-uri măresc siguranța și atrag din ce în ce mai multe femei, de ambele părți”, este de părere Ilinca Păun.
Din punctul ei de vedere, pentru ca ecosistemul de startups să fie unul echitabil, o reală soluție ar putea fi un sistem cât mai rațional de investiție, care să poată face o apreciere corectă a profilului antreprenorului (bărbat/femeie), punctelor forte și slabe și influenței reale a lor în dezvoltarea afacerii.
Până la acel moment, însă, conform Ilincăi, fondatoarele se mențin precaute, au nevoie de susținere și educație și iau decizii abia după ce se pregătesc, în momentul în care au claritate.
Însă, așa cum spune Ilinca, acest profil este respins deseori de către investitori, chiar dacă fără o intenție făcută în mod conștient.
”Acest rezultat se întâmplă din cauza procesului foarte subiectiv de investiție condus de bărbați. Ei voi alege oameni similari cu ei, e o tendința naturală, și vor aprecia elementele de tip "erou" în antreprenori - i-am auzit pe mulți parteneri de VC formulând definiția "strong" founder - adică ambițios, convingător, cu super încredere de sine, care răspunde rapid și concret la întrebări”, spune ea.
Iar acest element de subiectivitate se alătură faptului că există un grup mic de femei care pornesc afaceri digitale comparativ cu bărbații.
”Educația în tehnologie este preferată și înțeleasă statistic mai ușor de bărbați. Un răspuns bun la nevoile actuale de dezvoltare a unei afaceri tehnologice sunt echipele mixte”, mai spune Ilinca Păun și dă ne dă și câteva exemple privind oportunitățile pe care le pot avea echipele mixte.
Astfel, în opinia ei, un business medical sau unde serviciile oferite au o componentă umană intensivă, acolo unde e nevoie de crearea unui produs cu multă compasiune, spre exemplu, au șanse mai mari de reușită când în echipa de fondatori este o femeie.
”Un om cu multă empatie și compasiune nu este un profil agresiv și prea ferm într-o sesiune de pitching și au nevoie de discuții mai lungi, pregătite cu întrebări trimise înainte. Perspectivele de viitor sunt foarte bune, întrucât ecosistemul de antreprenoriat se dezvoltă în direcția corectă, nu există drum de întors. Este doar o chestiune de timp”, afirmă fondatoarea Bravva Angels.
Iar această schimbare de perspectivă este ceea ce-și doresc și fondatoarele Bravva și temelia pe care au început să construiască această comunitate de femei investitor și fondatoare de startup-uri.
”Pe mine mă atrage capabilitatea femeilor să înțeleagă clientul, să creeze un produs pornind de la o problema, și nu invers, plecând de la o pasiune pentru un produs fix, care trebuie împins în piață. Femeile au psihologia de a co-crea, prin empatie și ascultare mai bune. Sunt mulți investitori atrași de abilitatea femeilor de a primi feedback și a învață de la cei din jur. Cer mai ușor ajutor și sunt mai coachable, prin natură psihologică. Sunt mai flexibile și poate cel mai valoros este modul în care cresc echipe, cum crează o cultură atractivă pentru angajați”, spune Ilinca.
Bravva Angels, o comunitate fondată de femei cu experiență în business
Bravva este o comunitate de business angels fondată de Ilinca Păun, cofondatoare a Entrepreneurship Academy și investitor business angel, cu misiunea de ajuta investitorii să ȋntâlnească fondatoare cu idei noi, un plan de execuţie excelent și valori puternice.
În echipa de membri fondatori ai comunității se găsesc nume cu reputație în business și cu impact în societate – Raluca Fișer, Sonia Năstase, Carmen Sebe, Nevenca Doca, Nina Brătfălean, Simona Lăpușan, Carmen Ivan și Ana Maria Andronic - care vor ghida fondatoarele spre soluţia potrivită.
În ceea ce privește experiența ei și decizia de a face parte din echipa de fondatoare a Bravva, Ilinca aduce în acest proiect câțiva ani de investiții în startups și de muncă îndeaproape cu fondatoare în căutare de finanțare de la business angels, la început de drum.
”Din rolul de investitor, dar și de coach pentru startup-ul lor, am înțeles câteva particularități importante ale pieței de venture capital, în care prezența femeilor este extrem de redusă, și de partea antreprenorilor dar și de partea investitorilor. Pentru mine este o oportunitate să oferim susținere corectă, prin procese personalizate de Investment Readiness, access la bani și resurse pentru ideilor lor. Nevoia de mentorat și bani este foarte mare, însă procesul de investiție trebuie să fie altul, care să includă apartenența la o comunitate, educație, resurse și suport”, declară Ilinca Păun.
Bravva Angels vrea să strângă 300 de investitori în următorul an
Nevoia de a aduce ceva diferit în ecosistem face că Bravva Angels să nu fie organizat că un fond, ci precum o comunitate care oferă evenimente de networking, workshop-uri de educație, mentorat și investiții directe dinspre partenerele comunității.
Așa cum precizează Ilinca, obiectul echipei care a fondat Bravva este de a strânge 300 de investitori în următorul an și de a finanța cu 10 milioane de euro ecosistemul de antreprenoriat feminin din România.
”Ne uităm la stadiu foarte de început al unui startup, în primii 2 ani de viață, investim tichete între 50.000 și 250.000 de euro în runde de pre-seed. Putem organiza co-investiții cu alte comunități de angels, fonduri de venture capital sau platforme de equity crowdfunding”, menționează ea.
Că teză de investiții, investitoarele din Bravva și-au propus să susțină verticale care vor avea impact foarte bun în economia următorilor ani și o viață mai bună pentru oameni.
Așadar, pe lista de oportunități la care se uită se află soluții pentru ecosistemul de energie și mobilitate verde, servicii medicale și de educație cât mai accesibile și eficiente, ”ne interesează orice startup din economie circulară care scade costul vieții și soluții de future of work, future of living”.
”Ne uităm cu atenție la universul copiilor, care are nevoie de multe soluții, pentru că ei să crească sănătoși mental și fizic. Până acum am investit împreună în Glow2Go - servicii de well being și frumusețe la tine acasă și acum închidem o rundă într-o companie din zona de energie verde”, adaugă Ilinca.
În iulie 2022, Bravva a anunţat prima să investiţie, ȋn Glow2Go, prima platformă de servicii de înfrumusețare la domiciliu din România, fondată de două tinere antreprenoare. Un grup de business angels din comunitatea Bravva a investit o parte din suma totală ridicată de 192.000 de euro, o finanţare tip pre-seed pentru extinderea gamei de servicii a companiei și pentru dezvoltarea platformei tehnologice.
În ceea ce privește profilul fondatoarelor care pot atrage atenția membrelor Bravva, Ilinca menționează, din nou, numele tinerelor din spatele Glow2Go: ”sunt tinere antreprenoare cu un startup cu componentă tehnologică care le permite scalarea, cu ambiții corecte vis a vis de piața din România și oportunități de extindere în afară țării, cu un mindset foarte bun de reziliență și cu abilitate peste medie de a testa/învăța și aplica la fiecare iteratie din business”.
”Un element important al unui startup pregătit de investiție este să fie o problema clară cu o soluție clară. Uneori însă acest proces de clarificare se poate face în sesiuni de mentorat și educație în comunitate, înainte de a aplică pentru investiție. Ne atrag atenția echipele cu dorința mare de învățare și care au că motivație să rezolve o problema importantă din societate”, mai spune Ilinca.
Greșeala de a încerca să muncești ca un bărbat
Recunoaște că a făcut propriile greșeli în anii în care a fost atât manager și și cofondator de business, mai ales cu cât a activat în domeniul imobiliar, altul văzut ca fiind preponderent masculin, însă a venit din acea perioadă cu propriile lecții învățate: ”am încercat să muncesc și conduc oameni că bărbații. Adică să joc după regulile pe care le vedeam în jur, de ambiție, agresivitate, competitivitate, aroganță și individualism. Am avut un permanent conflict interior, între ce credeam că se așteaptă de la mine și autenticitatea mea ca om. Am învățat târziu să las garda masculină jos și să mă deschid”.
În acești ani a învățat de la femei și de la tineri să spună "nu știu, dar mi-ar plăcea să învăț" și cât de valoros este să lucrezi cu oameni curioși, optimiști, pentru care ambiția nu înseamnă să fii câștigi în fața altuia, ci să creezi ceva de valoare care să facă lumea mai bună.
Și are și un sfat pentru femeile fondator după experiența să în această ”lume a bărbaților”. ”Să învețe despre a ridica bani pentru afacerile lor, ce presupune, ce riscuri și ce moment e cel mai potrivit. Educația și pregătirea pe acest subiect pe va aduce claritate și curaj și vor crește mai repede și mai bine compania lor, respectiv impactul pe care și-l doresc prin visul lor”, concluzionează Ilinca Păun.