Ce trebuie să știi este că acest nou joc din seria Final Fantasy este probabil cel mai accesibil de până acum, cel mai dinamic și cu o poveste cu întorsături de situație, momente tragice și momente emoționante. Dacă nu ai jucat niciun titlu Final Fantasy atunci acum este momentul.

Valisthea, universul în care are loc acțiunea, este un mediu ostil ce găzduiește mai multe regate diferite și națiuni războinice. Conflictele și agendele acestor facțiuni diferite sunt variate și interesante și există o lupta pentru putere constantă. De fapt, ești aruncat în mijlocul unui război de la început și ți se prezintă personaje și ți se spun lucruri de care habar nu ai, însă pe măsură ce joci lucrurile devin mai clare.

Un lucru care ajută foarte mult, și pe care l-aș vrea să-l văd implementat și în alte jocuri, este că poți pune pauză momentelor cinematice și poți accesa un fel de glosar cu lucrurile pe care trebuie să le știi despre acele personaje din scenă, despre locul acțiunii, regatele implicate etc. E un mod foarte cool și interesant de a avea acces la context, fără să fie plictisitor.

Jocul te pune în pielea lui Clive Rosfield, de-a lungul a trei etape din viața lui, ce pleacă pe o cale de răzbunare după ce familia sa suferă o tragedie. Nu vreau să comentez prea mult povestea deoarece este unul dintre punctele forte ale jocului și una destul de captivantă. Influențele serialului Game of Thrones sunt vizibile în universul jocului, în anumite personaje și tonul mai întunecat și în modul matur de a spune o poveste.

În această lume nu există dragoni, ci Dominants, adică persoane care controlează o magie puternică și se pot transforma în creaturi care șterge de pe fața pământului întregi orașe. Oamenii normali nu pot face vrăji decât cu ajutorul unor cristale, iar cei care pot face asta sunt tratați ca niște sclavi, ca niște unelte care odată folosite sunt aruncate deoparte. Această temă e prezentă încă de la început și este un fir roșu pe care-l urmărești până la final.

Final Fantasy XVI spune o poveste personală, dar abordează și teme filozifice, însă fără a pierde jucătorul. De asemenea, este o experiență foarte cinematică cu multe cutscene-uri. Este genul de joc pe care să-l încerci pe un televizor în timp ce te relaxezi pe canapea.

Gameplay Final Fantasy XVI

Final Fantasy XVI este primul joc din serie care renunță la stilul de luptă pe ture pentru unul în timp real. Este poate o alegere ușor controversată, însă una în ritm cu vremurile moderne, unde gamerii preferă jocurile de acțiune în timp real în detrimentul celor pe tururi. Final Fantasy VII Remake a fost un prim pas în această direcție cu lupte în timp real, dar care-ți permitea să pui pe pauză acțiunea pentru a planifica următoarele atacuri.

Pentru acest joc a fost cooptat omul responsabil pentru luptele din jocul de acțiune Devil May Cry, iar asta este evident odată cu primele lupte. Acestea sunt spectaculoase, cu efecte ieșite din comun, viteză a personajului nemaiîntâlnită și vrăji cu adevărat impresionante. Este genul de joc în care apeși rapid pe controller pentru a efectua cât mai multe atacuri, dar în același timp cu ochii pe mișcările adversarilor pentru a te feri la timp.

Este un joc cu un nivel de dificultate mediu care reușește să te captiveze de la început și te ține aproape până spre final datorită noilor abilități pe care le dobândești din când în când. Apoi mai sunt luptele cinematice și luptele cu Eikon (creaturile uriașe de care ziceam) care te pot lăsa cu gura căscată.

Luptele cu boșii sunt adevărate mini scenete de luptă cu mai multe arene, un spectacol grafic de 10-20 de minute de care te bucuri. Inițial credeam că aceste lupte cu Eikon sunt doar momente cinematice în care trebuie să apeși pe butonul X sau Y din când în când. Este și asta, dar există și momente de lupte reale, în care ai abilități, trebuie să te ferești și să ataci în această formă de creatură fantastică.

Dacă ți se pare prea dificil sau vrei un plus de ajutor, atunci dezvoltatorii au gândit o metodă interesantă de a te ajuta. Poți echipa pe Clive diferite accesorii care-ți oferă un timp mai lung în a te feri de atacuri, care-ți controlează automat companionul câine și așa mai departe. Altfel există și un mod de dificultate mai redus.

Apropo de companioni, în Final Fantasy XVI îl controlezi doar pe Clive în lupte. Ceea ce mi se pare o idee bună. Din nou, la fel ca și controlul pe ture, și controlul mai multor personaje în luptă nu mai este ceva ce se caută în acest moment. Te scapă de o grijă.

Lumea este destul de variată și inspirată de Europa Medievală, însă level designul este destul de liniar și deloc surprinzător. Lumea nu este open world, fapt pe care-l apreciez, ci una cu zone pe care le poți explora pe măsură ce te joci. De cele mai multe ori este un culoar cu inamici, apoi se deschide o zonă mai mare unde te lupți cu un boss și așa mai departe. Nu este diferit față de ceea ce oferă God of War Ragnarok, însă acolo am simțit o mai mare varietate a mediului înconjurător și nu m-a deranjat. Aici, fiind bazat mai mult pe realitate, este mai greu să realizezi arene foarte diferite.

Dacă povestea principală este una bună, misiunile secundare pe care le poți face sunt foarte simpliste și mai bine nu existau. Sunt genul de misiuni de MMORPG în care trebuie să omori X inamici, să te duci undeva să-l salvezi pe Y, nimic surprinzător și nimic interesant. Singurele misiuni secundare care merită sunt cele care deblochează ceva în joc, Chocobo-ul pe care-l poți călări pentru a te deplasa mai rapid, de exemplu.

Un alt lucru care m-a dezamăgit este scheletul RPG pe care e bazat: e foarte simplu și nu-ți oferă neapărat un simț al progresului. Nu poți investi puncte în dezvoltarea personajului într-o anumită direcție, armurile și armele sunt puține și nu oferă decât mai mult damage și mai multă protecție. Singurul element de RPG este dat de alegerea abilităților pe care vrei să le mânuiești în lupte.

Acestea fiind zise, Final Fantasy XVI nu este un RPG, ci un action adventure cu elemente RPG.

Prezentare și sunet

Jocul este disponibil exclusiv pe PlayStation 5 și există posibilitatea ca pe viitor să apară și pe PC. Deocamdată îl poți juca doar pe PS5. Jocul arată excelent și după cum am mai zis, efectele speciale, luptele, abilitățile sunt absolut impresionante, mai ales pe un ecran mare 4K. E foarte stabil și fără bug-uri și l-am rulat foarte bine în modul graphics . Mă bucur că au adus un patch care-ți permite să scazi din motion blur și îți dă opțiunea de a scoate funcția de follow character și astfel poți să întorci camera cum vrei tu indiferent că e în luptă sau în explorare.

Prezentarea excelentă este completată de un soundtrack excelent cu o muzică originală foarte potrivită pentru momentele tragice, pentru lupte sau pentru momentele intime. De asemenea, voice actingul este la înălțime, nuanțat și puternic atunci când este nevoie.

Totuși eu am avut o mică problemă în anumite momente. Voice castingul este britanic, iar unele personaje au accente puternice, care mie nu mi se păreau potrivite cu imaginea personajelor. Pur și simplu nu credeam că un om care arata așa ar fi vorbit astfel. Din fericire, asta se întâmplă rar și în cazul personajelor secundare.

Dacă tot suntem la puncte minus, vreau să mai menționez lipsa de diversitate și varietate a personajelor. Nu zic să introducă diferite personaje doar de dragul diversității, însă o lume fantastică precum cea creată aici nu ar fi fost posibilă doar cu personaje albe cu trăsături asiatice vorbind o engleză britanică. Nu am văzut oameni de altă culoare și nu prea am văzut oameni bătrâni (unul singur îmi aduc aminte).

La fel ca și la alte jocuri japoneze, și acesta are mici lucruri care mie nu-mi plac și pot fi enervante pentru mai mulți jucători. De exemplu, nu-mi place că la finalul fiecărui quest îmi apare lista de obiecte câștigate, nu-mi place că de fiecare dată când mă urc pe Chocobo cântă aceeași melodie, nu-mi place că aceeași muzică cântă pe repet în anumite momente (locații, lupte). Aceste repetiții sunt deranjante și nu cred că doar pentru mine.

Final Fantasy XVI este un tur de forță, un joc cinematic cu o poveste captivantă și cu un sistem de luptă dinamic și satisfăcător, însă poate fi repetitiv pe alocuri, substratul RPG este foarte subțire și misiunile secundare sunt foarte simple.

Eu ți-l recomand să-l joci pentru povestea principală și să-l trăiești ca o experiență Game of Thrones cu trăsături fantastice și să te bucuri de combat și de momentele cinematice.

Copia jocului a fost oferită de către CD MEDIA pentru review. Jocul este disponibil doar pentru PS5 în acest moment la 350 de lei.