Financial Forum este un eveniment la care în Ziua a 2-a, în cadrul panelului moderat de Octavian Palade, Content Strategy Manager la Internet Corp, investitorii și antreprenorii au discutat despre stadiul ecosistemului de startup-uri din momentul de față din România.
Invitații panelului au fost Alin Stanciu (Catalyst România), Andreea Socol (Druid), Monica Obogeanu (Orange FAB), Matei Dumitrescu (ROCA X și Commons Accel) și Sergiu Neguț (Fintech OS).
Invitații au dezbătut momentul în care se află ecosistemul, planurile lor, dar și neajunsurile din piață, pentru a face o radiografie a mediului în care activăm.
Alin Stanciu, Catalyst: „Lumea se uită mult mai mult la verticala tehnologiei”
„S-a întâmplat și o maturizare a ecosistemului de investiții. Nu pot să spun că sistemul de investiții din România e matur. Dar de unde a pornit, la nivelul de embrion, a ajuns la nivelul de bebeluș. Mișcă binișor și vedem un potențial bun de a dezvolta startup-urilor de tehnologie pe piețele globale, pe structura clasică, pas cu pas, cu fiecare rundă”, a spus Sergiu Neguț în cadrul Financial Forum.
„Expresia că suntem bebeluși e încă adevărată. Dar au început să se miște lucrurile în ultimii ani. Vedem că multe echipe de fund management, încearcă să aplice. Personal am văzut foarte multe echipe de consultanți, de investment bankers, care încearcă să ridice fonduri. Lumea se uită la verticala tehnologiei. Vom asista la o creștere accelerată în zona de investiții și de investitori”, spune Alin Stanciu, Partener la fondul Catalyst Romania.
„Va veni o sumă destul de mare de capital în România, dintre care o parte prin PNRR, dintre care o parte se va direcționa spre VC prin EIF mă aștept ca următorii 3-4 ani să producă o accelerare a ecosistemului”, a mai spus acesta.
El menționează că România stă încă slab față de Ungaria sau Bulgaria, deși numărul de startup-uri de la noi este mai generos.
„Suntem infinit mai bine decât acum cinci ani”
„Facem pași, suntem infinit mai bine decât acum cinci ani. Sunt o mulțime de resurse care se adună, ecosistemul începe să funcționeze și e o mișcare permanentă de a crea fonduri și microfonduri. Dar faptul că avem o densitate a investițiilor de tip VC mai mică decât vecinii care nu au un ecosistem de startup-uri la fel de vibrant ca al nostru, ne spune că avem oportunități”, a mai menționat și Sergiu Neguț.
„Degeaba vin banii din surse publice sau private, dacă toată partea de startup-uri nu e maturizată suficient. Suntem mai maturi decât piața de startup-uri din Bulgaria. Startup-uri, incubatoare, acceleratoare, zona de angel investment, partea de seed round, platforme de crowdfunding ele trebuie să meargă împreună. Nu poți să pui capital mult în Series A și Series B și să te miri că nu ai unde să-l investești. Toți actorii din peisajul acesta au început să se miște mai bine. Startup-urile înțeleg că viața lor nu se termină când iau o investiție de un milion de euro,
înțeleg că în primă fază pot să ia un seed round și apoi să meargă la un VC”, a adăugat Alin Stanciu.
10 ani în care ecosistemul european a putut crește
„E o oportunitate, e foarte bine, avem loc de creștere. Ungurii au mai mulți bani, dar nu au startup-uri. Una dintre investițiile de acum pe care le-am făcut acum în Bonapp am chemat un VC din Ungaria”, a adăugat Matei Dumitrescu.
El menționează faptul că până la urmă primul accelerator european a fost Startup Wise Guys deschis în 2012, așadar sunt 10 ani de când a fost și primul accelerator, deși existau fonduri de VC anterior.