Anunțul a fost făcut de către IFC, printr-un comunicat de presă. Suma de 10 mil. dolari de la IFC este parte a rundei de finanțare Seria B a cărei valoare totală s-a ridicat la 60 de milioane de dolari.

"O nouă investiţie va fi făcută pentru a veni în întâmpinarea nevoilor generate de transformarea digitală la nivelul băncilor şi asigurătorilor. În acest fel putem oferi sprijin categoriilor sociale insuficient deservite sau defavorizate şi putem promova incluziunea financiară”, se arată în comunicat.

Potrivit Băncii Mondiale, a cărei divizie de investiții are o prezență puternică în țările în curs de dezvoltare, 1,7 miliarde de persoane la nivel global nu folosesc servicii bancare. Pentru a deservi acest segment de populație, instituțiile financiare investesc în tehnologie ca parte a unor strategii mai ample de transformare digitală.

Investiția va ajuta FintechOS să dezvolte instrumentele necesare creșterii accesului la servicii în comunitățile mai puțin conectate la sistemul financiar-bancar. IFC va sprijini, de asemenea, strategia de extindere a FintechOS prin facilitarea parteneriatelor cu rețeaua sa de clienți și parteneri bancari.

FintechOS, este un startup cu origini românești, furnizor global de tehnologie pentru bănci, asigurători şi alte companii care oferă servicii financiare. Platforma FintechOS oferă clienţilor experienţe digitale care au potenţialul de a accesibiliza serviciile financiare, cu costuri mai accesibile şi cu un impact îmbunătăţit.

”Astăzi, tehnologia financiară este prea des un inhibitor mai degrabă decât un factor care favorizează incluziunea. Instituțiile financiare, atât cele mari, cât și cele mici, pur și simplu nu au instrumentele potrivite la un preț potrivit pentru a satisface cerințele pieței. Tehnologii emergente puternice, cum ar fi cea low-code, nu sunt utilizate. Acest lucru îi afectează, cel mai acut, pe consumatorii din partea de jos a piramidei", a spus Teodor Blidăruș, co-fondator și CEO al FintechOS.

Potrivit comunicatului, transformarea digitală este una dintre cele mai presante probleme pentru sectorul serviciilor financiare. Acest sector trebuie să adopte o serie de noi tehnologii pentru a rămâne competitiv şi pentru a se putea adapta aşteptărilor clienţilor contemporani. ”Finanţarea oferită de IFC va accelera transformarea digitală a băncilor şi a altor instituţii financiare tradiţionale cu scopul de a îmbunătăţi amploarea şi calitatea serviciilor oferite persoanelor insuficient deservite”, au declarat reprezentanții IFC.

Abordarea FintechOS, bazată pe low-code și self-service, este o alternativă eficientă la procesul de transformare digitală de tip „scoate și înlocuiește”, care este îndelungat și laborios și care necesită un nivel ridicat de expertiză și investiții mari. Mai mult, soluțiile FintechOS le oferă băncilor și companiilor de asigurări posibilitatea să lanseze pe piață produse financiare digitale în doar câteva săptămâni.

Abordarea tehnologică a FintechOS ajută organizațiile să îmbunătățească incluziunea financiară în mai multe moduri:

  • Facilitează accesul la servicii financiare– Pentru gospodăriile cu venituri mici și IMM-uri, a intra în legătură cu o bancă sau o companie de asigurări este adesea un proces anevoios, derulat prin intermediul canalelor tradiționale (sucursale). Digitalizarea serviciilor financiare poate elimina această barieră.
  • Reduce costurile - Serviciile financiare sunt adesea prea scumpe pentru gospodăriile cu venituri mici și IMM-uri, dar prin scăderea costului cu tehnologia și îmbunătățirea eficienței operaționale, atât acest segment de clienți, cât și băncile care adoptă tehnologia low-code și self-service capătă avantaje concrete (accesibilitate și rapiditate).
  • Produce un impact pozitiv asupra comunităților- Creșterea accesului la produse și servicii financiare rapide, cu costuri reduse, are ca efect producerea unui impact pozitiv și pe termen lung în comunitățile unde incluziunea financiară este o prioritate.

"Având în vedere cerinţele sectorului de servicii financiare, care evoluează foarte rapid, companiile de software, precum FintechOS, pot contribui în mod semnificativ la îndeplinirea dezideratului de transformare digitală a acestui sector, transformare care este foarte necesară la nivelul Europei de Sud-est. Mai mult decât atât, în calitatea sa de investitor în companii fintech şi instituţii financiare convenţionale aflate pe pieţele emergente, sprijinul acordat de IFC va contribui la accelerarea tranziţiei digitale în acest sector, aflată acum în curs de desfăşurare, îmbunătăţind accesul la finanţare şi promovând o creştere incluzivă în regiune şi poate chiar la nivel mondial”, a spus Adry Naïm, director regional pentru Europa Centrală şi de Sud-est în cadrul IFC.

În luna aprilie a acestui an, FintechOS primea o investiție de 60 milioane de dolari pentru a-și consolida pozitia în Europa și Marea Britanie și pentru a susține dezvoltarea internațională în Asia-Pacific, Orientul Mijlociu, Africa și America de Nord, într-o rundă condusă de Draper Esprit și în care au participat și ceilalți investitori anteriori în FintechOS.
IFC - membră a Grupului Băncii Mondiale - este cea mai mare instituţie globală de dezvoltare concentrată pe sectorul privat din pieţele emergente. În anul fiscal 2020 a investit 22 miliarde dolari în societăţi private şi instituţii financiare din ţări aflate în curs de dezvoltare.