Florin Jianu, ministrul pentru IMM-uri a vorbit astăzi, într-un interviu pentru Agerpres, despre ce va face nou-reînființatul său minister, ce direcție vor lua lucrurile pentru tinerii antreprenori, și ce finanțări îi așteaptă conform Programului de guvernare al PSD.

florin jianu, ministru, imm
Florin Jianu

Întrebat despre schemele de ajutor și despre gestiunea finanțărilor destinate IMM-urilor, Jianu a spus că toate programele naționale vor fi implementate în cel mai scurt timp, deoarece acest lucru este cel mai important: Păstrăm programele naționale. Subliniez că le vom deschide foarte repede pentru că aceasta a fost principala problemă a mediului de afaceri — durata de implementare. Nu conținutul programelor, care a fost foarte bun și foarte bine primit de mediul de afaceri, ci durata de implementare”, a mai spus ministrul pentru Agerpres. 

”Trebuie să subliniez că vom lansa «Programul România Start-up național», care este cel mai ambițios, cel mai puternic program realizat de după revoluția din 1989. Un program care va finanța 10.000 de start-up-uri anual, cu o sumă de până la 50.000 de euro. Această măsură este cuprinsă în Programul de guvernare”, a adăugat acesta.

Debirocratizare și atractivitate

Despre programul ”România Start-up național” spune că are rolul de a lansa țara ca o destinație foarte atractivă pentru antreprenorii tineri și nu numai: ”«România Start-up național» a fost prezentat în public. Este un program care va clasa România ca o țară extrem de atractivă pentru dezvoltarea de startup-uri. Coroborez și cu alte măsuri de debirocratizare, cum ar fi acea deja celebră lege a celor 102 taxe. În această lege sunt 20 de taxe excluse de la Registrul Comerțului și oamenii trebuie să știe că, în acest moment, să îți faci o firmă în România este gratuit”.

”Acesta este mesajul pe care trebuie să îl ducem fiecărui cetățean român, dar nu numai. Trebuie dus și investitorilor tineri din țările din jurul României, care vor să vină în România să-și dezvolte o afacere. Avem posibilitatea de a deschide o firmă gratuit, impozitarea este una dintre cele mai atractive din regiune, iar când vom avea și programul "România Start-up național" vom avem aproape toate coordonatele de dezvoltare a unei afaceri”, mai spune acesta.

1 mai este data la care va fi implementat acest program, iar acesta va fucționa pe toată durata mandatului actualului guvern: ”De la 1 mai pornim deja acest program. «România Start-up național» va funcționa, cu siguranță, pe întreg mandatul acestui guvern, adică timp de 4 ani. Vrem, de altfel, să-l cuprindem și în Codul Economic al României și sunt sigur că toate celelalte partide politice și actori ai vieții politice, economice și sociale vor susține acest tip de program, pentru că va crea noua pătură de întreprinzători”.