În următorii ani România va avea 80 de miliarde de euro pe care le va putea accesa până în 2030 din programe de finanțare cu fonduri europene. Acest lucru reprezintă o oportunitate mare pentru antreprenori care pot accesa fie fonduri nerambursabile, fie fonduri cu garanții care aduc beneficii mari pentru finanțare.

George SmartEU este o funcție disponibilă pentru utilizatorii BCR care au aplicația George și au înregistrată firma în George pentru afacerea ta. Ei pot accesa ori informații și știri despre fonduri europene sau naționale, dar pot introduce și CAEN-ul și date despre firma lor pentru a vedea ce programe de finanțare sunt disponibile astăzi.

Ce oferă George SmartEU antreprenorilor?

  • Acces la granturi naționale și internaționale conform codului CAEN și a altor informații despre firmă
  • Știri actualizate săptămânal despre cele mai noi programe de finanțare
  • Granturi naționale și internaționale
  • Programe cu garanții disponibile pentru afacere

Cum pot antreprenorii să acceseze George SmartEU?

  • Accesează SmartEU din meniul Magazin al aplicației George
  • Adaugă codul CAEN
  • Selectează locația unde vor să realizeze o investiție (județ)
  • Selectează tipul de proiect

„George SmartEU este un instrument util în stimularea antreprenoriatului local, în sensul dezvoltării unor proiecte transformaționale pentru propriile companii și pentru comunitate, de la modernizare tehnologică la crearea de competențe pentru prezent și viitor. Facilitează cu adevărat informațiile pentru toți cei interesați de programele de finanțare și asigură antreprenorilor acces în timp real la date relevante prin care pot crea business și impact la scară mare. În același timp, lansarea George SmartEU consolidează portofoliului BCR de servicii și soluții de consiliere personalizată pentru mediul de afaceri și vine să susțină creșterea sănătății financiare a business-urilor din România, prin decizii informate, diversificarea surselor de finanțare și dezvoltarea unei structuri optime a capitalului”, a declarat Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română.

„George SmartEU reunește tehnologia, accesul la resurse, adecvarea între planurile de business și finanțările disponibile cu oportunitățile noi de dezvoltare. Prin dezvoltarea acestei funcționalități, am vrut să ne asigurăm că toți clienții noștri pot naviga cu ușurință prin complexitatea programelor de finanțare, identificând cele mai relevante oportunități pentru afacerile lor, astfel încât să poată să scaleze și să creeze impact pozitiv în societate. În plus, ne-am dorit ca antreprenorii să beneficieze de o experiență personalizată, care diminuează semnificativ timpul de căutare, de verificare a compatibilității și a criteriilor de eligibilitate pentru fonduri”, a declarat Oana Bâra, Coordonator Programe de Finanțare BCR.

Impactul fondurilor europene

La evenimentul de lansare desfășurat la București, CEO-ul BCR, Sergiu Manea a vorbit despre oportunitatea pe care o are România acum cu ajutorul fondurilor europene. De altfel, un amănunt interesant a fost faptul că România a avut anul trecut o creștere economică la fel de mare precum PIB-ul țării din 1990.

Conform acestuia, PIB-ul României a crescut de 16 ori în perioada 1995 - 2023, iar rata anuală de creștere economică de 7-8% este necesară pentru a dubla PIB-ul în următorii 10 ani, iar acest lucru poate fi realizat inclusiv prin contribuția fondurilor europene.

Modelul de calcul al Comisiei Europene arată că absorbția de fonduri de coeziune de 31,3 miliarde de euro în perioada 2021-2027 ar putea duce la creșterea PIB-ului României cu 3,8% la finalul celor 10 ani față de un scenariu fără fonduri europene.

De exemplu, a explicat Sergiu Manea, dacă luăm Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 care poate aduce 51,2 miliarde de euro pentru România poate duce la 22.300 de companii susținute, 17.200 de persoane aflate în șomaj care pot beneficia de suport și reintegrare profesională, iar creșterea PIB-ului pe termen lung ar putea fi de peste 2 puncte procentuale, în timp ce creșterea permanentă a PIB-ului ar fi de peste 1 punct procentual.

Riscuri pentru România la nivel economic

Sergiu Manea a explicat și 4 riscuri sau provocări pentru România pe termen lung.

  • Capcana venitului mediu - PIB-ul pe cap de locuitor este estimat la 16.300 de euro pentru 2023 cu perspectivă de creștere, dar e important să se ia în calcul raportul dintre cele mai mari venituri și cele mai mici, pentru că această capcană a venitului mediu poate să excludă persoanele vulnerabile
  • Securitatea națională și globală - mișcări geopolitice rapide și coliziunea intereselor din regiune
  • Industria 4.0 - România trebuie să investească în revoluția tehnologică și avansul digitalizării
  • ESG

Oportunități de finanțare prezente și viitoare din fonduri europene și naționale

  • PNRR - 28,5 miliarde de euro
  • Politica de Coeziune - 46 miliarde de euro
  • InvestEU - instrumente financiare
  • Politica Agricolă Comună - 21 de miliarde de euro
  • Fondul pentru Modernizare - 16 miliarde de euro
  • Granturi din bugetul de Stat
  • Scheme de garantare

George a fost lansat în 2018 și are 2,3 milioane de utilizatori. Din 2021, ecosistemul s-a deschis și pentru afaceri, propunând antreprenorilor un portofoliu de produse și funcționalități digitale, unic ca ofertă integrată pe piața din România. În prezent, peste 140.000 de companii sunt înrolate în George pentru afaceri.