Samsung Galaxy Fold e primul telefon pliabil comercializat de către o companie mare, cu putere de distribuție și marketing. Au mai fost încercări pe piață, dar aceasta e cea care poate ajunge cel mai departe până în momentul de față. Cu toate acestea, telefonul a stârnit rumoare. Prin preț, prin formă, prin ceea ce dorește să facă. Așadar, iată mai jos 5 lucruri bune și 5 lucruri mai puțin plăcute. Detalii tehnice găsești în acest articol.

Lucrurile bune:

1. Telefonul reprezintă o inovație

Poți să zici multe lucruri rele, dar nu poți să spui că Samsung Galaxy Fold nu e o inovație. E primul telefon care reușește să funcționeze în regulă, cel puțin în demo-ul de pe scenă, și pliat, dar și desfășurat. Indiferent dacă va avea aplicabilitate practică, e o demonstrație de forță și inginerie.

2. Inginerește, e un dispozitiv foarte interesant

Pentru că am vorbit de inginerie, am dezbătut mult după eveniment această chestiune. Inginerește telefonul este unul foarte bun. Cu ceea ce poate fi făcut astăzi pe piață, telefonul acesta a reușit să îmbine toate elementele și să ajungă la o formă care poate fi scoasă pe piață.

3. S-a renunțat la forma inițială

Mă bucură că Samsung a renunțat la forma inițială prezentată pentru telefonul flexibil, cea în care se plia convex, nu concav. Practic, ecranul de tabletă se plia în jos și crea un telefon cu două ecrane. Samsung a decis să plieze telefonul concav, spre interior, și să creeze un telefon cu un ecran mare și unul mic în modul smartphone. Deși cealaltă implementare e mai spectaculoasă prin faptul că vezi efectiv cum se îndoaie ecranul, Samsung a ales bine. O balama fizică în interior și o închidere de tip portofel.

4. Deschide drumul către ... ceva

Și acel ceva, s-ar putea să fie altceva decât un smartphone sau o tabletă. Îmi permit o previziune, demnă de un oracol. Viitorul lui Samsung Galaxy Fold sau a oricărui telefon pliabil nu e ceea ce vedem noi astăzi - un smartphone care se face și tabletă. Nu avem nevoie cu adevărat de asta. Nici nu cred că viitorul e ca smartphone-ul să se ruleze în jurul încheieturii precum un ceas inteligent. E urât al naibii așa. Viitorul s-ar putea să fie unul al telefoanelor pliabile mai subțiri, care să se desfășoare, să poată fi puse într-un dock cu tastatură și să devină un laptop. Ar fi destul de puternice pentru editare de text și pentru browsing. Samsung a semănat poate câteva semințe prin dispozitivul DeX, în care bagi telefonul și îl transformi în desktop. În această zonă ar putea fi și Fold, un dispozitiv al ultramobilității de business. Un singur terminal de 2.000 de euro care să fie și telefon, dar și tabletă sau laptop. Ba chiar și dispozitiv de gaming prin folosirea separată a celor două ecrane.

5. Recunosc... nu am mai găsit un al cincilea punct bun de spus. Hai să zicem că are șase camere bune, 12 GB de RAM, performanțe bune dacă va fi optimizat cum trebuie. Dar mă întind prea mult ca să găsesc acest al cincilea lucru bun al telefonului.

Lucrurile rele:

1. Telefonul e chinuit

Ca să ajungă la această formă, Samsung pare că a pus mai mult forma în fața funcției. Au reușit inginerește să îmbine toate elementele, au reușit să-i dea o formă rezonabilă, dar pur și simplu telefonul pare făcut de dragul de a fi făcut. Ca să arate că se poate. Nu e o îmbinare care să fie pregătită pentru piață, deși telefonul acesta va avea lansarea teoretică pe 3 mai. E gros, ecranul din forma singulară e mic și de calitate proastă (4,6 inci, HD+), în modul desfășurat pe ecran s-a putut vedea o dungă evidentă între cele două părți ale ecranului, marginile negre ale ecranului principal sunt efectiv uriașe.

2. Telefonul nu are o formă plăcută

Hai să vorbim dincolo de inginerie. Hai să vorbim despre cum arată. Când este pliat, e un telefon foarte gros. Nu s-a putut trece peste faptul că sunt două terminale puse unul peste celălalt. Oricât zice Samsung de balamaua inovatoare, până la urmă rămâne un telefon foarte gros și foarte incomod. De asemenea, atunci când îl folosești așa, cum zicea, ecranul mic e foarte slab și pălește în comparație cu momentul când telefonul este desfășurat, cu un ecran de 7,3 inci. De ce ai nevoie de 12 GB de RAM și procesor Qualcomm pe 7 nanometri dacă ai un ecran HD+ vai de mama lui?

De asemenea, Samsung se laudă cu faptul că poți face multitasking cu 3 aplicații. Am înțeles în aceste zile, într-un final, utilitatea unui multitasking tradițional pe Android, lucru pe care eu nu-l folosesc. Poți să pui navigație și muzică, de exemplu. Dar 3 aplicații? Plus că împărțirea e una de tip 50%, 25%, 25%, cu două aplicații destul de mici în colțul ecranului. Va fi un haos până când toți producătorii vor optimiza aplicații pentru un singur telefon și pentru un singur modul de multitasking.

Desfășurat, telefonul e o tabletă de 7,3 inci. Am primit o întrebare în această seară: huse? Nu știu dacă va avea asemenea lucruri acest terminal care e aproape imposibil de pus într-o husă. În plus, camera are un fel de ramă în jurul ei, probabil pentru ca ecranele să nu se atingă între ele. Urât.

Când e închis, terminalul e foarte înalt și foarte îngust. Aduce aminte de un Nokia mai vechi. La fel, deloc spectaculos, mai ales dacă te uiți la grosime.

Really, telefonul e urât.

3. E un telefon bătrânesc

În 2019 vorbim de telefoane optimizate pentru generația Instagram, Snapchat sau Tik Tok. Samsung știe acest lucru, nu degeaba pe S10 a lansat un modul special în cameră pentru realizarea de Instagram Story.

Ce faci cu Galaxy Fold? Ca telefon simplu nu e bun de Instagramat, iar ca tabletă nu e adresat cu adevărat tinerilor (nu folosesc tablete) și nici nu poate fi adaptat pentru o singură aplicație cum ar fi Instagram? Ce vei face? Va fi întinsă pe tot ecranul? Va apărea doar pe o parte? Oricum ar fi, realizările sale ar fi imperfecte. Telefonul acesta suferă de drama tabletelor într-o lume verticală a telefoanelor. Telefoanele devin din ce în ce mai înalte și mai puțin late. Iar când e tabletă, acest telefon nu e pentru un public tânăr. La 2.000 de euro, oricum nu mă gândeam că ar fi adresat tinerilor.

4. Care este clientul țintă pentru un asemenea terminal?

Continuând argumentația de mai sus, pentru cine e adresat telefonul acesta? Samsung a forțat un pic nota zicând că e telefon pliabil. Pentru că, de fapt, e un tabletă pliabilă. Nu e un telefon care se face tabletă, ci o tabletă care se face telefon. Pentru că funcția sa principală și cea la care funcționează cel mai bine e de tabletă, nu de smartphone.

Dar cine e clientul țintă? Când ai avut nevoie ultima oară de o tabletă care să nu fie un Tab 10 sau un iPad, tablete care se duc deja în zona laptopului? De ce ai vrea o tabletă? Cum pui telefonul acesta în bordul mașinii? Cum îl folosești la birou? Îl vei lăsa desfășurat și de fiecare dată când îl vei ridica de pe masă și vei pleca, îl vei plia?

Din acest motiv am zis că e un act de inginerie curajos, dar fără aplicabilitate practică încă. Pentru că această inginerie poate să ne fascineze prin inovație, dar nu își găsește locul. Cu toții am visat să stăm în fotoliu citind New York Times pe tabletă, ca Steve Jobs când a prezentat iPad. Dar nu s-a întâmplat așa. Am găsit alte modalități de folosire și, mai ales, nu am găsit motiv să ne cumpărăm alte tablete.

Știu ce veți spune, e vorba aceea atribuită lui Henry Ford, deși nu el a zis-o: "Dacă i-ai fi întrebat pe oameni ce-și doresc, ți-ar fi spus că vor un cal mai rapid". Oamenii nu știu ce vor pentru că ei nu pot să-și imagineze inovația viitorului așa cum o pot face inginerii marilor companii. Dar așa cum nici Ford T nu a fost o mașină bună la începutul istoriei și nici nu avea o piață evidentă, nici Samsung Galaxy Fold nu stă bine. Dar poate timpul îl va confirma și va demonstra că aceasta e doar o fază. E absolut firesc să găsești critici inovației, pentru că ea prin natura ei e împerfectă. Cronicile arată că Ford T e, față de mașinile de astăzi, uluitor de complicat de condus și foarte periculoasă.

Samsung Galaxy Fold va face dușul pieței pentru a înțelege ce rămâne după. Doar să ajungă și în mâinile oamenilor.

5. Samsung nu l-a prezentat mass media la eveniment

La evenimentul Samsung Unpacked de la Londra am avut ocazia să vedem linia S10 cu o zi înainte de eveniment, în cadrul unui eveniment de presă special, pentru a avea timp să realizăm articolele și video-urile pentru a fi publicat exact în momentul lansării. Așadar, după Unpacked, toți jurnaliștii, bloggerii și influencerii prezenți s-au dus spre sala de demo, acolo sunt afișate toate telefoanele. Evident, noi ne-am dus cu un singur scop: Fold.

Din păcate, Samsung a decis să nu expună acest dispozitiv. Nici măcar în spatele unui ecran de sticlă. Pur și simplu telefonul a fost pe ecran și în mâinile unui reprezentant al companiei pe scenă și atât. În condițiile în care Samsung promite că lansează acest terminal pe 3 mai, sunt multe semne de întrebare pentru motivul pentru care compania sud-coreeană a decis să nu-l expună. Probabil că software-ul nu este finalizat și telefonul mai are nevoie de îmbunătățiri. Dar e un punct de îngrijorare.