Succesul fotografilor români este remarcabil, în contextul în care ediția din 2019 a înregistrat cel mai mare număr de înscrieri: 326,997 din 195 de țări.

Lista finaliștilor din competiția Open vizează lucrări remarcabile selectate din zece categorii diferite și include 3 fotografi români, în 2 categorii. Fotografii și lucrările lor sunt:

  • În cadrul categoriei Culture (Cultură), Alex Robciuc a fost selectat cu lucrarea Vasile Oanea. Portretul intim ilustrează viața lui Vasile și modul în care acesta îmbină stilul de viață specific regiunii Maramureș cu stilul de viață modern.
  • Antonio Gandore cu imaginea The Scream, în categoria Landscape (Peisaje). Deși peisajul românesc ilustrat în imagine arată impresionant, lacul a fost, de fapt, otrăvit de zona minieră din apropiere.
  • În categoria Cultură (Culture) este inclusă și Mona Lisa de Remus Dăescu. Imaginea surprinde mulțimea din Louvre, Paris, care încearcă să zărească cea mai celebră pictură semnată de Leonardo da Vinci.

“Încă din primii ani la școala de artă, visam cel mai adesea să merg la Louvre și să admir faimosul tablou Mona Lisa. Bineînțeles, când am ajuns acolo, realitatea m-a lovit și nici măcar nu m-am putut apropia de pictură. Într-un fel mă așteptam la asta, dar nu așa. Această experiență m-a făcut să mă gândesc la tehnologie, la puterea sau lipsa de putere a unei singure imagini și la ce înseamnă să fii autentic în secolul 21”, a declarat Remus Dăescu.

Acești finaliști vor concura împotriva fotografilor din toată lumea pentru a fi desemnați câștigători în categoriile lor și pentru a deveni Fotograful Open al Anului.

Premiile includ cele mai noi echipamente de fotografiat de la Sony, zbor spre ceremonia de decernare a premiilor de la Londra și 5.000 de dolari.

Competiții fotografie

Lucrările fotografilor finaliști români vor fi prezentate la expoziția Sony World Photography Awards Exhibition 2019, la Somerset House, Londra, apoi acestea vor porni într-un turneu global. Acestea vor fi publicate și în cartea anuală a SWPA.

Realizat de World Photography Organisation, Sony World Photography Awards este unul dintre cele mai importante evenimente dedicate fotografiei, la nivel global. Acest eveniment împlinește 12 ani alături de sponsorul său principal Sony și include patru competiții în total: Professional (pentru o serie de lucrări), Open (pentru o singură fotografie), Student (pentru instituții academice) și Youth (12-19 ani). Lista finaliștilor din cadrul competiției Professional va fi anunțată pe 26 martie.

Finaliștii din cadrul competiției Youth, competiție care desemnează cea mai bună imagine unică realizată de fotografi între 12 și 19 ani, au fost anunțați în această zi. Finaliștii competițiilor Professional și Student vor fi anunțați pe 26 martie. Toate fotografiile finaliste și câștigătoare vor fi expuse la vernisajul Sony World Photography Awards 2019 deschisă de pe 18 aprilie, până pe 6 mai 2019, la Londra. Această expoziție va porni apoi într-un turneu global.

Câștigătorii globali ai competiției vor fi anunțați la ceremonia de premiere de la Londra, pe 17 aprilie. Fotograful Anului, Fotograful Open al Anului, Fotograful Youth al Anului, câștigătorii categoriei Professional și cei zece finaliști din categoria Student vor avea un zbor rezervat spre Londra pentru a participa la acest eveniment. Câștigătorii vor primi, de asemenea, cele mai noi echipamente digitale Sony și vor fi incluși în albumul foto din 2019.

Date cheie în 2019

  • 26 Februarie – Anunțarea câștigătorilor pentru categoriile Open și National
  • 5 Martie – Anunțarea câștigătorului premiului „Contribuție excepțională la fotografie”
  • 26 Martie – Anunțarea finaliștilor din categoriile Professional și Student
  • 17 Aprilie – Fotograful anului, anunțarea câștigătorilor Open, Student, Youth și Professional
  • 18 Aprilie – 6 Mai 2019 – Expoziția Sony World Photography Awards (Somerset House, Londra)