Principalele asociații ale editorilor și autorilor din Franța au început un proces împotriva gigantului tehnologic american Meta, pe care l-au acuzat că a utilizat la scară largă conținut protejat prin drepturi de autor, fără autorizație, pentru a-și antrena sistemele de inteligență artificială (AI).

Uniunea Națională a Editorilor (SNE), principala asociație profesională a editorilor, Uniunea Națională a Autorilor și Compozitorilor (SNAC) și Societatea Oamenilor de Litere (SGDL), care apără interesele autorilor, au anunțat într-o conferință de presă că au depus o plângere împotriva companiei Meta la începutul acestei săptămâni, la un tribunal din Paris, pentru încălcarea drepturilor de autor și „parazitism economic.”

Procese internaționale pentru Meta

Conform Reuters, cele trei asociații consideră că Meta, compania care deține rețelele sociale Facebook, Instagram și WhatsApp, a utilizat ilegal conținut protejat prin drepturi de autor pentru a-și antrena modelele de inteligență artificială (AI).

Acesta este primul astfel de proces inițiat împotriva unei companii de AI în Franța, însă există un val de procese, în special în Statele Unite, împotriva Meta și a altor companii de tehnologie. Astfel de procese sunt inițiate de obicei de autori, artiști vizuali, editori, muzicieni și alți deținători de drepturi de autor, legate de datele folosite pentru antrenarea sistemelor de inteligență artificială generativă.

În Statele Unite, Meta este vizată de un proces inițiat în 2023 de actrița și autoarea Sarah Silverman și alți scriitori, care susțin că Meta le-a utilizat ilegal cărțile pentru a-și antrena modelul Llama.

OpenAI, compania din spatele chatbot-ului ChatGPT, se confruntă cu o serie de procese similare în Statele Unite, Canada și India.