Aproximativ 20 356 de piscine nedeclarate au fost descoperite de când oficialii au început să folosească un software dezvoltat de Google și de firma de consultanță Capgemini, în luna octombrie a anului trecut. Sistemul folosește inteligența artificială pentru a identifica contururile piscinelor din imaginile aeriene, care sunt apoi verificate prin comparare cu bazele de date oficiale privind proprietățile.

Până în prezent, sistemul a adus aproape 10 milioane de dolari în venituri fiscale suplimentare din nouă regiuni franceze și va fi acum "generalizat" în toată Franța, au anunțat oficialii fiscali.

Piscinele sunt supuse impozitării în Franța, deoarece pot adăuga la valoarea unei proprietăți. Proprietarii de locuințe trebuie să își declare piscina la biroul fiscal în termen de 90 de zile de la finalizarea acesteia. Oficialii estimează că implementarea sistemului IA la nivel național ar putea aduce 40 de milioane de dolari în taxe noi în 2023, potrivit presei locale.

Se estimează că în Franța există 3,2 milioane de piscine private, potrivit celor mai recente date disponibile. Cererea de piscine a crescut în timpul pandemiei de coronavirus, deoarece milioane de oameni au început să lucreze mai mult de acasă, și a continuat pe parcursul verii, când Europa a fost sufocată de unele dintre cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată.