Înainte de eveninent am aflat de la Diana despre propria experiență cu eșecurile și cum privește acum neîmplinirile profesionale.

Andreea Pipernea - CEO NN Pensii, Andrei Bijutescu - CEE Regional Partner TikTok la Httpool, Sandra Ecobescu - Președinta Fundației Calea Victoriei, Dan Boabeș - Country Manager la Black Cab și Diana Mihăilă - primul Master Professional Organizer din România, ne spun poveștile lor despre eșecurile profesionale la cea de-a XVI-a ediție a Fuckup Nights Bucharest. Evenimentul va avea loc joi, 9 martie, începând cu ora 19:00, la Refugiu Urban.

Diana Mihăilă este primul Master Professional Organizer din România, autor și realizator al rubricii Marea Organizare Matinală din cadrul matinalului Super Neatza cu Răzvan și Dani (Antena 1). Este, de asemenea, creatoare a unei metode de organizare dedicată părinților cu copii mici și a unui program de o lună de zile de punere în ordine cu sens a lucrurilor și a spațiilor casei, care a fost inclus de Parlamentul European în rândul inițiativelor cu impact pozitiv pe scară largă (#MareaOrganizare).

Diana este fondatoare a celei mai mari comunități de profil din România, recunoscută în cadrul Facebook Women Community Leadership Meeting, Varșovia și premiată la Gala Digital Divas, în categoria Best Women Communities. A fost jurnalist de televiziune și de business.

Evenimentul FUN XVI va avea loc joi, 9 martie, începând cu ora 19:00, la Refugiu Urban. Biletele la eveniment sunt disponibile pe Eventbook și în rețeaua Iabilet. Evenimentul se va desfășura în format fizic.

De ce ai ales acest parcurs profesional?

Diana Mihăilă: Cândva am auzit că dacă faci ceea ce îți place, nu vei simți în nici o zi că muncești! Mi-am zis că asta îmi doresc și eu și am început să mă gândesc ce mă face fericită, la ce mă pricep și ce aș putea deprinde ușor. Mie mi-a plăcut să planific, să creez sisteme și să organizez încă din anii de liceu.

Mă stimula ordinea pe care spațiul mi-o punea în gânduri și mă susținea să îmi ating obiectivele. Am luat BAC-ul prima pe liceu și pentru că identificasem care sunt cele mai bune ore la care asimilam informația, dar și pentru că îmi creasem metode de învățare în acord cu felul în care o înțelegeam cu efort puțin. A fost primul test important din viață care mi-a arătat că pot.

Ca tânăr adult, mi-am dorit să fac jurnalism. Îmi plăcea ideea de casă și ambient, dar la vremea aceea exista mai mult arhitectura și mai puțin designul. De conceputul de organizare nici nu auzisem. Televiziunea era însă prima pe listă, așa că m-am concentrat pe asta. Până să devin antreprenor, am lucrat mai bine de zece ani în diferite redacții de știri și de business. Mare parte din timp am scris și am realizat emisiuni pe teme imobiliare. Privind în urmă, îmi dau seama că Universul m-a susținut să îmi împletesc pasiunile.

Primul proiect antreprenorial a fost un blog pe care publicam texte despre casă, grădină, DIY și organizare. Odată asimilat conceptul, am realizat că era ceea ce făceam încă din adolescență: organizam. Și de atunci, s-a făcut lumină.

Am început să caut activ informații despre acest domeniu, să văd dacă mă pot specializa. Ca jurnalist, scrii un text verificând cel puțin 3 surse. Dar eu nu îmi doream doar să preiau de la alții, ci să validez, să dezvolt și să consolidez metodele pe care le aplicam și vedeam că funcționează. Simțeam că mă pricep și că îmi este ușor! Iar elanul acesta îmi alimenta starea de fericire. În 2017, am devenit primul specialist în soluții de organizare din România.

Am deschis drumul în acest domeniu asumându-mi riscuri, făcând analize și sondaje, dar și pariind pe instinct, informându-mă și testând în permanență nivelul de răspuns la fiecare mesaj și proiect.

Tot ce a urmat – comunitatea cu idei de organizare de pe Facebook, evenimentele, conferințele, workshop-urile, webinariile, cartea, rubrica de la Super Neatza cu Răzvan și Dani – îmbină abilitățile mele jurnalistice și aptitudinile de organizare și de business. Este un bine continuu amplificat de bucuria de a dărui ceva ce realmente mă reprezintă.

Ce a fost cel mai dificil?

Diana: Cel mai dificil a fost să pun fericirea în practică și practica să devină business. Niciodată nu simți că ai experiența necesară pentru a face tot ce îți trece prin minte. Nici azi nu cred și nu simt în totalitate, dar am înțeles că eu sunt singura care știe scenariul ”ideal”, nu și ceilalți. Și că dacă aștept prea mult, e foarte posibil să ajung să abandonez ideea pentru că am întors-o pe prea multe părți și i-am găsit prea multe hibe. Sau că lumea a evoluat într-o direcție în care conceptul nu mai are aceeași relevanță.

Fiecare încercare este o nouă lecție. Următorul proiect cu caracteristici similare devine mai ușor de transformat în realitate chiar dacă el vine cu noi provocări. Cheia este să nu încetezi să încerci să îți transpui ideile în realitate.

O instanță în care simți că ai dat greș.

Diana: Am creat o metodă de organizare ce mi-a fost validată în cadrul programului de Master Professional Organizer. Se întâmpla în 2019. Am scris-o visând că ea va ajuta cât mai mulți oameni să găsească fluxul potrivit pentru ei, pentru ca spațiul și obiectele să lucreze în favoarea lor. Când totul are un loc al său, viața se simplifică, stresul se reduce, timpul nu se mai contractă la fel de tare.

Dar la vremea aceea eram însărcinată și drumul celui de-al doilea copil către lume nu a fost ușor. Noi și noi provocări au tot apărut și am ajuns să amân clipurile pe care îmi doream să le fac, programul online pe care visam să îl traduc… Am așteptat să am din nou acea energie creatoare care m-a ghidat când am gândit metoda. Dar un proiect a dus la un altul și tot așa, conturând alte perspective ale drumului meu antreprenorial. Perspective care mi-au plăcut și m-au făcut să mă dezvolt în direcții care mă împlinesc fantastic de tare.

Această metodă de organizare nu și-a împlinit încă menirea, dar este a mea și nimeni nu mi-o va lua niciodată. Știu că am ratat startul (pe care tot eu îl dădusem) și că ceea ce am considerat multă vreme un eșec, cât încă este pe lista de visuri, are oricând o șansă de materializare. Uneori însă trebuie să dăm vieții timp.

Cum ai reparat greșeala/failul?

N-am lăsat chiar tot momentul creator să se piardă. Când am înțeles că ce îmi propusesem să fac cu această realizare majoră din cariera mea de specialist în organizare este prea mare pentru capacitatea din acel punct, am oferit părți din metodă pe parcursul ultimilor ani, în diferite forme.

Mi-am adus aminte că nimeni nu știe ce am gândit, cât de mult și cât de divers. Și am făcut ce am putut mai bine, fără să mă mai învinovățesc.

Vina este o piedică imensă în calea antreprenoriatul, ce te poate împinge către eșec.

Abandonând înainte să mai încerci o dată, nu mai ajungi să te mai bucuri de ceea ce avea să vină. Pentru că ai renunțat să visezi.

Cu ce te mândrești?

Diana: Mă mândresc cu faptul că sunt primul specialist în soluții de organizare din România. Chiar simt că sunt cea mai potrivită persoană căreia i se putea întâmpla asta.

Îmi aduce atâta bucurie să vorbesc despre casă, productivitate, time management și tot ce mai include acest univers fascinant, că simt că o să am mereu idei pentru noi proiecte. Îmi doresc ca ceea ce fac să aducă bucurie, bine, să ajute și să fie asociat cu o experiență plăcută.

Mă mândresc că am cea mai mare comunitate de profil din România, recunoscută în cadrul Facebook Women Community Leadership Meeting, Varșovia și premiată la Digital Divas. Mă mândresc că sunt primul specialist din țară care a scris o carte de copii ce integrează idei de organizare ce pot fi asimilate cu ușurință de cei mici.

Mă mândresc că anul acesta pun în scenă cea de-a șasea ediție a conferinței #MareaOrganizare, ce va fi o experiență aparte pentru participanți. Mă mândresc că program de o lună de zile de punere în ordine cu sens a lucrurilor casei a fost inclus de Parlamentul European în rândul inițiativelor cu impact pozitiv pe scară largă, chiar la începutul pandemiei. Și mă mai mândresc că revista digitală de organizare, design și fine living, OrDeLi, împlinește în curând 2 ani, la fel ca și rubrica săptămânală de la Antena 1, de la Super Neatza cu Răzvan și Dani, matinal lider de audiență.

Un alt motiv de cald în suflet este și faptul că sunt voluntar al mai multor asociații ce duc binele acolo unde este nevoie de el.

Organizarea este un manifest pentru caritate și sustenabilitate, iar în momentul în care înțelegem că putem ajuta cu tot ce este bun, dar care nouă nu ne mai este de folos, lumea primește o dovadă de speranță. Și atunci când eliberăm spațiul de ce este stricat și de nefolosit și reciclăm, planeta se simte mai ușoară.

Ce urmează pentru tine?

Diana: În 2022, alături de un dezvoltator imobiliar autohton, am început primul proiect rezidențial din România ce integrează soluții de flux și organizare încă din faza de proiectare. Imobilul este contractat în totalitate, iar din 2024 voi avea acolo un apartament complet utilat pentru demonstrații practice și noi proiecte digitale. Simt că atunci, planurile legate de metoda creată vor căpăta forma visată.

În 2023, este foarte posibil să mai public o nouă carte, iar împreună cu o parteneri din mediul de business să oferim și mai mult conținut de calitate. Organizarea este simplă, creativă, intuitivă și pe aceste principii dezvolt toate proiectele mele viitoare.

Evenimentul FUN XVI va avea loc joi, 9 martie, începând cu ora 19:00, la Refugiu Urban. Biletele la eveniment sunt disponibile pe Eventbook și în rețeaua Iabilet. Evenimentul se va desfășura în format fizic.


Proiectul „Antreprenori” este sustinul de ING Bank, partener de creștere pentru afacerile locale. Într-un context dinamic și încă incert, ING oferă predictibilitate, prin instrumentele financiare potrivite, si sprijină dezvoltarea sustenabilă a afacerilor din România, pentru a ajunge la nivelul următor.