Electrocardiograma (EKG sau ECG) analizează variațiile ritmului cardiac pentru a detecta fibrilația atrială (FibA), boală ce afectează mai mult de 33,5 milioane de oameni din întreaga lume. Utilizatorii români ce dețin ceasul inteligent Fitbit Sense vor putea folosi aplicația Fitbit EKG începând cu luna octombrie a acestui an. De asemenea, funcția EKG mai este disponibilă și în țările: Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Austria, Luxemburg, Olanda, Suedie, Elveția, Cehia, Polonia, Belgia, Portugalia, Irlanda, Italia, Spania, Franța, Hong Kong și India.

Bolile de inimă continuă să fie principala cauză a decesului la nivel mondial, în ciuda faptului că acestea pot fi ușor prevenite. Fibrilația atrială (FibA), adică un ritm cardiac neregulat care crește riscul complicațiilor grave precum accidentul vascular cerebral, poate fi deosebit de greu de detectat, deoarece unele episoade ale bolii nu prezintă niciun simptom. Unele studii arată că până la 25% dintre cei ce suferă de fibrilație atrială află de prezența bolii doar în momentul în care au un accident vascular cerebral.

„Pentru Fitbit a fost întotdeauna o prioritate să ajute oamenii din întreaga lume să înțeleagă și monitorizeze mai bine sănătatea cardiacă. Noua aplicație EKG este concepută pentru utilizatorii care doresc să evalueze ritmul cardiac constant, putând ulterior să interpreteze datele colectate de aplicație alături de medicul lor“, menționează Eric Friedman, Co-Fondator și CTO Fitbit. „Detectarea timpurie a FibA este foarte importantă. Sunt extrem de fericit pentru că aceste inovații în tehnologia dispozitivelor purtabile sunt acum disponibile global, ajutând utilizatorii din întreaga lume să prevină boli mai grave și să salveze vieți.“

Ca parte a procesului de aprobare a aplicației EKG de către agențiile de reglementare, Fitbit a efectuat un amplu studiu clinic în mai multe regiuni din Statele Unite. Studiul a evaluat capacitatea algoritmului Fitbit de a distinge fibriliația atrială (FibA) de ritmul sinusal normal și de a genera o electrocardiogramă ce oferă înregistrarea ritmului cardiac electric. Măsurătorile înregistrate în timpul studiului au depășit metricii stabiliți inițial. Astfel, aplicația Fitbit EKG a detectat până la 98,7% din cazurile FibA (sensibilitate) și a identificat în procent 100% corect participanții cu un ritm sinusal normal (specificitate).

Noua aplicație EKG de pe ceasul inteligent Fitbit Sense analizează ritmul cardiac pentru detectarea fibrilației atriale (FibA). Electrocardiograma cercetează dacă ritmul cardiac la nivelul atriilor și ventriculilor este constant, iar utilizatorii își pot verifica ritmul cardiac ori de câte ori doresc, inclusiv atunci când observă simptome cardiace neobișnuite.

„Între programări, medicii nu știu exact cum se simt pacienții lor în viața de zi de zi. Am fost de la început un adept al dispozitivelor purtabile și am crezut în potențialul acestora de a ajuta personalul medical să rămână cât mai bine informat, doctorii având astfel posibilitatea de a oferi sfaturi medicale personalizate pe baza unor informații precise”, a declarat dr. Venkatesh Raman, medic cardiolog în cadrul Spitalului MedStar Georgetown și unul dintre cercetătorii ce au participat în cadrul studiului clinic din Statele Unite privind aplicația Fitbit EKG. „Având în vedere impactul pe care FibA îl are asupra indivizilor și asupra familiilor din întreaga lume, sunt foarte entuziasmat de potențialul pe care această aplicație îl are. Ceasul Fitbit Sense poate ajuta oamenii să detecteze posibile semne de FibA, o anomalie clinică importantă, chiar și după ce aceștia părăsesc cabinetul medicului.”

Fitbit Sense este primul dispozitiv al companiei compatibil cu o aplicație EKG care le permite utilizatorilor să verifice dacă prezintă o neregularitate a ritmului cardiac, detectând fibriliația atrială (FibA). Pentru a citi ritmul cardiac, utilizatorii trebuie să stea nemișcați timp de 30 de secunde și să țină degetele pe inelul din oțel inoxidabil al ceasului Fitbit Sense. Analiza poate fi descărcată și ulterior trimisă unui medic. De asemenea, Fitbit Sense este primul ceas din lume cu senzor EDA, ce măsoară răspunsul activității electrodermale pentru a gestiona nivelul de stres. Totodată, vine cu un senzor ce măsoară temperatura de la nivelul pielii, și are o autonomie a bateriei de peste 6 zile între încărcări.

Dispozitive gândite pentru monitorizarea sănătății

Noua aplicație EKG face parte din strategie pe care Fitbit o are asupra inovației în domeniul sănătății. Acest lucru se întâmplă firesc după ce, în anul 2014, tot Fitbit a fost pionier în acest domeniu, oferindu-le oamenilor prima metodă de măsurare a ritmului cardiac 24/7 direct de la încheietura mâinii. Tehnologia PusePulse, lansată acum șase ani, folosește pletismografia (photoplethysmography sau PPG) pentru a monitoriza micile fluctuații ale sângelului de la încheietura mâinii, pe care le identifică cu bătăile inimii.

Atât tehnologia de evaluare a ritmului cardiac pe termen lung (PPG), cât și cea imediată de tip EKG joacă roluri foarte importante, iar Fitbit își propune să le ofere utilizatorilor săi ambele opțiuni pe care le pot folosi în funcție de nevoile lor. Evaluarea pe termen lung a ritmului cardiac (PPG) oferă utilizatorilor Fitbit posibilitatea de a descoperi în timp fibriliația atrială asimptomatică, boală ce altfel ar putea rămâne nedetectată. Iar noua aplicație Fitbit EKG îi ajută pe cei care doresc să verifice singuri, în orice moment, dacă cumva suferă de FibA și să realizeze o electrocardiogramă pe care să o analizeze împreună cu medicul lor.

În mai 2020, a fost lansat studiul Fitbit Heart cu rolul de a valida utilizarea tehnologiei PPG pentru identificarea episoadelor de ritm cardiac neregulat ce sugerează o posibilă fibrilație atrială (FibA). În puțin peste patru luni, peste 400.000 de utilizatori s-au înregistrat pentru a participa în cadrul cercetării. Pentru moment, studiul este disponibil doar în Statele Unite pentru utilizatorii de peste 22 de ani. Rezultatele studiului vor fi folosite pentru a obține aprobările la nivel global ale funcționalității Fitbit de a evalua neregularități ale ritmului cardiac.

Disponibilitate

Fitbit Sense se poate pre-comanda de pe site-ul Fitbit.com și eMAG.ro la prețul de 1.649 RON, în două opțiuni de culori - carbon/graphite stainless steel și lunar white/soft gold stainless steel.