Operatorul celui mai popular serviciu de căutări online va avea la dispoziție 90 de zile pentru a opri practicile anti-concurențiale sau va plăti o amendă de până la 5% din cifra de afaceri medie zilnică a grupului mamă al Google, Alphabet, la nivel global. Google trebuie să informze Comisia despre intențiile sale în termen de 60 de zile, potrivit wall-street.ro.

Decizia Comisiei Europene vine la capătul unei investigații de șapte ani, determinată de o serie de plângeri din partea unor companii concurente, cum este site-ul american pentru consumatori Yelp, TripAdvisor, site-ul britanic de comparare a produselor Foundem, News Corp și grupul de lobby FairSearch.

Amenda anunțată marți este cea mai mare impusă de Comisia Europeană unei singure companii într-un caz antitrust, peste cea de 1,06 miliarde de euro aplicată producătorului american de cipuri Intel în 2009.

“Strategia Google pentru serviciul de comparare a cumpărăturilor nu a fost de a atrage clienții prin îmbunătățirea produsulu față de cele ale companiilor concurente. A negat altor companii șansa de a concura în funcție de merite și de a inova. Și, cel mai important, a negat consumatorilor europeni dreptul de a-și alege serviciile”, a spus Margrethe Vestager, comisar UE

Politicieni europeni au cerut UE să sancționeze Google, în timp ce criticii din SUA susțin că autoritățile de reglementare europene au ca țintă companii americane de succes.