UPDATE: Huawei a venit cu o poziție oficială privind blocarea accesului la aplicațiile și serviciile Google. „De-a lungul timpului, Huawei a adus contribuții substanțiale la dezvoltarea și creșterea platformei Android în jurul lumii. Drept unul dintre partenerii cheie ai Android la nivel global, am lucrat îndeaproape cu platforma open-source pentru a dezvolta un ecosistem care a adus multiple beneficii atât utilizatorilor, cât și întregii industrii. Huawei va continua să asigure actualizări de securitate, precum și servicii post-vânzare pentru toate dispozitivele Huawei și Honor existente, fie tablete, fie smartphone-uri, atât pentru cele deja vândute, cât și pentru cele aflate încă pe stoc la nivel global. Vom continua să dezvoltăm un ecosistem software sigur și sustenabil care să asigure cea mai bună experiență tuturor utilizatorilor Huawei, la nivel global.”

Un articol publicat de Reuters și preluat de mai multe publicații, printre care și Bloomberg, informează că Google nu va mai face cu Huawei afaceri care presupun tranferul de produse hardware și software. Practic, Google nu va mai oferi versiunea oficială de Android și aplicațiile sale oficiale. Huawei va putea folosi o versiune open source, dar fără suportul gigantului. Google a publicat un update pe Twitter în care menționează că telefoanele deja pe piață vor avea în continuare suport, acces la Google Play și la aplicațiile oficiale. E posibil ca și produsele Honor să fie afectate de această interdicție.

Asta înseamnă că Huawei nu mai poate implementa o versiune completă de Android pe viitoare sale dispozitive, nu și cele existente deja pe piață, și pierde accesul la serviciile Google, printre altele. În schimb, va avea permisiunea să utilizeze componentele open source ale Android. Asta înseamnă că pe telefoanele Huawei nu va exista Google Play, Gmail sau YouTube.

Această măsură vine ca urmare a suspiciunilor Statelor Unite privind relația Huawei cu serviciile secrete chineze. Compania a fost inclusă pe "Entity List", o listă neagră care împiedică Huawei să facă afaceri cu firme americane, cum ar fi Qualcomm, Intel și Google, fără aprobarea guvernului SUA.