Generația Tech este un program pilot dezvoltat de organizația Digital Nation. Scopul acestuia este de a ajuta tinerii de 15-24 ani din orașele de provincie românești să își dezvolte competențele digitale, pregătindu-se pentru profesii în spațiul digital.

Îi ajută pe tineri să se angajeze

Programul va începe în vara aceasta - din luna iulie - în 3 orașe pilot, medii și mici (de cel mult 130.000 de locuitori), din România. ”Vom lucra cu 300 de tineri, iar programul va avea două componente: vor învăța competențe digitale de bază și programare pentru începători. Acestea vor fi predate cu mentori din București, Cluj, Iași și alte orașe în care există specialiști care pot preda și sunt dispuși să-și dedice timpul”, a declarat în cadrul evenimentului de lansare Paul Apostol, fondator Digital Nation.

Potrivit acestuia, o altă componentă importantă a programului Generația Tech este cea de formare, precum și de facilitare a angajării tinerilor care trec prin acesta prin angajarea full-time sau part-time în cadrul companiilor care doresc să le ofere locuri de muncă. Organizatorii proiectului mizează chiar și pe lansarea unui startup-uri de către tinerii care urmează programul Generația Tech.

Competențe digitale în orașe mai mici

”Vom amenaja câte un hub în fiecare oraș și vom avea undeva la 7 evenimente programate în decursul unui an de zile. Vor fi prezenți și angajatori locali”, a mai spus Paul Apostol.

Reprezentantul Digital Nation a precizat și faptul că în acest moment se află în faza de preselecție a celor 3 orașe în care se va derula programul, acestea urmând să fie anunțate la finalul acestei luni.

”Din 2020, la început, vom avea o campanie de atragere a noi orașe care să intre în program. Ne dorim să fie un campus digital accesibil din orice colț al țării. Avem parteneri cu care am derulat alte proiecte în regiune și vom lucra cu ei pentru a selecta orașele”, a adăugat Apostol.

”Mergem în orașe mici și mijlocii pentru că ele au nevoie de asta și pentru că noi avem nevoie ca ele să ajungă într-o zonă de competențe digitale”, a concluzionat fondatorul Digital Nation.

Înscrierile la specializările Generația Tech sunt deschise în perioada mai-iunie 2019, pe site-ul comunității. Programul își propune să pregătească 300 de tineri, prin cursuri digitale și mentorat. În plus, programul va oferi echipamente hardware în cazul în care tinerii selectați au această nevoie.

”Misiunea Google.org este de a susține organizațiile și comunitățile să își scaleze eforturile de digitalizare, în toate colțurile țării, oricât de remote ar fi acestea. Digital Nation se alătură astăzi grupului de organizații susținute de Google, fiind pentru prima oară când demarăm un proiect de o astfel de anvergură cu o țară din Europa de Est. 44% din populația Europei nu dispune de competențele digitale necesare în ziua de astăzi, de aceea Google susține partenerii locali în dezvoltarea programelor care vor crește forța de muncă digitalizată”, a declarat azi Liza Belozerova, Program Manager EMEA, Google.org.

Google.org investește, prin intermediul granturilor pe care le oferă, în organizații nonguvernamentale din toată lumea. Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Google.org, anual se investește 1% din veniturile globale ale Google în ONG-uri.

”Există foarte multe oportunități de creștere în zona competențelor digitale. 60% din joburile actuale se vor schimba în următorii 5 ani”, a precizat Elisabeta Moraru, Country Manager, Google Romania.