Dacă informațiile oferite de sursele TechCrunch se vor adeveri, Google ar urma să plătească 40 de milioane de dolari pentru a achiziționa Lytro, o companie care produce un alt fel de camere foto.

Despre Lytro s-a vorbit, pentru prima dată, în 2011. Compania producea o cameră foto complet atipică, de dimensiuni compacte, care funcționa pe efectul câmpului de lumină. Gândită de cercetători de la Standford, camera Lytro folosea un șir de microlentile care redirecționau razele de lumină individuale pentru ca rezultatul final să fie o fotografie în care fiecare subiect este focalizat individual.

Practic, camera Lytro face software ce fac unele smartphone-uri cu ajutorul software-ului, dar o face mult mai precis și focalizarea poate fi simultan pe 11 puncte diferite.

Achiziția Lytro ar urma să vină în contextul în care Google tocmai a prezentat o aplicație, numită Welcome to Light Fields, capabilă să afișeze fotografii imersive în VR, precum și tehnica prin care acele fotografii erau realizate. Google a anunțat că are planuri să îmbunătățească respectiva tehnică printr-o tehnologie creată de un terț.

Lytro, de la lansarea camerei și până în prezent, s-a reprofilat către zona de VR, iar sursele TechCrunch susțin că cei de la Google ar vrea să cumpere tehnologiile și brevetele deținute de Lytro. Cu toate că suma de 40 de milioane de dolari e mică, o altă sursă ar fi vorbit chiar de 25 de milioane de dolari, în contextul în care Lytro ar fi fost în discuții și cu Facebook și Apple.

Vânzarea tehnologiilor nu ar fi un succes pentru startup. Pe parcursul timpului, a strâns finanțare de circa 200 de milioane de dolari și a fost evaluat la 360 de milioane de dolari.