Potrivit The Intercept, gigantul online ar lucra la un proiect care ar permite serviciilor de căutare Google să poată fi accesate de către cetățenii chinezi pentru prima dată în ultimii opt ani. Serviciile Google nu mai funcționează în China din anul 2008, după ce compania a acuzat țara de limitarea dreptului la liberă exprimare și a fost forțată să închidă operațiunile.

De atunci și până acum, oricine voia să acceseze serviciile Google de pe teritoriul chinez era nevoit să folosească un serviciu de tip VPN.

Noul motor de căutare al Google, aparent numit Dragonfly, va bloca termeni legați de religie și de drepturile omului, subiecte ”controversate” în ochii liderilor din China.

”Rezultatele sensibile” vor fi blocate, iar în locul lor va apărea un anunț de tipul ”unele rezultate au fost înlăturate din cauza reglementărilor în vigoare”. Practic, chinezii care vor încerca să afle ce înseamnă dreptul la liberă exprimare vor primi un mesaj similar celui afișat europenilor care caută conținut apărat de legile europene privind protecția datelor.

Nu va exista doar o versiune web a proiectului Dragonfly. Google ar fi dezvoltat, timp de mai bine și un an, și două aplicații - Maotai și Longfei - care ar putea fi lansate în următoarele luni, dacă statul chinez își va da acordul.

Conform The Intercept, un purtător de cuvânt a refuzat să facă declarații prvind planurile de viitor ale companiei, dar a menționat că Google are deja o prezență notabilă în China. ”Oferim o serie de servicii mobile în China, precum Google Translate și Files Go, ajutăm dezvoltatorii chinezi și am făcut și investiții semnificative în companii de acolo, cum ar fi JD,com”.

Rămâne de văzut exact când și cum va reuși Google să treacă de Marele Zid de Foc Chinezesc, dar și ce avantaje vor avea cetățenii acestei țări după această mișcare.