Deși Rusia a etichetat numeroase companii de tehnologie de-a lungul anului cu amenzi pentru nerespectarea regulilor sale din ce în ce mai restrictive privind conținutul pe internet, hotărârea de vineri marchează pentru prima dată când instanța a impus amenzi pe baza veniturilor anuale ale unei companii.

În plus, instanța rusă a amendat Meta (și filiala sa, Instagram) cu 2 miliarde de ruble (27,15 milioane de dolari) pentru infracțiuni similare. Potrivit Reuters, Meta este acuzată că nu a eliminat aproximativ 2.000 de articole interzise, în timp ce Google nu a reușit să elimine 2.600 de biți de conținut ilicit. Acestea includ postări care promovează consumul de droguri sau comportamente periculoase, instrucțiuni pentru fabricarea de arme și explozivi improvizați, precum și orice despre cei pe care îi consideră extremiști sau teroriști, dar și articole despre răspândirea „propagandei gay”, potrivit Engadget.com

Google a anunțat că va examina documentele instanței înainte de a decide cum să procedeze. Compania are 10 zile pentru a depune contestație.

Această hotărâre este cea mai recentă încercare a Moscovei de a exercita un control mai mare nu doar asupra rețelei naționale, ci și asupra internetului în ansamblu și pregătește terenul pentru o confruntare și mai mare la 1 ianuarie, când autoritățile ruse au cerut companiilor de tehnologie să înființeze servere locale pentru serviciile lor online.