Bianca Dobrescu, web designer cu background in jurnalism economic, și Alexandru Pripiș, de profesie arhitect peisagist, au pariat pe o platformă digitală dedicată proiectelor modulare de grădini și au lansat Planting Puzzle, în urma investiției de aproximativ 20.000 de euro, din surse proprii.

Originile afacerii

„În urmă cu 12 ani, un profesor ne-a spus încă din primele ore de pe băncile facultății că a-ți face o grădină nu este pentru toate buzunarele. Acest lucru nu s-a schimbat cu timpul, ci, din contră: amenajarea cu gust a spațiului din jurul casei a devenit un serviciu din ce în ce mai exclusivist.”, explică cofondatorul Planting Puzzle, Alexandru Pripiș.

Românii sunt în general amatori ai bricolajului, iar ideea de a face cu mâna ta că ieși mai ieftin, este adesea întâlnită. Prin urmare, Planting Puzzle corespunde întocmai acestui obicei, iar clienții își pot construi, de acum, singuri amenajarea de grădină achiziționând proiectele noastre, având în continuare opțiunea de a apela, totuși la serviciile unei firme specializate. Practic, noi oferim un serviciu online de proiectare pentru grădini, bazat pe un sistem modular de plante, simplu de folosit și susținut de o documentație folositoare astfel încât nu vei avea cum să dai greș”, continuă Bianca Dobrescu, cofondator al proiectului.

“Sunt nenumărate cazurile în care cineva încearcă pe cont propriu să-și amenajeze grădina, ca după un an-doi de experimentat, de plante care le mor sau nu se dezvoltă bine din cauza asocierilor nepotrivite între specii sau din cauza alegerii unor specii greșite pentru condițiile fizico-climatice specifice zonei lor, să fie nemulțumiți de aspect.”, adaugă Alexandru Pripiș.

O grădină Do it Yourself prefabricată

Prin urmare, Planting Puzzle este o soluție intermediară. „Noi suntem aici să umplem golul dintre opțiuni. Cei care își doresc o grădină frumoasă și-o pot construi achiziționând modulele noastre, la prețuri accesibile oricui, într-un timp foarte scurt și fără să aibă nevoie de vreo documentare aprofundată. Noi dăm toată documentația necesară pentru a amenaja grădina, chiar și pe cont propriu”, completează Bianca Dobrescu.

În scenariul unei grădini medii cu suprafață de 400 de mp poți amenaja cu șase proiecte modulare pe care să le multiplici (în diferite poziții) la un preț mediu total de 470 de euro, în timp ce pentru un proiect unicat pe piața de acum, un specialist poate taxa cu circa 800-900 de euro, pe aceeași suprafață și cu aceeași documentație oferită.

Momentan, în magazin 40% dintre module au prețurile sub 50 de euro, 25% au prețuri cuprinse între 50 și 100 de euro, în timp ce 34% depășesc 100 de euro.

„Dacă ești arhitect și clientul pentru care faci proiectul de casă își dorește și amenajarea grădinii, nu mai ai nevoie de personal specializat. Trebuie doar să intri pe site, iar în câteva minute poți avea mai multe variante de grădină pentru a le prezenta clientului tău, iar costurile se reduc considerabil”, punctează Bianca Dobrescu.

Atunci când achiziționezi un proiect prin plantingpuzzle.com, nu primești doar un plan. Primești și planul de plantare care este necesar la execuție, simulare fotorealista cu grupul de plante, și fișe de prezentare cu fiecare specie la vârsta plantării și la maturitate, alături de alte cerințe specifice fiecăreia.

Fiindcă se adresează întregii Europe, în bara de filtre se regăsește și opțiunea selectării zonei climatice din care face parte utilizatorul, pentru că plantele care trăiesc bine în Portugalia spre exemplu, nu trăiesc în condițiile climatice din Polonia sau Ungaria. Momentan toate proiectele din magazin sunt potrivite climei din țara noastră, însă pe viitor cei doi antreprenori și-au propus să diversifice.