Valoarea eligibilă a proiectului este de 3 milioane de euro, din care 1,2 milioane de euro reprezintă fonduri nerambursabile.

Suma atrasă face parte din proiectele aprobate în sesiunea I a Programul Național de Dezvoltare (PNDR) 2014-2020 cu perioadă de tranziție 2021-2022, submăsura 4.2 – „Procesarea și marketingul produselor agricole”.

”Din 2005, Grup Șerban aplică în mod constant pentru atragerea de fonduri nerambursabile în vederea dezvoltării afacerilor din cadrul grupului. Creșterea de legume și cartofi este una dintre activitățile agricole la care excelăm datorită produselor de calitate superioară pe care le cultivăm folosind cele mai bune practici din domeniu. Un exemplu în acest sens îl reprezintă cartofii pentru chips pe care îi livrăm pentru chipsurile Lay’s produse în România. Prin această nouă investiție vom mări capacitatea de ambalare a legumelor de la 1,5 tone pe oră în prezent, la 10 tone pe oră, iar impactul pozitiv va putea fi observat în următorii ani în creșterea cifrei de afaceri și a rezultatului net,” a declarat Ovidiu Bucătaru, Director Financiar al Grup Șerban Holding.

Proiectul „Construire unitate pentru depozitare și condiționare legume și cartofi” pentru care Grup Șerban primește finanțare prin PNDR 2014-2020 vizează construirea unei hale de 120 metri lungime cu o deschidere de 24 de metri.

În cadrul halei va fi inclus un depozit cu temperatură controlată pentru preluarea legumelor și cartofilor ce urmează să fie sortați și ambalați. Depozitul are o capacitate de stocare de până la 2.000 de tone în boxpaleți.

De asemenea, proiectul prevede și montarea unei linii de sortare și ambalare legume și cartofi cu o capacitate de ambalare de până la 10 tone pe oră. Această linie va cuprinde utilaje de sortare, spălare și calibrare, buncăre tampon pentru marfa ce urmează să fie ambalată, două cântare și patru mașini de ambalat, iar partea de paletare va fi preluată de un paletizor automat.

Grup Șerban accesează proiecte cu finanțare prin fonduri nerambursabile de 17 ani. Primul astfel de proiect a fost accesat de companie în anul 2005, prin SAPARD și a avut o valoare de 0,5 milioane de euro. În urma implementării proiectului, Grup Șerban și-a crescut capacitatea de producție, de la 80.000 de capete/serie la 360.000 de capete/serie, ceea ce reprezintă aproximativ 650-700 tone de carne/serie.

După acel moment, compania a continuat în această direcție, iar în 2007, în urma accesării unui alt proiect SAPARD, de 1,5 milioane de euro, Grup Șerban și-a crescut capacitatea de producție la 480.000 de capete/serie, ceea ce reprezintă aproximativ 900-500 tone de carne/serie.

Ulterior, Grup Șerban a continuat investițiile cu finanțare nerambursabilă, prin intermediul cărora a realizat achiziții de silozuri, utilaje agricole de ultimă generație, camioane specializate pentru transport cereale, precum și investiții în bunăstarea animalelor.

În prezent, prin intermediul cooperativei agricole „Câmpurii Aurii”, din care fac parte și entitățile din cadrul Grup Șerban, este depus și aflat în proces de analizare un proiect aferent unei altei măsuri din program ce vizează construirea a trei depozite pentru cartofi, cu o capacitate totală de depozitare de 12.000 de tone.

Pentru anii următori, Grup Șerban are în vedere și alte investiții cu finanțare prin fonduri europene, precum modernizarea fermei avicole, proiecte axate pe utilizarea de energie regenerabilă și dezvoltarea unei noi linii de producție pâine pentru linia de afaceri de patiserie-cofetărie.

Acțiunile Grup Șerban Holding sunt listate pe piața AeRO a Bursei de Valori București începând cu data de 28 februarie 2022 și se tranzacționează sub simbolul GSH. În prezent, compania are o capitalizare de piață de peste 338 milioane de lei.