Am avut ocazia să le văd, să le testez, iar mai jos găsiți detaliile despre noile modele de televizoare de la Samsung.
Primul televizor din listă care-ți va atrage atenția este modelul 8K Q950T ce va fi disponibil în diferite mărimi cu diagonala începând de la 65 de inci până la 85 de inci. Rezoluția este 8K, iar conținutul filmat 8K nativ arată excelent pe el și am văzut și un clip de pe YouTube filmat în 4K și calitatea este aproape la fel de bună. Va fi interesant de văzut cum vor fi scalate imaginile Full HD și HD la o asemenea rezoluție. De asta se va ocupa procesorul integrat, iar cei de la Samsung ne asigură că imaginile vor arăta foarte bine.
Modelul de anul acesta, spre deosebire de modelul de anul trecut, are un nou sistem de machine learning, bazat pe rețele neuronale, prin care procesorul învață să adapteze imaginea la rezoluție 8K prin upscalling și cu fiecare oră de utilizare va fi mai eficient la upscalling. Astfel experiența de vizionare ar trebui să fie una buna, chiar dacă vorbim de conținut HD sau 4K.
Conținutul HDR ar trebui să arate excelent pe acest televizor datorită faptului că are o luminozitate maximă de 4000 de niți, iar asta înseamnă că detaliile din zonele luminoase și întunecate ar trebui să fie excelente. De asemenea, unghiurile de vizualizare sunt bune și m-am uitat la televizor din mai multe părți și nu am observat o degradare a calității imaginii.
Pentru că vorbim de un televizor 8K vorbim despre viitor, iar acest televizor pare să fie pregătit pentru gamingul pe consolele PlayStation 5 sau Xbox Series X deoarece vin au o rată de refresh de 120 Hz și AMD FreeSync. De asemenea, nu lipsește portul HDMI 2.1, ce va face posibilă redarea unui conținut 4K la 120 Hz de la console.
S-au adus îmbunătățiri și pe partea de sunet, iar televizorul suportă tehnologie 3D audio. TV-ul are încorporate mai multe difuzoare pe spatele acestuia, iar atunci când redă sunetul acesta se lovește de pereți și ai impresia că ești învăluit în acțiune. Am putut vedea funcția în acțiune și există o diferență dintre modul 3D audio și cel obișnuit, simți cum sunetul vine dintr-o direcție anume. Nu avem Dolby Atmos, ci OTS +.
Tot aici merită menționat și faptul că este implementată și tehnologia AVA (Active Voice Amplifier) prin care este crescut volumul și claritatea dialogului în filme, fără a crește întreaga plajă de sunet. De asemenea, Samsung introduce o conectivitate mai bună cu soundbar-urile din portofoliu și atunci când adaugi un asemenea dispozitiv la televizor, poți alege ca sunetul să fie redat de televizor, de soundbar sau să funcționeze simultan.
Interesant este că acesta poate sta lipit de perete, conectica fiind asigurată de o cutie care este legată de TV cu un singur fir, iar în aceea cutie ai conexiuni HDMI, USB etc.
Dar prețul? Cât costă această experiență? Bineînțeles că nu este una ieftină, având în vedere noutatea tehnologiilor încorporate. Cei de la Samsung au un preț recomandat de 4000 de euro pentru modelul de 65 de inci, iar reprezentantul Samung România spune că este de așteptat ca modelul de 55 de inci ce va fi lansat în viitor să fie vândut undeva la 2000 de euro. Cel mai scump model totuși va fi cel de 98 de inci cu rezoluție 8K care poate ajunge la un preț de 60.000 de euro.
Multe dintre tehnologiile de pe modelele 8K vor exista și pe cele 4K. De exemplu, televizoarele QLED 4K lansate azi vor avea HDMI 2.1 și vor suporta o rată de refresh de până la 120 Hz. De asemenea, conectivitatea cu soundbar-urile și sunetul 3D va exista și pe aceste modele (poate nu la o calitate la fel de mare deoarece modelele 4K vor avea mai puține difuzoare în spate).
O altă funcție interesantă prezentă pe toate modelele QLED de anul acesta este Tap to View, prin care atingi cu telefonul Samsung rama televizorului și acesta intră în modul multiview și pe ecran este afișat display-ul televizorului, dar și pe cel al telefonului. Acest lucru este posibil datorită faptului că televizorul are un giroscop încorporat, la fel și telefonul, și când aproprii cele două obiecte funcția se activează.
Prețurile pentru QLED-urile de anul acesta variază în funcție de dimensiune, de retaileri, dar ar trebui să fie undeva în zona a 5000-5500 de lei. Bineînțeles, cum vorbim de televizoare Samsung, acesta vor rula sistemul de operare Tizen.
Potrivit lui Victor Armășelu, Head of Consumer Electronics Samsung România, televizoarele 4K reprezintă 50-60% din valoarea tuturor televizoarelor vândute în România.
The Frame și Serif
Anul acesta, Samsung introduce și gama de televizoare de lifestyle ce include două modele: The Frame și Serif. Primul este un televizor QLED căruia îi poți schimba ramele (ai de ales între șase culori) pentru a se potrivi mai bine în spațiul tău. Ideea din spate este să fie pus pe perete precum un tablou, iar atunci când este în stand-by să afișeze opere de artă. Există un număr de tablouri gratuite pe care le poți afișa, dar există și un serviciu cu un cost lunar de 5 euro prin care ai acces și la alte picturi și opere. The Frame este disponibil în diferite dimensiuni de la 32 până la 75 de inci și are tehnologie QLED.
Serif este un alt televizor aparte cu o ramă groasă și este menit să stea pe un suport de tip șevalet și să fie folosit mai mult ca un mobilier frumos decât ca un televizor clasic. Interesant este că în partea de sus există conectivitate NFC și dacă-ți pui telefonul Samsung acolo se conectează instant și poți continua să asculți muzica pe care o ascultai pe telefon.
Atunci când este oprit, acesta afișează la alegere imagini inspirate din natură, care pot fi găsite în Ambient Mode; de asemenea, utilizatorii pot alege ca ecranul să afișeze informații despre dată sau știrile principale ale zilei. The Serif vine în două culori: Cloud White și Cotton Blue și variante de dimensiuni: 43, 49, respectiv 55 inci.