---

Să spunem despre Lenovo Thinkpad X1 Fold că este un laptop pliabil ar fi greșit - pentru că laptopurile erau deja pliabile. Să-l numim o tabletă pliabilă iar ar fi greșit, pentru că se vrea un dispozitiv cu use-case-uri unice, orientate către productivitate.

Thinkpad X1 Fold e un display de 13.3 inch cu rezoluție 2048x1536 sub care se ascunde un procesor Intel Core și care rulează Windows 10 Pro. Ecranul e de tip plastic-OLED și se vede surprinzător de bine. Poți folosi Thinkpad X1 Fold ca pe o tabletă cu format 4:3 sau poți plia device-ul pentru a avea acces la un mini-laptop. Tot pliat îl poți folosi pentru a face comparații side-by-side, pentru a citi statistici în timp real în timpul unei convorbiri pe Skype, pentru a lua notițe în timpul unei prezentări video.

Lenovo Thinkpad X1 Fold vine și cu un accesoriu foarte util. O mini-tastatură Bluetooth.

În cazul în care vei folosi PC-ul plaibil Thinkpad X1 Fold într-un spațiu restrâns, cum ar fi un avion, vei putea plia ecranul și vei putea pune tastatura specială pe partea de jos, pentru experiența unui mini-laptop. Ea se încarcă automat cât timp este conectată fizic pe PC, pentru a fi mereu pregătită pentru muncă. În cazul în care ai mai mult spațiu și vrei mai mult spațiu și pe display, proptești X1 Fold pe standul inclus și tastatura o ții pe birou.

Ești liber oricând să folosești o tastatură de mărime normală și chiar să cuplezi un monitor mai mare, prin USB-C, pentru un plus de productivitate. Thinkpad X1 Fold vine și cu un stylus, pentru cei obișnuiți să își ia rapid notițe, dar și pentru cei creativi. Ambele accesorii vor putea fi achiziționate separat, în funcție de nevoie.

PC-ul pliabil Lenovo Thinkpad X1 Fold e echivalentul ultramodern al netbook-urilor de altă dată.

Din clipa în care am pus mâna pe X1 Fold mi s-a atras atenția că este un dispozitiv de preproducție care va fi mult mai rafinat când va fi gata să iasă pe piață. Cu toate acestea, e un device impresionant - e ușor, e gata de strecurat într-un rucsac, e mereu pregătit de acțiune.

Display-ul pOLED are avantaje și dezavantaje - mai exact, nu se sparge, dar se poate zgâria destul de repede. De pliat se pliază rapid, iar balamaua pare suficient de solidă încât să reziste în timp. Ecranul nu se pliază până la capăt, lăsând un loc destul de mare la mijloc, dar acest aspect nu este neapărat deranjant, având în vedere că lasă loc perfect pentru acea mini tastatură.

În plus, nici nu e un device pe care îl vei ține în buzunarul de la blugi. Per total, experiența de utilizare, în toate modurile descrise anterior, e una familiară, dar proaspătă în același timp. Designul e gândit în așa fel încât să aducă aminte de o agendă luxoasă, din piele.

Încă nu știm exact ce autonomie va oferi acest gadget, și nici care vor fi specificațiile finale atunci când acesta va ajunge pe piață. Dar știm sigur că este un pas important pentru viitorul gadgeturilor de productivitate. Oficialii Lenovo așteaptă acum o versiune nouă de Windows care să suporte nativ toate funcțiile lui Fold, iar aceasta va fi pregătită în timp util pentru lansarea oficială a device-ului pe piață.

Thinkpad X1 nu va fi neapărat un device pentru toată lumea - cel puțin din punct de vedere al prețului. Mai exact, el va costa circa 2.500 de euro. Își merită banii? Verdictul final îl vom putea doar când îl vom putea testa în formă finală. Dar ne place.

Dacă vrei să descoperi și celelalte noutăți prezentate de Lenovo în Bologna, te poți abona la canalul nostru de Youtube.