Oppo X e doar un concept în momentul de față. Nu am vorbit în acest hands on despre specificații tehnice. Oppo a anunțat că va fi primul telefon cu procesor Snapdragon 888, dar asta nu contează. Nu va fi lansat pe piață în 2021, ci va sta la baza produselor ce urmează să fie lansate în 2022. Deci vom vedea probabil camere de top ca la celelalte terminale Oppo și procesoare foarte bune.

Oppo X e un telefon rulabil. Sau extensibil. Depinde cum vrei să-i zici. Are un ecran de 6,7 inci standard și e destul de gros, dar nu deranjant. Colțurile rotunjite aduc aminte de Xiaomi sau Huawei. Dacă treci cu degetul peste butonul de Start telefonul își extinde ecranul la 7,4 inci, o dimensiune de tabletă mică.

Telefonul are un ecran extensibil (rollable fiind termenul original) care este acționat electric. Oppo promite că prin această invenție a eliminat acea adâncitură ce apare în telefoanele pliabile. Noi am văzut o mică, mică adâncitură, dar foarte discretă, mult mai discretă decât la alte telefoane pliabile.

Deși este încă în faza de concept și nu va fi lansat în forma aceasta pe piață, Oppo X deja este un telefon care arată bine. Este înconjurat de o ramă de metal ce se deschide, iar mufa de încărcare USB-C e înconjurată de un detaliu verde, specific Oppo, care conferă o eleganță anume. Ecranul era înconjurat de o ramă de cauciuc ce nu deranjează și nu ia din suprafață foarte mult.

Modulul camerei nu e nici el unul definitiv, în forma actuală având 3 camere care pot fi introduse acolo. Cu toate acestea, fiind concept, telefonul pe care l-am avut noi în mână avea o singură cameră.

Sub carcasă sunt speakere pentru o experiență multimedia cât mai bună, iar pe viitor Oppo ar putea integra sub acest design boxe mai bune sau mai multe antene, pentru u n telefon 5G de viitor. De asemenea, butoanele de volum lipseau de pe acest concept, deoarece ele vor fi integrate multimedia pe ecran. Rămâne de văzut cum va fi când va ajunge pe piață.

Pentru a atinge performanța aceasta în deschiderea și închiderea telefonului, care poate fi făcută de 100.000 de ori fără urme vizibile, într-un interval de 2-3 ani, Oppo folosește sub carcasă un design foarte inovator. Practic, ecranul este activat de două motorașe amplasate simetric în partea superioară și cea inferioară, pentru a nu exista o presiune suplimentară și a asigura uniformitate.

De asemenea, sub ecran există un schelet de metal 2 în 1 care permite închiderea și deschiderea telefonului fără presiune. Chiar dacă nu am avut telefonul foarte mult în mână, doar aproximativ o oră, per total părea foarte rezistent și mecanismul de încredere.

La nivel de sistem de operare, deși încă vorbim de un prototip, Oppo a reușit să facă Android-ul în versiunea Color OS să funcționeze excelent. Meniurile se deschideau ca la o tabletă atunci când telefonul era extins, animațiile erau de calitate și pe termen lung vei putea folosi mai multe aplicații pe ecranul mare. În plus, vor fi optimizate pe parcurs și aplicații de productivitate, ca să ai un dispozitiv multimedia reușit. Oppo promite și faptul că vor fi numeroase jocuri optimizate pentru ecranul mare, un exemplu bun fiind PUBG care se extinde pe toată suprafața de 7,4 inci.

Miza pentru Oppo în următoarea perioadă e ca telefonul acesta să fie optimizat pentru cât mai multe aplicații. Pentru că altfel s-ar putea să ai aplicații de Android care să se vadă doar pe ecranul mic și să nu recunoască momentul când ecranul ajunge la 7,4 inci.

Dar hai să vedem câteva concluzii după cele câteva zeci de minute petrecute cu Oppo X:

  • Este probabil cel mai bun concept de telefon de următoare generație pe care l-am văzut. Dacă telefoanele pliabile au încă senzația că sunt neterminate, chiar și ca prototip, Oppo X arăta foarte bine și se comporta excelent. Chiar dacă e mai gros decât un telefon obișnuit, nu deranjează. În plus, la telefoanele pliabile, atunci când nu e în modul de tabletă, par încă „mini telefoane”. Acesta pare genul de telefon care ar putea să fie folosit toată ziua în modul 6,7 inci și abia seara, când te uiți la Netflix, să-l extinzi.
  • Mecanismul de rulare e senzațional. Singura dilemă pe care o avem pe termen lung e uzura cauzată de praf, nisip sau apă.
  • Nu va fi un telefon care să poată să aibă o carcasă, decât dacă Oppo reușește să inventeze una potrivită. Deci va fi un telefon predispus la zgârieturi și reparații costisitoare
  • Va fi scump în momentul lansării, fără îndoială, dar suntem deja obișnuiți.
  • Dacă telefoanele pliabile par a fi într-o clasă numai a lor, telefonul rulabil de la Oppo pare un concept ce poate fi extinse pe mai multe categorii. L-am putea vedea la început ca un ultra flagship, dar pe viitor îl văd și în zona de mid range, dimensiuni chiar mai mici sau mai mari.
  • Ecranul nu se simte atât de plastic precum se simțeau până acum, dar poate încep eu să mă obișnuiesc cu aceste ecrane pliabile.
  • Animațiile software realizate de Oppo până acum arată excelent.
  • E probabil cel mai entuziasmant telefon al ultimilor ani