Într-o întâlnire recentă cu jurnaliștii europeni, pe teme de cercetare în domeniul securității, la care a participat și start-up.ro, oficialii Comisiei Europene au prezentat câteva detalii despre Horizon Europe, următorul program de cercetare pe care plănuiesc să-l implementeze din 2021.

Horizon Europe ar urma să aibă un buget mai generos comparativ cu Horizon 2020, de aproape 100 de miliarde de euro (mai exact, 97,6 miliarde de euro), fiind, în acest moment, cel mai mare program de cercetare și inovare inițiat de UE (prin comparație, Horizon 2020 are un buget de 77 de miliarde de euro).

Important este faptul că, în propunerea MFF (Multiannual Financial Framework) se prevede creșterea cu 40% a bugetului destinat proiectelor din domeniul securității, fie ea digitală, în cazul actelor de terorism sau în cel privind dezastrele naturale.

Horizon Europe: orientare spre impact

”Noul framework pentru cercetare este în lucru. Următorul framework, Horizon Europe, este și mai ambițios. Vorbim despre vreo 100 de milioane de euro în fonduri. Va fi mult mai orientat spre impact – adică să demonstreze ce poate face, cum are impact cercetarea în viața oricărui om, și va avea niște mecanisme de feedback și supervizare mult mai bine puse la punct. Ca să avem o idee mult mai bună despre cât de utile sunt proiectele implementate”, ne-a precizat un oficial al Comisiei Europene.

Astfel, comisia a bugetat 2,8 miliarde de euro pentru clusterul 2, denumit ”Inclusive and Secure Society”. În contextul în care amenințările teroriste rămân una dintre cele mai mari provocări la adresa securității statelor din întreaga lume, nu doar din Uniunea Europeană – de exemplu, 33% dintre linkurile ce conțin propagandă teroristă se diseminează în online în decurs de oră, 75% dintre linkurile de acest gen împânzind internetul în decurs de câteva ore, crește numărul atacurilor cibernetice, iar dezastrele naturale se soldează cu victime și pagube materiale importante, oficialii Uniunii Europene și-ai propus ca acțiunile de cercetare și inovare din domeniul securității să joace un rol tot mai important.

Astfel, mizează pe înscrierea unui număr tot mai mare de startup-uri și IMM-uri, fie singure, ori în consorții, care să dezvolte soluții pentru aceste chestiuni ce țin de securitate. ”Cercetarea este un instrument strategic ca să rezolvăm ce e acum și să anticipăm ce se va întâmpla”, au precizat oficialii Comisiei Europene.