Abonează-te aici la canalul nostru de YouTube. Vezi în avanpremieră review-urile noastre publicate dimineața acolo și nu uita să-ți activezi notificările ca să fii anunțat.


Eroii din filmele sau benzile desenate pe care le îndrăgim cu toții trec, de cele mai multe ori, prin experiențe traumatizante fizic sau psihic pentru a-și primi superputerile. Din fericire, dacă ai visat vreodată să poți vedea perfect în beznă totală sau să poți zări un detaliu de la câțiva kilometri distanță, nu trebuie să fii mușcat de vreo lighioană radioactivă sau să cazi într-un cazan cu cine știe ce cocktail chimic ca să dobândești astfel de abilități. Trebuie doar să-ți cumperi un Huawei P30 Pro.

Design Huawei P30 Pro

Huawei P30 Pro este unul dintre cele mai frumoase smartphone-uri lansate anul acesta. Ce îl face atât de atrăgător? În primul rând, culoarea - versiunea testată de noi e cea numită Breathing Crystal și e un degrade spectaculos și, în cel mai bun sens al cuvântului, vulgar. Culoarea progresează de la o nuanță de violet electric către un bleu ciel, dar explozia cromatică nu se oprește aici. La mișcarea telefonului poți observa reflexii galbene, portocalii și roz somon. Telefonul e lucios și dacă te privești în el e ca și cum te-ai uita într-o oglindă cu un filtru de Instagram.

Dar suficient despre culori, că nu aș vrea să vă înverziți de invidie. Să trecem la construcție. Huawei P30 Pro împrumută elemente atât de la Mate 20 Pro cât și de la Huawei P20 Pro și le combină foarte bine. Spre deosebire de versiunea anterioară, P30 Pro vine cu un ecran cu margini curbate și lipsit de bărbie. Și notch-ul este considerabil mai mic, fiind de tip lacrimă. E interesant faptul că Huawei este unul dintre primii producători de pe piață care au integrat un display perforat pe un telefon, dar a ales să folosească un notch pe noul său vârf de gamă. Pentru cei curioși, display-ul perforat menționat anterior a fost folosit pe Honor View 20, smartphone produs de aceeași companie.

Revenind la P30 Pro - marginile curbate ale ecranului, dar și a capacului de pe spate oferă o senzație foarte bună, iar telefonul este plăcut și ușor de ținut în mână. Nu este un telefon mic, dar este un telefon compact dacă ții cont de dimensiunile mari ale ecranului.

Tot la construcție merită menționate și marginile superioară și inferioară teșite, un aspect interesant care îți oferă posiblitatea de a plasa telefonul în picioare fără a avea nevoie de un trepied. Pe spate, camera e așezată similar ca la P20 Pro, oferind același aspect de aparat foto compact.

M-a bucurat faptul că Huawei nu a pus cea de-a patra cameră în continuarea celor trei din margine, ci a îngrămădit senzorul Time of Flight sub bliț, dar rămân un fan al aranjamentului de pe Mate 20 Pro. Per total, cu notch-ul mai mic și bărbia inexistentă, cu nuanțele hipnotice și marginile fără de cusur, Huawei P30 Pro este unul dintre smartphone-urile lansate în acest an de care te poți îndrăgosti rapid.

Ecran Huawei P30 Pro

Cu un display de 6,47 inch, P30 Pro oferă mai mult spațiu pentru vizionarea filmelor, jocurilor și a fotografiilor decât Huawei Mate 20 Pro. Ecranul cu raport 19.5:9 este de tip OLED și e compatibil cu standardul HDR10, dar are o rezoluție full HD, mai scăzută decât cea de pe Mate 20 Pro și la fel de mare cu cea de pe P20 Pro, model cu ecran mai mic deci densitate a pixelilor mai mare.

Cu toate că rezoluția mai mică e un minus pe hârtie, în utilizarea de zi cu zi nu vei simți diferența, panoul de calitate oferind detalii clare, luminozitate mare și contrast puternic. Notch-ul deranjează mai puțin decât ar fi deranjat cel perforat, chiar dacă nu oferă același feeling futurist, iar din setări poți să-l ascunzi, aplicând o bandă neagră.

Tot în setări mai există opțiunea de a selecta care aplicații să extindă conținutul până în margini și care să ascundă notch-ul, dar și setări de culoare care îți permit să reglezi cât de calde sunt culori și cât de intense. Per total, panelul e bun și dimensiunile lui mari transformă P30 Pro într-un device perfect pentru multimedia on-the-go.

Dar asta nu este tot. Display-ul ascunde în el și un senzor de amprente, mai rapid chiar decât cel de pe Mate 20 Pro, dar și o tehnologie care permite propagarea sunetelor prin el. Pe aceasta o vei folosi fără știi, în momentul în care vei primi un apel. Huawei a eliminat difuzorul superior pentru a micșora cât mai mult notch-ul.

Specificații tehnice

La capitolul specificații, Huawei P30 Pro nu vine cu foarte multe noutăți. De ce? Pentru că este construit pe aceeași platformă ca și Mate 20 Pro. Vine cu procesorul Kirin 980, dar cu 8GB de RAM în loc de 6. Cum se comportă la aceste specificații? Absolut impecabil.

Kirin 980 a fost unul dintre primele procesoare cu arhitectură de 7 nanometri care au ajuns pe piață și unul dintre primele cu nuclee de procesare neurală, pentru funcții de inteligență artificială, deci chiar și la jumătate de an după prima sa implementare încă oferă performanțe mai mult decât competitive. Jocurile se mișcă excepțional mulțumită modului GPU Turbo, care ajustează setările pentru a favoriza un frame-rate cât mai mare, iar aplicațiile rulează fără cusur.

Mulțumită Inteligenței Artificiale care funcționează mai tot timpul în fundal, Huawei P30 Pro va avea aceleași performanțe constant, fără să dea semne de îmbătrânire, iar asta o spunem după folosirea timp de șase luni a Mate 20 Pro, timp în care telefonul s-a mișcat la fel ca în momentul în care a fost scos din cutie. Pe scurt, din punct de vedere al performanțelor, P30 Pro este flagship demn de 2019.

Dar de aceste performanțe nu te-ai putea bucura prea mult dacă smartphone-ul nu ar avea și o autonomie pe măsura lor. P30 Pro vine cu o baterie de 4.200 mAh, la fel ca Mate 20 Pro, și dispune de încărcare ultra-rapidă la 40 de watti și încărcare wireless rapidă la 15 watti.

Ca să traducem un pic aceste cifre, merită să menționăm că P30 Pro va duce o zi întreagă de folosire chiar și pentru cei mai hardcore utilizatori și până la două zile pentru cei mai temperați. Este un smartphone pe care te poți baza din punct de vedere al autonomie, iar asta nu poate decât să ne bucure.

Tot la capitolul specificații mai merită menționat spațiul de stocare de 128 sau 256GB, posibilitatea de a-l extinde printr-un card nano-memory, dar și sistemul de operare Android 9.0 Pie cu interfața EMUI 9.1 ușor redesenată.

P de la Photography în Huawei P30 Pro

P-ul din numele seriei P vine de la Photography și cu fiecare dispozitiv de la P9 încoace, Huawei a încercat și a reușit să redefinească standardele pozelor făcute cu telefoanele mobile. P30 Pro vrea, potrivit sloganului sub care este promovat, să rescrie regulile și chiar face asta.

Huawei P30 Pro este dotat cu patru camere pe spate și o singură cameră în față. Cele de pe spate sunt cele îți oferă superputeri și sunt dispuse astfel: o cameră wide de 40MP cu diafragmă F/1,6 și stabilizare optică, o cameră ultra-wide de 20MP cu F/2,2, o cameră telefoto de 8MP cu F/3,4 și stabilizare optică, și un senzor ToF pentru scanarea obiectelor fotografiate.

Și, de parcă aceste specificații nu erau suficiente pentru a face un smartphone excelent pentru fotografie, cei de la Huawei au băgat și câteva inovații în acest mix: senzorul foto nu este de tip RGB, ci de tip RYB, adică Red Yellow Blue, înlocuind practic pixelii verzi cu unii galbeni, pentru a capta și mai multă lumină.

Pe lângă asta, Huawei P30 Pro este capabil de valori ISO nemaiîntâlnite pe un telefon mobil: poate ajunge la până la ISO 409600.

Și, pentru a nu vă ameți doar cu niște cifre mari, să explicăm și ce poți face cu cele patru camere. În primul rând, fotografiile normale, făcute la lumină naturală ies excepțional și oferă detalii clare și culori naturale.

Cei care preferă fotografiile mai procesate pot activa funcția de AI care va ajusta culorile în funcție de subiectul pozei. Modul HDR este și el foarte bun, chiar dacă alte smartphone-uri se descurcă cumva mai binișor la acest capitol.

Portretele ies și mai bine decât pe modelele anterioare, mulțumită senzorului Time of Flight, blurul fiind mai natural și din ce în ce mai accentuat dinspre marginile subiectului și către depărtare - efectele sunt destul de similare cu cele oferite de aparatele foto, dar poți alege și câteva efecte mai funky.

Acum să trecem la scenariile unice în care Huawei P30 îți oferă superputeri și să vorbim despre modul Zoom. Camera telefoto de 8MP este de tip periscop și se retrage în lateral, nu în interior, imaginile fiind capturate cu ajutorul unei oglinzi. Te poți duce până la 5X Zoom optic și rezultatele sunt impecabile, în special la lumină bună. Până la 10X ai un zoom hibrid care combină, practic, zoom-ul optic cu cel digital pentru a-ți oferi fotografii cu detalii crescute.

În condiții de lumină mai scăzută, zoom-ul hibrid se descurcă mai bine decât cel optic, iar asta se datorează camerei principale de 40 de megapixeli cu o diafragmă mai mare capabilă să captureze mai multă lumină. Zoom-ul digital maxim de care este capabil Huawei P30 Pro este de 50X și e absolut uluitor faptul că o capacitate rezervată până de curând doar aparatelor foto a ajuns și pe un smartphone compact. Îți va fi utilă acest zoom enorm? În foarte puține situații, cel mai probabil, dar nu strică să știi că ai mereu un buzunar care te poate ajuta să vezi la câțiva kilometri depărtare.

Trecem de la Zoom la fotografia nocturnă. P20 Pro și Huawei Mate 20 Pro au beneficiat de un mod nocturn care, cu ajutorul Inteligenței Artificiale, le permitea utilizatorilor să realizeze fotografii cu expunere lungă fără să aibă nevoie de un trepied. Acest mod care oferea imagini luminoase și pline de detalii este prezent și pe Huawei P30 Pro, dar probabil nu va mai fi folosit la fel de des. Pe scurt, nu mai e nevoie de el datorită valorii ISO 409600. În modul auto, Huawei P30 ajustează setările ISO pentru a face lumină chiar și în beznă. Prima dată când vezi această funcție în acțiune e ușor șocant și chiar glumeam în redacție că ți-ai putea face o pereche de ochelari de night-vision cu un P30 Pro și un Google Cardboard. Lăsând glumele, smartphone-ul e absolut surprinzător, oferind într-o clipită imagini foarte luminate și detaliate, chiar dacă un pic zgomotoase. Modul Night poate fi folosit acum pentru a genera imagini de tip HDR noaptea, cu un efect foarte interesant, deci încă o unealtă pentru cei pasionați de fotografie.

Dar upgrade-urile P30 Pro față de generațiile anterioare de smartphone-uri Huawei nu s-au oprit doar la fotografie, ci se extind și la filmare. Vom zice din start că încă nu a fost introdus modul de filmare 4K la 60 de cadre pe secundă, ci vei fi limitat la 30 de cadre pe secundă la acea rezoluție. Totuși, dacă ești un utilizator obișnuit și nu un videograf, acesta este un detaliu care contează prea puțin. Ce aduce P30 Pro în plus este stabilizarea optică a imaginii. Dacă P20 Pro și Mate 20 Pro se bazau doar pe stabilizarea digitală oferită de Inteligența Artificială, acum lentila stabilizată optic compensează și ea pentru mișcări și rezultatul este unul excelent. Clipurile au mișcări foarte netede, iar focalizarea este și ea îmbunătățită considerabil, chiar dacă la capitolul claritate a detaliilor nu vedem cele mai bune rezultate de pe piață. Concluzia ar fi că Huawei nu a reușit încă să dea cel mai bun smartphone pentru video, dar oferă niște îmbunătățiri mari față de modelele anterioare și niște funcții unice care ar putea convinge un public cu anumite nevoi să apeleze la P30 Pro pentru filmări.

Iar acum că am terminat de disecat camera principală, să vorbim și despre cea secundară, de selfie. Aici nu sunt foarte multe lucruri de zis. Vorbim despre un senzor cu 32 de megapixeli, cu o diafragmă F/2.0, capabilă să filmeze full HD la 30 de cadre pe secundă. Camera oferă rezultate bune spre foarte bune, în funcție de condițiile de lumină și dispune și HDR și de mod portret cu câteva funcții pentru blur de fundal.

Ce m-a dezamăgit un pic a fost recunoașterea facială care mi s-a părut mai puțin rapidă decât cea de pe Huawei P20 Pro și clar inferioară celei de pe Mate 20 Pro. Telefonul te recunoaște doar la lumină, doar din anumite unghiuri și doar dacă nu ai ochelari de soare pe față sau fața acoperită parțial - dar acesta este prețul plătit pentru un notch cât mai mic.

Preț și disponibilitate

Înainte de a trece la concluzii, să vorbim despre preț. Huawei P30 Pro, în versiunea cu stocare de 128 de GB costă, la momentul redactării acestui articol, 3.999 de lei - cu mult sub concurență. Samsung S10 costă 4.300 de lei, iar S10+, competitorul direct, e 4.700 de lei. Cei care au luat P30 Pro la precomandă au primit și noul Huawei Watch GT cadou, deci putem spune că oferta Huawei e de nerefuzat. Dar hai să-i mai enumerăm o dată plusurile și minusurile înainte de a trage o concluzie clară.

Puncte Pro

  • Design superb
  • Performanțe fără cusur
  • Autonomie mare
  • Camere foto extraordinare
  • Preț bun

Puncte Contra

  • Filmare 4K doar la 30 de cadre pe secundă
  • Recunoaștere facială capricioasă
  • Ecran full HD

Concluzia noastră ar fi că Huawei P30 Pro este, din punct de vedere al capacităților foto, cel mai interesant și surprinzător smartphone lansat în acest an. Capacitățile sale pot uimi chiar și cel mai sceptic utilizator, Huawei reușind, într-adevăr, să rescrie regulile fotografierii cu smartphone-ul.