Abonează-te aici la canalul nostru de YouTube. Vezi în avanpremieră review-urile noastre publicate dimineața acolo și nu uita să-ți activezi notificările ca să fii anunțat.


Huawei P30 Pro, Huawei P30 și noul Huawei Watch GT au fost prezentate oficial în Paris. Huawei P30 Pro aduce cele mai mari inovații pe partea de camere foto din ultimii câțiva ani și rescrie regulile în ceea ce privește fotografierea cu smartphone-urile. Huawei P30, fratele mai mic, are și el câteva atuuri interesante, dar să ne concentrăm, mai întâi, pe noul vârf de gamă pe care am avut ocazia să-l butonăm, să-l răsucim pe toate părțile și să-l filmăm înainte de prezentarea oficială de la Paris.

Huawei P30 Pro - Design

Gama P a Huawei a ieșit în evidență în ultimii ani și mulțumită designului inedit și culorilor atrăgătoare. Iar P30 Pro nu e o excepție.

Telefonul e făcut din sticlă și metal și se simte extraordinar în mână, mulțumită finisajelor premium lipsite de cusur. Spatele e similar cu cel al P20 Pro, cei de la Huawei menținând aspectul unei camere foto compacte, cu camerele situate în colțul din stânga-sus și cu logo-ul Leica vizibil. Cu toate că sunt un fan al așezării camerelor într-un pătrat, pe centru, ca în cazul Huawei Mate 20 Pro, soluția găsită pentru a integra patru camere pe spate este una destul de elegantă.

Marginile superioară și inferioară au fost redesenate și acum sunt perfect plate pentru ca utilizatorii să poată poziționa telefonul vertical și să realizeze selfie-uri de grup sau fotografii cu expunere lungă fără a avea nevoie de un trepied. Pe marginea de jos există portul USB-C și un difuzor, dar și slotul pentru SIM și pentru cardul nano-memory.

Partea din față atrage atenția printr-un display curbat de 6,47 inch care acoperă aproape suprafața frontală, cu excepția unei margini subțiri în partea de jos și a unui notch de tip lacrimă poziționat central. Huawei nu a vrut să integreze o cameră perforată în ecran, dar rezultatul final este unul modern și fără de cusur. Ca fapt divers, Huawei a fost printre primii producători care au folosit display-uri perforate - au integrat o astfel de soluție pe modelul Honor View 20.

Revenind la designul P30 Pro, trebuie să menționăm culorile în care acesta va ajunge pe piață. Breathing Crystal este modelul care sare cel mai tare în evidență, având un degradé dinspre violet spre bleu-ciel spre alb, cu adevărat deosebit. Pe piața din România vor mai fi disponibile modelele Black și Aurora (similar cu Twilight de pe P20 Pro). Mai există un model care nu a fost confirmat oficial pentru regiunea noastră - Amber Sunrise, cu tente corai (culoarea Pantone a anului).

Cu o construcție solidă și fără de cusur și cu o gamă de culori foarte interesantă, Huawei P30 Pro e unul dintre cele mai frumoase telefoane lansate anul acesta. Este, de asemenea, și o îmbunătățire evidentă față de modelul de anul anterior, cu o bărbie aproape inexistentă și un notch de dimensiuni foarte mici.

Display

Ecranul, după cum spuneam mai devreme, e de tip OLED și are o diagonală de 6,47 inch. Rezoluția lui este full HD+ și ai crede că e o rezoluție mică pentru anul 2019, dar adevărul este că nu vei vedea cu ochiul liber diferența dintre un ecran full HD și unul QHD. Ecranul de tip OLED oferă contrast perfect și culori saturate, luminozitate mare și unghiuri de vizualizare foarte bune.

Sub el se află un senzor de amprente similar celui de pe Huawei Mate 20 Pro, dar îmbunătățit și considerabil mai rapid, un punct pro.

Față de P20 Pro, model care a fost criticat pentru bărbia mare și notch-ul de tip breton, P30 Pro are un display considerabil mai bine integrat, care aduce o suprafață mai mare de vizionare a pozelor, filmelor și jocurilor.

Specificații și performanțe Huawei P30 Pro

Și, dacă tot am pomenit de jocuri, cât de bine s-ar descurca P30 Pro din punct de vedere al performanțelor în jocurile de top? Foarte bine.

E dotat cu procesorul Kirin 980, același de pe Huawei Mate 20 Pro, și cu 8GB memorie RAM. Având mai mult RAM și un panel cu rezoluție mai scăzută, P30 Pro ar trebui să ofere rezultate mai bune în testele de tip benchmark, dar și în folosirea de zi cu zi. Și având în vedere că Mate 20 Pro e unul dintre cele mai rapide telefoane de anul trecut, P30 Pro ar trebui să mulțumească chiar și cei mai exigenți utilizatori.

În experiența noastră scurtă de utilizare, P30 Pro s-a mișcat excelent și nu a dat semne de oboseală, sistemul de operare EMUI fiind și el foarte bine optimizat.

Tot la capitolul specificații merită menționate și capacitățile de stocare - P30 Pro va fi disponibil cu 128, 256 și 512GB, iar utilizatorii vor putea achiziționa și un card proprietar nano-memory pentru a-și extinde stocarea.

Autonomia ar trebui să fie foarte bună, având în vedere bateria de 4200 mAh. Utilizatorii moderați ar putea obține până la două zile de folosire, iar încărcarea rapidă de 40W va oferi multe ore de utilizare în numai câteva minute. Huawei P30 Pro dispune și de încărcare wireless rapidă, la 15W și telefonul este și rezistent la apă, respectând standardul IP68.

Camerele foto de pe Huawei P30 Pro

Huawei spune că P-ul din nume vine de la Photography, deci camerele foto sunt atracția principală la modelele din această gamă. Ia Huawei P30 Pro reușește să strălucească, să uimească, să impresioneze.

Pe spate există o combinație de patru camere, fiecare specială și fiecare cu funcția ei. Cea principală are 40MP cu f/1,6 și stabilizare optică a imaginii. A doua e de tip ultra wide și are 20MP cu f/2,2. A treia e cu adevărat deosebită - e cameră foto de zoom, cu 8MP, zoom optic 5X, zoom hibrid 10x și zoom digital 50x. Camera folosește un mecanism similar celui de la periscop, cu lentile și o oglindă care se mișcă în funcție de nivelul de zoom, lucru impresionant având în vedere că modulul de cameră nu este foarte tare ieșit în afară. Cea de-a patra cameră e, de fapt, un senzor de tip ToF (Time Of Flight) care e folosit pentru focalizare rapidă și pentru fotografii de tip portret cu bokeh cât mai natural.

Dar lucrurile inedite nu se termină aici. Senzorul camerei principale vine și el cu un plus de inovație - în loc să folosească aranjamentul clasic de tip RGB (Red, Green, Blue), cei de la Huawei au înlocuit fiecare pixel verde cu doi pixeli galbeni, rezultând în primul senzor de tip RYYB (Red, Yellow, Yellow, Blue). Acest senzor este capabil să capteze mai multă lumină pentru fotografii, dar pixelii galbeni nu sunt singurii responsabili pentru rezultatele spectaculoase obținute la lumină scăzută - camera principală e capabilă de valori ISO de până la 409.600, o valoare uriașă și nemaiîntâlnită pe un smartphone.

Într-o cameră aflată aproape în beznă, Huawei P30 Pro a reușit să scoată fotografii cu detalii și culori vizibile, lucru absolut impresionant - poate și mai impresionant este faptul că aceste fotografii nu au fost făcute în modul Night, cu expunere lungă, ci instant, în modul auto. P30 Pro păstrează culorile, fotografiile sunt clare și bine stabilizate și nu prea granulate - uimitor pentru un smartphone.

Și modul video beneficiază de senzorul nou și de valorile ISO foarte mari, filmând bine și în întuneric. Stabilizarea optică își face simțită prezența și imaginea rămâne nemișcată chiar și atunci când filmăm din mers - o îmbunătățire clară față de modelul anterior. Acum și filmările 4K sunt stabilizate, un alt plus important, chiar dacă framerate-ul maxim pentru această rezoluție a rămas la 30 de cadre pe secundă.

Modul de zoom e și el impresionant și abia așteptăm să îl testăm în detaliu, dar merită menționat că poți filma cu zoom stabilizat la 5x.

Tot la capitolul foto mai merită menționate modurile Super Macro (cu focalizare de la 2,5 cm distanță), modurile Huawei AI Stabilisation (Night, Silk Water, Portrait), Huawei Measure Tool și efectele de AR. De asemenea, Huawei P30 Pro va beneficia, după un update, de un mod prin care utilizatorul va putea filma simultan cu două camere și va putea schimba între ele în timp real, lucru care ar putea aduce rezultate foarte interesante.

Despre camera foto frontală nu sunt foarte multe lucruri de zis - are 32MP cu f/2,2 și cu tehnologie super pixel, cu 4 pixeli în 1, pentru rezultate mai bune la lumină scăzută. Camera știe HDR și portret și e folosită și la deblocarea facială, dar aici rămâne să vedem cât de bine funcționează și în ce condiții.

Huawei P30 și Huawei Watch GT

Huawei P30 Pro nu a fost singurul produs prezentat de Huawei la Paris.

Huawei P30 este fratele mai mic și mai ieftin și are și el specificații foarte bune și camere foto impresionante.

Are un display de 6,1 inch OLED fHD+ cu amprentă în ecran, dar nu e curbat pe margini. Procesorul e același Kirin 980, dar memoria RAM e de 6GB și bateria e de 3650 mAh. Nu dispune de wireless charging, dar are fast charge, lucru de apreciat.

Nici camerele nu sunt chiar la fel - are doar trei camere pe spate: 40mp cu f/1,8, 16mp cu f/2,2, 8mp 3x f/2,4 și e capabil de ISO 204800, deci va oferi rezultate bune în orice condiție - clar mai bune decât modelul anterior. Huawei P30 va fi o opțiune foarte bună pentru cei care nu vor să plătească foarte mult pentru un vârf de gamă, dar care vor să facă fotografii foarte bune. E un upgrade semnificativ față de Huawei P20, oferind display OLED, trei camere pe spate și amprentă în display, precum și performanțe excelente, comparabile cu cele ale Huawei Mate 20 Pro.

Noul Huawei Watch GT prezentat la Paris e mai mare decât versiunea anterioară, având un cadran de 46mm. Ceasul mai vine și cu funcții îmbunătățite pentru monitorizarea activităților fizice, cu un magazin pentru watch-face-uri, pentru un spor de personalizare, dar și cu o serie de curele noi, din fluoroelastomer, special pentru sport.

Prețuri Huawei P30 și P30 Pro în România

Huawei P30 Pro va costa circa 4.400 de lei pe piața locală, mai puțin decât modele de top ale concurenței, iar P30 va fi doar 3.300 de lei, putând fi considerat instant un best-buy pe această gamă de preț.

În plus, la precomandă, Huawei P30 Pro vine cu noul Huawei Watch GT, dar și cu o garanție extinsă de 90 de zile.

Concluzie Huawei P30 Pro

Cu P30 Pro, Huawei le oferă consumatorilor numeroase motive de upgrade, indiferent dacă sunt utilizatori de P20 Pro, de Mate 20 Pro sau de smartphone-uri de la alți producători. Cu o cameră principală senzațională, care dărâmă preconcepțiile privind senzorii de pe telefoane, dar și cu un design atrăgător și performanțe de top, Huawei P30 Pro poate fi considerat una dintre cele mai inspirate și jucăușe opțiuni de pe piață din acest an.