IBM se adaugă unor companii precum Siemens, KPMG, Arvato Bertelsmann, Altran, Halcyon Mobile și Control Data Systems, care au ales parcul tehnologic inaugurat în urmă cu mai bine de trei ani la Cluj-Napoca pentru a-și dezvolta operațiunile locale. În total, 33 de companii mature și start-up-uri, atât românești, cât și din străinătate, totalizând peste 1.700 de angajați, alcătuiesc ecosistemul complex al Liberty Technology Park Cluj.
„Am plecat de la ideea dezvoltării unei zone unde oamenii să aibă acces la inovații, la tehnologii, la idei; o zonă unde oamenii să poată comunica eficient și creativ între ei. Am dezvoltat infrastructura gândită special pentru IT&C, am creat condițiile potrivite, iar acum, prin ocuparea totală a parcului tehnologic, conceptul și ecosistemul s-au completat potrivit viziunii noastre cu un mix de companii care urmăresc inovarea. Planul pe termen lung este ca Liberty Technology Park Cluj să devină un veritabil centru de creație și producție”, a declarat Ion Sturza, președintele Fribourg Capital, dezvoltatorul Liberty Technology Park Cluj.
Proiectul dezvoltat pe 4,5 hectare include cinci corpuri de clădiri, totalizând 17.000 de metri pătrați de spații de birou clasa A. 70% dintre rezidenți sunt companii IT, iar mai bine de jumătate au departamente de dezvoltare software și R&D (cercetare și dezvoltare). Parcul tehnologic găzduiește și start-up-uri cu finanțare românească și străină. În total, în cadrul Liberty Technology Park Cluj lucrează peste 1.700 de persoane, dintre care aproape 200 sunt străini relocați (expați), iar până la sfârșitul anului se estimează un total de 2.000 de angajați care să-și desfășoare activitatea aici.
Peste jumătate din suprafața totală este ocupată cu spații verzi, teren de sport, zonă de grill și de cowork, facilități indoor și în aer liber. Parcul tehnologic are un grad ridicat de eficiență energetică și a primit numeroase distincții atât pentru design, cât și funcționalități, iar anul trecut a obținut certificarea BREEAM „Excelent” pentru corpurile D și E, dezvoltate în cea de-a doua etapă a proiectului.
Liberty Technology Park Cluj a fost construit pe activele fostei fabrici Libertatea și a fost lansat în 5 decembrie 2013. Proiectul a adus peste 17.000 de metri pătrați de spații de birou clasa A pe piața locală, în urma unei investiții de peste 15 milioane de euro.
Gradul de ocupare a parcului tehnologic este de 100%, iar majoritatea rezidenților sunt companii IT: Siemens, IBM, Halcyon Mobile, Altran, Iron Mountain Romania, Control Data Systems, Digital Ventures Development, Luminos Software, Voquz, SmartUp. Parcul tehnologic găzduiește și acceleratorul Spherik, precum și start-up-uri, printre care Planable, SuppOffice, Primul Medic.