Fiecare antreprenor are propria poveste de afaceri despre lansarea unui startup. Xenia Muntean, CEO-ul și unul dintre fondatorii Planable, o aplicație pentru specialiștii de social media, a fost prezentă pe scena ICEEfest și ne-a împărtășit puțin din experiența ei de până acum, despre câtva mituri și realități cu care se confruntă antreprenorii.

Networking: prezența în cadrul evenimentelor și conferințelor dedicate fondatorilor de startup și ideea de a stabili o legătură cu alți antreprenori, mentori sau finanțatori ar fi extrem de simplă dacă totul s-ar rezuma la un schimb de cărți de vizită și o introducere rapidă. Însă, un antreprenor la început de drum trebuie să aibă în vedere faptul că networking-ul presupune o discuție detaliată cu omul care îl interesează, întâlniri ulterioare. Înseamnă crearea unei legături personale puternice, nu doar de suprafață.

Un produs bun se vinde singur: în spatele unui produs se află un om de vânzări foarte bun care crede foarte mult în el și care se luptă pentru a-l face cunoscut. ”Trebuie să fii în fața comunității și să convingi lumea”, spune Xenia.

Work-life balance: ideea că să fii antreprenor este ceva extrem de extenuant, iar un antreprenor muncește mereu peste 14 ore pe zi și nu mai are timp de nimic este puțin exagerată. Acestea sunt excepții. De obicei, nu contează orele pe care le muncești, ci echipa alături de care o faci. ”Poți avea o viață foarte liniștită și bună fără a fi permanent la birou. Însă, în momentul în care echipa are nevoie de tine, trebuie să fii alături de ea”, povestește Xenia.

Startup-urile sunt doar pentru genii: lumea antreprenoriatului nu este plină doar de oameni ca Elon Musk sau Steve Jobs. Ceea ce îi separă pe antreprenorii care au succes, de cei care dau greș e nivelul de stres pe care îl pot asimila. ”E înfricoșător să construiești un startup și oricât ai fi de tare, tot vei ceda. Dar trebuie să o iei de la capăt, să fii capabil”, afirmă Xenia.

După un an de antreprenoriat, timp în car au dus startup-ul la Cluj, San Francisco și Londra, echipa Planable a învățat propriile lecții: ”Nu vă mai gândiți ce ar putea merge prost, faceți startup-ul. Tratați-l ca și când ar fi copilul vostru, faceți networking ca și când viața voastră ar depinde de asta și nu renunțați. Nici prima dată, nici a doua oară. Niciodată”.