Lista aceasta nu este una definitivă și nici exhaustivă. Evident că vor lipsi unele startup-uri care merită menționate în orice prezentare despre ecosistemul local. Dar ne vom concentra pe acele startup-uri despre care am scris, cu care am vorbit sau care au avut un moment important în 2021, cum ar fi o investiție sau o extindere importantă.

Aceasta este a patra parte a unei liste pe care o vom actualiza în perioada Sărbătorilor de Iarnă, moment când și noi luăm o pauză binemeritată, dar în care e bine să ne amintim cine sunt jucătorii cei mai interesanți din acest ecosistem de companii inovatoare.

Iată alte cinci companii care ne-au atras atenția anul acesta și despre care am scris:

Comarket

Comarket este un marketplace digital B2B care aduce împreună profesioniștii și vânzătorii din industria ospitalității, cu scopul digitalizării și eficientizării relațiilor dintre ei. Prin eficientizarea și dezvoltarea pieței de achiziții, platforma sprijină buna desfășurare zilnică a business-urilor din ospitalitate, restaurante, cafenele și hoteluri.

Platforma Comarket, marketplace B2B adresat industriei ospitalității românești, a devenit operațională și a atras până acum o finanțare de 80.000 de euro în prima fază a listării pe Seedblink, după o investiție inițială a fondatorilor de 100.000 de euro și vizează o evaluare de 2,5 milioane de euro în 2021.

Ulterior au atras o nouă investiție în valoare de 150.000 de euro, din partea unui grup de investitori de tip business angel, printre care Iulian Cîrciumaru, investitor activ în mai multe proiecte antreprenoriale, și accelerează planurile de dezvoltare pe piața locală.

Comarket are în prezent 500 de produse listate deja în platformă și alți 80 de furnizori care oferă materii prime, ambalaje, băuturi, utilaje ăi servicii vor să listeze peste 10.000 de produse si servicii, 10% dintre acestea fiind disponibile în premieră pentru piața din România. De asemenea, peste 100 de restaurante, cafenele și hoteluri s-au înscris în platforma Comarket și vor avea acces să achiziționeze produsele listate începând cu ianuarie 2021.

Tailent

Tailent este un startup românesc orientat pe dezvoltarea de tehnologii inovatoare de automatizare de tip Robotic Process Automation (RPA), care schimbă modul în care oamenii muncesc și fac business și ajuta companiile să-și realizeze scopurile de automatizare. Tailent oferă o alternativă mai aproape de așteptările clienților, mai rapidă și mai convenabilă prin soluția Tailent Automation Platform (TAP).

Soluțiile Tailent sunt deja implementate cu succes în companii din întreaga lume din industrii precum ospitalitate, servicii profesionale, producție, instituții publice. Tailent se află în prezent în proces de extindere atât la nivel local, cât și internațional, prin intrarea pe noi piețe strategice.

RPA este o industrie care a accelerat puternic în ultimii ani, la scară globală, iar România a devenit un important furnizor global de soluții bazate pe această tehnologie. În acest context, Tailent s-a extins la nivel global într-un mod accelerat în 2020 și 2021, intrând pe noi piețe din Europa, America Centrală și de Sud, SUA și Asia prin alianțe strategice.

Questo

Questo oferă jocuri de explorare a orașului care permit turiștilor și localnicilor să exploreze și să învețe despre un oraș pe cont propriu, ghidați de aplicația mobilă.

Questo a atras o nouă rundă de finanțare în valoare de 1,5 milioane de dolari pentru platforma sa cu jocuri de explorare a orașului, într-o rundă de investiții condusă de Early Game Ventures cu participarea Sparking Capital.

Dacă la începutul anului 2020 compania opera în 40 de orașe din Europa acum este prezentă în peste 100 de orașe de pe patru continente, iar numărul de jocuri de explorare a orașului a crescut cu 150%, jumătate dintre acestea fiind create în parteneriat cu alți operatori din turism.

iFactor

FinTech-ul iFactor este o soluție digitală de finanțare pentru IMM-uri care în 2021 a primit finanțare de la ROCA X și s-a listat pe platforma europeană de equity crowdfunding Seedrs din Londra.

Odată cu extinderea businessului iFactor în piața financiară, antreprenorii și companiile mici și mijlocii vor putea beneficia de acces rapid, cost-eficient și transparent la lichiditate, permițându-le acestora o dezvoltare rapidă, în ritmul dictat de piețele tot mai dinamice în care activează IMM-urile.

„iFactor este un marketplace pentru finanțare alternativă pentru IMM-uri, unde firmele mici pot aplica pentru a obține o finanțare. Primul produs pe care l-am lansat pe piață fiind finanțarea creanței, așa-numitul factoring, urmând să venim cu celelalte produse de finanțare, de alte tipuri de credite pentru IMM-uri. Băncile sau investitorii privați pot să liciteze la aceste aplicații ca să ofere lichiditatea de care IMM-urile au nevoie.”, spune Cosmin Curticăpean, fondatorul iFactor.

Helperz (Sitter)

Sitter a început anul printr-o investiție angel de 30.000 de euro pentru dezvoltare și apoi printr-o transformare, startup-ul devenind Helperz. Odată cu această schimbare, platforma care voia să ofere acces la bone pentru părinții ocupați s-a extins înspre menajere, pet sitteri, meditatori pentru elevi sau îngrijitori pentru vârstnici.

De asemenea, au făcut parteneriate strategice cu psihologi, cu Nanny Institute, pentru ca utilizatorii să beneficieze de bone profesioniste.

Fondat de Laura Bulai și Ovidiu Stegari, Sitter.ro este unul dintre startup-urile care au făcut parte din cea de-a doua cohortă a programului de pre-accelerare StepFWD, organizat de TechHub Bucharest, în parteneriat cu Google for Startups și Orange România, finalizat în luna noiembrie 2020.