Ascult─â interviurile start-up.ro în format audio în podcast-ul nostru. Aboneaz─â-te ╚Öi descarc─â episoadele ca s─â le ascul╚Ťi oriunde.


Fairo este o aplica╚Ťie de iOS ╚Öi Android prin care freelancerii care au PFA-uri în România pot s─â emit─â facturi ╚Öi s─â-╚Öi conecteze conturile bancare. Începând de anul viitor, Fairo vrea s─â introduc─â ╚Öi calculul automat al taxelor ╚Öi impozitelor, dar ╚Öi plata automatizat─â a acestora. Tot în 2022 Fairo vrea s─â adauge posibilitatea de a deschide un cont bancar direct în aplica╚Ťie.

Igor Prerovsky a lucrat în b─ânci înainte de a lansa Creative Dock, o companie pe care o descrie ca una care face „company building”. Adic─â dezvolt─â produse tehnologie în colaborare cu alte firme.

„Lucr─âm 90% cu b─ânci ╚Öi companii de asigur─âri, dar ne ocup─âm ╚Öi de proiecte de energie regenerabil─â, mobilitate, foodchains”, spune Igor.

„Valoarea pe care o oferim noi e s─â putem s─â acceler─âm procesul de inova╚Ťie pentru marile organiza╚Ťii. Pentru o banc─â mare e greu s─â primeasc─â toate aprob─ârile interne ╚Öi s─â aib─â un focus pe un asemenea proiect. Noi putem s─â construim diferite MVP-uri, s─â le test─âm, s─â le lans─âm pe pia╚Ť─â ╚Öi s─â le valid─âm cu clien╚Ťii”, explic─â CEO-ul Creative Dock. El men╚Ťioneaz─â c─â unul dintre conceptele pe care le implementeaz─â e acela de Minimum Lovable Product, adic─â ceva mai departe decât o schi╚Ť─â func╚Ťional─â cum e un MVP, ci un produs care s─â aib─â deja validare de la clien╚Ťi.

Fairo, aplica╚Ťie dezvoltat─â cu Raiffeisen Bank International

A╚Öa s-a n─âscut ╚Öi Fairo, dintr-o colaborare cu reprezentan╚Ťa interna╚Ťional─â a Raiffeisen Bank. „Am fost contacta╚Ťi de ei ╚Öi aveau nevoie de un concept prin care s─â-╚Öi înt─âreasc─â pozi╚Ťia în segmentul de afaceri foarte mici, PFA-uri cum ar fi în România”, spune Igor.

Primul concept al Fairo a fost dezvoltat ╚Öi lansat în Ucraina, iar din august 2021 Fairo a intrat ╚Öi în România. Zona de business-uri mici e una foarte interesant─â pentru b─ânci acum, pentru c─â pân─â acum a fost undeva la mijloc între afacerile cu business-uri deja stabilite sau afacerile cu clien╚Ťi persoane fizice.

„Segmentul PFA-urilor a fost un pic uitat, pentru c─â st─âtea între retail ╚Öi afacerile mai mari”, explic─â Igor Prerovsky. Astfel, Raiffeisen Bank a ac╚Ťionat ca entitatea care a „comandat” lucrarea ╚Öi care este practic investitorul în Fairo, aplica╚Ťie manageriat─â de c─âtre cei de la Creative Dock ╚Öi pe pia╚Ťa din România.

De ce era nevoie de o aplica╚Ťie de facturare pentru PFA-uri?

România e o pia╚Ť─â unde exist─â concuren╚Ťi serio╚Öi pe pia╚Ťa de facturare ╚Öi contabilitate, atât pentru business-uri mari, cât ╚Öi pentru business-uri mai mici. Fairo vrea s─â coboare înspre freelanceri, cei care activeaz─â ca PFA-uri. Iar pe viitor vor s─â se duc─â ╚Öi spre SRL-uri ╚Öi SRL-D.

„Oamenii care au PFA-uri sunt extrem de pasiona╚Ťi de afacerile lor. Fie c─â sunt programatori, designeri, orice, ar face le place s─â munceasc─â. Dar nu le place s─â fac─â munca birocratic─â, precum facturarea”, spune Igor.

El consider─â c─â aceasta e zona unde exist─â oportunit─â╚Ťi pe pia╚Ť─â. „Am vrut s─â cre─âm o aplica╚Ťie simpl─â care ajut─â o afacere mic─â s─â rezolve aceste chestiuni plictisitoare pentru antreprenori într-un mediu extrem de u╚Öor de în╚Ťeles”, mai spune Igor Prerovsky.

În momentul de fa╚Ť─â Fairo poate fi setat în 30 de secunde ╚Öi ofer─â pe pia╚Ťa din România posibilitatea emiterii de facturi, dar ╚Öi conectarea conturilor de la orice banc─â. Pe viitor, Fairo vrea s─â adauge ╚Öi posibilitatea de a calcula ce taxe trebuie s─â pl─âteasc─â antreprenorul, dar ╚Öi s─â se conecteze direct înspre autorit─â╚Ťi, pentru plata automatizat─â a taxelor.

Aceste feature-uri suplimentare vor fi lansate în 2022, dar pân─â atunci Fairo sper─â s─â salveze m─âcar câteva dintre orele pierdute de freelanceri cu birocra╚Ťia. Conform unui studiu citat de Igor, freelancerii din România petrec 250 de ore pe an cu facturarea ╚Öi calculul taxelor.

Concuren╚Ťa de pe pia╚Ťa din România

Conform lui Igor, concuren╚Ťa de pe pia╚Ť─â e format─â atât din b─ânci, dar ╚Öi din neob─ânci. În privin╚Ťa b─âncilor, exist─â posibilitatea de a oferi servicii pentru PFA-uri, inclusiv pentru plata taxelor, dar acestea sunt de obicei contracost. De asemenea, neob─âncile, fintech-urile care vor s─â fie folosite de c─âtre micii anteprenori, au ╚Öi ele abord─âri cât de cât similare.

„Beneficiul nostru e simplitatea, dar ╚Öi faptul c─â suntem gratui╚Ťi. Clien╚Ťii nu pl─âtesc nimic pentru facturare, taxe ╚Öi automatizare”, spune Igor Prerovsky. În plus, Fairo poate fi folosit al─âturi de un cont de la orice banc─â.

Inten╚Ťia creatorilor este de a men╚Ťine Fairo pe mobil tot timpul ╚Öi de a avea un pachet gratuit mereu. Pe viitor, Fairo vrea s─â adauge servicii ad─âugate care pot fi contra cost. Igor men╚Ťioneaz─â de perspectiva de a ad─âuga posibilitatea de a avea posibilitatea de a investi la burs─â din Fairo, mici împrumuturi ad─âugate în aplica╚Ťie sau schimbul valutar. Acesta din urm─â e foarte important pentru clien╚Ťii din România ╚Öi va fi lansat în 2022.

În plus, pe lâng─â freelanceri, Fairo urm─âre╚Öte ╚Öi categoriile de profesioni╚Öti, cum ar fi doctorii sau avoca╚Ťii, dar ╚Öi SRL-uri de mici dimensiuni, uneori doar cu un singur angajat.

Cum s─â lucrezi cu o corpora╚Ťie?

La final, l-am întrebat pe Igor ce trebuie s─â faci dac─â e╚Öti o companie mic─â din domeniul IT ca s─â lucrezi cu o corpora╚Ťie. Ce trebuie s─â oferi?

„Ce am înv─â╚Ťat e s─â fii fidel valorilor tale. E o vorb─â din popor care spune c─â b─âie╚Ťii nu trebuie s─â poarte fust─â ca s─â atrag─â fetele. A╚Öa c─â oricine vrea s─â lucreze cu o corpora╚Ťie trebuie s─â r─âmân─â fidel valorilor companiei ╚Öi s─â cread─â în acestea. Din acest motiv corpora╚Ťiile lucreaz─â cu firme mai mici, pentru c─â acestea pot oferi ceva ce o firm─â mare nu are - vitez─â, flexibilitate, creativitate sau pasiune pentru un proiect. Important e s─â nu devii ╚Öi tu ca o corpora╚Ťie, încercând s─â te adaptezi prea mult”, încheie Igor Prerovsky, CEO al Fairo.