Anunțul a fost făcut săptămâna trecută, iar certificatul este valabil până în luna decembrie 2027. ”Consiliul Județean Ilfov a primit, în calitate de fondator, titlul de Incubator de afaceri cu portofoliu mixt, în conformitate cu prevederile Legii 102/2016 privind incubatoarele de afaceri”.

Incubatorul de afaceri va opera sub denumirea Ilfov Business Hub, va avea sediul în orașul Otopeni, iar primele puncte de lucru vor fi în Măgurele și în Municipiul București.

Consiliul Judetean Ilfov va asigura, din bugetul propriu dar și din fonduri europene nerambursabile și guvernamentale ori din alte surse externe, finanțarea activităților specifice, inclusiv oferirea de granturi persoanelor juridice incubate. Incubatorul de afaceri va acoperi ciclul de pre-incubare – incubare –accelerare cu scopul selectării și formării unor operatori economici ce vor funcționa inclusiv în cadrul Magurele Science Park”, au mai spus reprezentanții Consiliului Județean Ilfov.

Ilfov Business Hub - finanțări pentru startup-uri

Potrivit acestora, incubatorul vine în completarea unor proiecte dedicate antreprenorilor din Ilfov, în valoare totală de 3.300.000 euro, implementate de Consiliul Județean Ilfov începând cu anul 2014, proiecte prin care au fost înființate și finanțate deja peste 50 de start-up-uri.

”Totodată, au fost constituite patru Grupuri de Acțiune Locală (GAL), finanțate prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală, care își desfășoară activitatea pe teritoriul a 16 localități din Județul Ilfov. Din structura acestora, alături de Consiliul Județean Ilfov și de primăriile celor 16 localități, mai fac parte 9 ONG și 69 de IMM. Valoarea totală a finanțărilor acordate celor patru GAL este de 3.631.134,92 euro, dintre care 1.963.977,27 euro au fost alocați finanțării investițiilor IMM”, se precizează în anunțul Consiliului Județean Ilfov.

Incubatorul de afaceri Ilfov - acces la mediul de cercetare de la Măgurele

Un incubator de afaceri este o structură creată pentru a sprijini dezvoltarea afacerilor aflate la început de activitate. Firmele selectate sunt găzduite într-un incubator de afaceri pe o perioadă determinată de timp (ciclul de incubare), interval în care beneficiază de suport financiar, servicii de consultanță și spații pentru birouri.

Pe lângă sprijinul logistic pe care startup-urile îl primesc pentru demararea afacerilor, incubatorul din Ilfov oferă și posibilitatea ca antreprenorii să aibă acces la mediul academic și de cercetare din Regiunea București – Ilfov, în mod special în contextul dezvoltării Măgurele Science Park, prin facilitarea activităților de networking, a transferului de know-how și prin acordarea de sprijin în dezvoltarea de parteneriate.

”Firmelor incubate li se va oferi suportul logistic și financiar în vederea participării la training-uri, seminarii și conferințe și vor primi asistență pentru realizarea strategiilor de afaceri, pentru scrierea de proiecte necesare atragerii de finanțare sau în alte domenii relevante. Toate acestea au rolul de a susține dezvoltarea firmelor, astfel încât acestea să poată ajunge la un nivel de stabilitate și autonomie care să le permită părăsirea incubatorului și funcționarea pe cont propriu, cu șanse crescute de a face față mediului concurențial și de a supraviețui pe termen lung”, au adăugat reprezentanții Consiliului Județean Ilfov.