Gap Minder este un fond de venture capital din România cu focus pe startup-uri care dezvoltă produse de software și servicii.

”Fondul va investi în startup-uri din zona de digital transformation, medtech, cybersecurity. 25% din banii fondului vor fi destinați oricărui fel de proiect – hardware, software, inteligență artificială”, a precizat Dan Mihăescu, fondator și director al Gap Minder (Mihăescu este și unul dintre românii care a adus la nivel local programul Founder Institute).

Dan Mihăescu

Gap Minder - 26 de milioane de euro pentru investiții în startup-uri

Potrivit lui Mihăescu, Gap Minder va dispune de 26 de milioane de euro pentru investiții în startup-uri locale sau din Europa Centrală și de Est, dimensiunea finală a fondului fiind de 40 de milioane de euro.

În acest moment, 20 de milioane de euro au venit din partea European Investment Fund (o organizație a Uniunii Europene creată în 1994 cu scopul de a susține afacerile mici), restul sumei fiind strânsă de mai mulți investitori privați care doresc să susțină afacerile locale.

Valoarea finanțărilor per startup - Gap Minder

Dan Mihăescu precizează faptul că valoarea finanțărilor pentru startup-urile aflate în faza de accelerare ar fi între 50.000 și 200.000 de euro/companie. În același timp, startup-urile care caută finanțare de tip seed, series A sau B, ar putea primi finanțări de la 200.000 de euro până la 6 milioane de euro/companie.

Gap Minder nu este primul fond de venture capital românesc lansat pentru susținerea startup-urilor de IT locale. În vara anului trecut s-a lansat Fribourg Digital, fond dedicat afacerilor IT aflate în stadiul de startup. Fondul este susținut de omul de afaceri Ion Sturza, acționarul majoritar al elefant.ro.

Fonduri de investiții cu capital românesc

Nu avem încă multe fonduri românești, dar veștile pe viitor sunt bune. De exemplu, ținta investițiilor Fribourg Digital sunt fi companiile inovatoare aflate la început de drum, care au nevoie de susținere pentru a-și accelera activitatea, având deja un produs dezvoltat (stadiul MVP – Minimum Viable Product) sau care sunt în stadiul de seed, dar demonstrează că au atras utilizatori sau că există piață pentru produsele lor.

În funcție de nivelul de accelerare sau seed în care se află start-up-urile, Fribourg Digital investește între 20.000 și 250.000 de euro într-o primă rundă de finanțare. Investițiile pot continua în runde consecutive în faza de “growth” dacă proiectele validează.